“Mustafa Kemal ATATÜRK; Milli Ekonominin Temeli Tarımdır” Konulu Panel Düzenlendi

“Mustafa Kemal ATATÜRK; Milli Ekonominin Temeli Tarımdır” Konulu Panel Düzenlendi

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarafından “Mustafa Kemal ATATÜRK; Milli Ekonominin Temeli Tarımdır” Konulu Panel Düzenlendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ndeCumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında,Tekirdağ NKÜZiraat Fakültesi’nin kuruluşunun 41. Yılı dolayısıyla“Mustafa Kemal Atatürk; Milli Ekonominin Temeli Tarımdır” konulu panel düzenlendi.

Rektörlük Konferans Salonundaki programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı ve Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa GÜLER,Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay ÖCAL, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü MüdürüMehmet Ali KİRACI,Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞve Prof. Dr. Murat TAŞAN,Ziraat FakültesiDekanı Prof. Dr. Sezen ARAT,Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK,Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER, Fakülte Dekanları,kamu ve özel sektör kurumlarının yönetici ve temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN gerçekleştirdiği açış konuşmasında “Ziraat Fakültemizin bir tarım memleketi olan Tekirdağ çiftçisine ve halkına hizmeti esas alan bir Fakülte olması için tüm gayretimizle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Bugüne kadar yapılan birçok çalışmanın bunun bir göstergesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, “Bunlardan en sonuncusu ise Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim PALABIYIK’ın buluş sahibi olarak yer aldığı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi hak sahipliğinde yapılan “Kenger Sakızı Katkılı Yumuşak Şekerleme Üretimi” adıyla alınan patenttir. Bu başarıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi adına alınan patent sayısı ikiye yükselmiştir” ifadelerine yer verdi.

Vali Yardımcısı ve Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa GÜLER ise açış konuşmasında Türkiye’nin bereketli topraklara sahip olduğunu, çevre ve su kirliliği ile mücadelenin önemini vurguladıktan sonra   Fakültenin bölgenin diğer aktörleri ile yakın iş birliği içinde sorunlara çözüm noktasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Rektörümüz konuşmasını “Üniversitemiz, durmadan çalışmaya devam ederek çok daha fazlasını Bölgemize ve Şehrimize kazandırmaya devam edecektir. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 100. Yılı Aziz Milletimize bir kez daha kutlu olsun” diyerek noktaladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT ise açılış konuşmasında panelin konusu ve konuşmacılar hakkında bilgiler verdikten sonra Ziraat Fakültesinin kısa bir tanıtımını yaptı. Prof. Dr. ARAT,Ziraat Fakültesinin kendi geliştirdiği 10 adet tescilli (buğday ve yem bitkisi) tohum çeşidi, 4 adet tescil aşamasında tohum çeşidi ve 100’ün üzerinde aday hattı ile tüm Ziraat Fakülteleri içinde 1. sırada yer aldığını; Trakya Bölgesinde Doku Kültürü ile Tohumluk Üretici Belgesi’ne sahip ilk ve tek kamu kurumu olduğunu, 46 Ziraat Fakültesi içinde Akredite programları olan 5 Ziraat Fakültesinden biri ve  Akredite program sayısı bakımından bu 5 Ziraat Fakültesi içinde 3. sırada yer aldığını vurguladıktan sonra Fakülteye emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür etti.

Panelde Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Balkan Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Temuçin Faik ERTAN, Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim ÜyesiProf. Dr. İ. Hakkı İNAN, Tekirdağ NKÜZiraat Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sezen ŞEHİRALİ ve Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf. Dr. Birol KAYIŞOĞLU birer konuşma gerçekleştirdi.

Panel sonunda konuşmacılara günün anısına takdimde bulunuldu. Sonrasında Rektörlük Sergi Salonunda yer alan “Atatürk ve Tarım, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Kuruluşu” isimli Resim ve Fotoğraf Sergisi ziyaret edildi.Serginin hazırlanmasında emeği geçen Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dalila ÖZBAY, Arş. Gör. Enis Malik DURAN ve öğrencilere takdimde bulunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.