MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİ KURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİ KURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

Tarımsal borsacılık faaliyetlerinde yeni dönem başlıyor. Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) tarafından Temmuz 2019 tarihinden itibaren yürütülen Lisanslı Depolarına konulan ürünlere ilişkin oluşturulan ve o ürünü temsil eden elektronik ürün senedi (ELÜS)lerin satışı artık direk TÜRİB üzerinden olduğu aracı kurum üzerinden gerçekleştirilecek.
19 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak “Aracılık Sistemi” mudi/müşteri ile TÜRİB’e emir iletimi, ürün piyasaları Aracı Kurumunda (ÜPAK) tarafından gerçekleştirilecektir.
Aracılık ibaresi ile ifade edilenT.C. Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen ve TÜRİB tarafından Borsa Üyeliği’ne kabul edilen Ürün Piyasası Aracı Kuruluşları (ÜPAK) tarafından müşterileri ELÜS ve ELÜS’edayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin alım veya satım emirlerinin müşteri adına ve hesabına TÜRİB’e iletilmek suretiyle gerçekleştirilmesidir.
Bu amaçla; Marmara Bölgesinde faaliyet göstermekte olan 23 Ticaret Borsası bir araya gelerek Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurum Anonim Şirketi kurulmuştur. Ortaklık yapısı Tekirdağ, Akyazı, Babaeski, Bandırma, Biga, Bursa, Çanakkale, Çorlu, Edirne, Edremit, Hayrabolu, İpsala, İstanbul, Karacabey, Keşan, Kırklareli Lüleburgaz, Malkara, Mustafakemalpaşa, Sakarya, Susurluk, Uzunköprü, Yenişehir borsalarıdır.Şirket merkezi Tekirdağ olup, borsamız hizmet binasında faaliyet gösterecektir.
Kurulan bu şirket ile 19 Nisan 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak olan “Aracılık Sistemi” ile daha güvenli, hızlı ve etkin bir piyasa oluşacaktır. Tarım Piyasalarındaki riskler, TÜRİB ve “Aracılı Sistem” de Marmara ÜPAK ile ortadan kalkacaktır.
Marmara ÜPAK, Müşterilerin Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satım emirlerinin TÜRİB’e iletilmesine aracılık edecek aynı zamanda TÜRİB’de gerçekleşen ELÜS işlemelerine ait “Takas ve Saklama” işlemleri kendi bünyesinde yapacaktır.
Marmara ÜPAK, ELÜS alım/satım işlemlerini yapmak isteyen tüm mudi/müşterileri sisteme dahil olup giriş yapımnoktası olacaktır.
Marmara ÜPAK uzman ekibi ile tarımsal ürün piyasalarında işlem yapan yatırımcılara kurumsal hizmet verecektir. Bu sistem ile tarımsal ürün piyasalarında fiyat belirsizliği azalırken tarım piyasalarının finansman sorunu çözülecektir.
Aracılı Sistemin en önemli amaç ve hedeflerinden biri, mevcut mudi/müşteri sayısının artması, piyasanın derinleşmesi ve daha likit hale gelmesi ile işlem hanesinin artmasıdır. Marmara ÜPAK A.Ş. bu konuda oldukça önemli bir görev üstlenmiştir.

Saygılarımla;
Osman SARI

 

TÖRENE KATILAN ÜYELERİN İSİM LİSTESİ
İSİM ÜNVAN BORSA ADI
OSMAN SARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI TEKİRDAĞ TİCARET BORSASI
HASAN SAKA YÖNETİM KURULU BAŞKANI YARD. AKYAZI TİCARET BORSASI
ÜNSAL VURAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI BABAESKİ TİCARET BORSASI
YÜKSEL ERTAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇORLU TİCARET BORSASI
ÖZAY ÖZTÜRK YÖNETİM KURULU BAŞKANI EDİRNE TİCARET BORSASI
ABRURRAHİM TARKAN DENİZER YÖNETİM KURULU BAŞKANI EDREMİT TİCARET BORSASI
SÜRAYYA ÇİFTÇİOĞLU YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAYRABOLU TİCARET BORSASI
NECMİ SEZER YÖNETİM KURULU BAŞKANI İPSALA TİCARET BORSASI
HAKKI İSMET ARAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI YARD. İSTANBUL TİCARET BORSASI
NECMİ KAYMAZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI KEŞAN TİCARET BORSASI
ATİLA AYAZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MALKARATİCARET BORSASI
MUSTAFA GENÇ YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAKARYA TİCARET BORSASI
SEFER GÖÇER YÖNETİM KURULU BAŞKANI SUSURLUK TİCARET BORSASI
EGEMEN ASLAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.