“22 MART DÜNYA SU GÜNÜ”

“22 MART DÜNYA SU GÜNÜ”

 

22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya su günü, suyun önemini vurgulamak ve dünya çapında su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilmiştir. Dünya Su Günü, temiz suya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatır ve hükümetleri, organizasyonları ve bireyleri su kaynaklarının korunması, su tasarrufu yapılması ve suyun daha adil bir şekilde dağıtılması konularında harekete geçmeye teşvik eder.

Birleşmiş Milletler Su Kuruluşu (UN-Water) tarafından organize edilen ve her yılfarklı bir tema ile gerçekleştirilen Dünya Su Günü’nde, suyun sürdürülebilir kullanımı ve yönetimiyle ilgili çeşitli etkinlikler, kampanyalar ve eğitim programları düzenlenmektedir.

2024 Dünya Su Günü Teması Barış için sudan faydalanmak olarak belirlenmiştir.Bu tema, suyun kıtlığı ve eşit olmayan erişimi gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimleri artırabileceğive aynı zamanda, su kaynakları üzerindeki çatışmaları önlemek ve çözmek için uluslararası diyalog ve iş birliğinin önemini vurgulamaktadır.

Ülkemizde ise; 2023 yılında su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması adına Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde Ulusal Su Verimliliği Seferberliği başlatılmıştır.

22 Mart Dünya Su Günü, İlimizde de su kaynaklarının korunmasına yönelik farkındalık oluşturmak adına, Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde her yıl farklı etkinliklerle kutlanmaktadır.

2024 yılı Dünya Su Günü teması çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliğimizde, Ülkemizin ve İlimizin genel meteorolojik durumu, yağış rejiminin değişimi, su kaynaklarının mevcut durumu ve geleceği, kuraklığın tarımsal faaliyetlere etkisi, iklim değişikliği ve alınması gereken tedbirler konusunda uzmanlarımızca bilgilendirmeler yapılacaktır.

Günümüz itibariyle İlimizin Su durumuna bakacak olursak;

Son yıllardaki yağışların yetersizliği nedeniyle, 2023 yılında İlimiz içme-kullanma suyunun % 12,23’ nü sağlayanÇokal ve Naipköy barajları ile Türkmenli ve Şarköy göletleri gibi yüzeysel su kaynaklarında su seviyeleri oldukça azalmış ve ciddi oranda düşüş yaşanmıştır.

Barajlar 2020 2023 2024
Naip 66 26 27
Türkmenli 67 11 19
Şarköy 37 14 44

 

Bu durum yaşanmakta olan kuraklığı açıkça ortaya koymaktadır.

İlimiz içme suyu ihtiyacının %87,77’si yer altı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Trakya bölgesinde sanayinin sürekli artması ve sanayiye bağlı olarak, nüfusun Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde her yıl yüzde 5’in üzerinde artış göstermesi ile beraber bu bölgelerdeki yer altı su rezervlerimiz önemli ölçüde azalmıştır.Bunun sonucunda yeraltı su seviyesi tehlikeli bölgenin altına düşmüş durumdadır.

Bundan dolayı; DSİ tarafından, su tahsisi konusunda kısıtlamalar getirilmiş ve yeraltı su rezervlerindeki azalma gerekçe gösterilerek, nüfus artışına bağlı olarak oluşan yeni su kuyusu açma taleplerimiz son yıllarda kabul edilmemektedir.

TESKİ Genel Müdürlüğü İlimizde her geçen gün artan içmesuyu ihtiyacını karşılamak için;  yeni su kaynakları temin çalışmaları,su kayıplarının önlenmesi amacıyla etkin bir su yönetimi ile işletme maliyetlerini düşürmek ve enerji tasarrufuiçin enerji verimliliği çalışmaları yürütmektedir.

Yeni su kaynakları temini kapsamında; TESKİ Genel Müdürlüğü 2014 yılından bugüne kadar 164 adet derin sondaj kuyusu açmıştır. Ayrıca, yeraltı su rezervi bulunmaması nedeniyle su kuyusu açma imkanı bulunmayan,Süleymanpaşa İlçesinde (6) (Işıklar, Ormanlı, Oruçbeyli, Dağyenicesi, Araphacı, Semetli) ve Şarköy İlçesinde (5) (Gaziköy, Güzelköy, Uçmakdere, Yörgüç, Mursallı) kırsal mahallede kaynak sularının sağlıklı bir şekilde korunması ve kullanılması için 2023-2024 yıllarında 18 adet kaptaj çalışması gerçekleştirmiştir.

Su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olabilmesi için su tasarrufu bilinci oluşturmak adına Genel Müdürlüğümüz tarafından sürekli olarak;sosyal medyada, okullarda ve vatandaşlara yönelik birebir bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Su, yaşamın kaynağıdır. Hepimiz hayatta kalmak için suya muhtacız.İklim değişikliğinin etkilerinin artık her alanda karşımıza çıktığı günümüzde su verimliliği uygulamaları, ulusal, sektörel ve bireysel düzeyde hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.

Suyun bir bedeli vardır. Suyun değerini bilmeli ve israf etmemeliyiz.

Doğada sınırlıolan suyun gelecek nesiller için de korunması gerekmektedir. Bu nedenle,Suyumuzu her alanda tasarruflu bir şekilde kullanmalıyız.

Son olarak; Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda düzenlenen 22 Mart Dünya Su Günü Etkinliğine katılımlarıyla bizi destekleyen ve onurlandıran Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak’a, su günü etkinliğine sunumlarıyla önemli katkı sağlayacak olan; TESKİ’nin kurucu Genel Müdürü çok kıymetli hocam Prof.Dr. A.Halim Orta ve Uzmanlarımıza,sunum ve gösterileriyle etkinliğimize renk katacak olan sevgili öğrencilerimize ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür eder. Etkinliğin hayırlı olmasını temenni ederim. Saygılarımla….

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.