26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ TEKİRDAĞ DA KUTLANDI

26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ TEKİRDAĞ DA KUTLANDI

26 Ocak Dünya Gümrük Günü bugün valilik tören alanında yapılan programla kutlandı. Saygı duruşu istiklal marşı okunması sonrası Batı ;Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin alanda yaptığı konuşmada;

Uluslararası Gümrük camiası, her yıl 26 Ocak tarihinde bugünkü adıyla Dünya Gümrük Örgütünün ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlamak ve toplumda gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalık oluşturmak üzere “Dünya Gümrük Gününü” kutlamaktadır.

1953 yılında kurucu üye olarak katıldığımız Gümrük İşbirliği Konseyi, 1994’ten bu yana Dünya Gümrük Örgütü çatısı altında faaliyet göstermektedir. Bu yapı, dünya ticaretinin %98’ini temsil eden 184 ülke gümrük idaresini bir araya getirmekte, bu yönüyle gümrük uygulamaları açısından küresel düzeyde temel ilke ve kuralları belirlemektedir.

Dünya Gümrük Günü her yıl Dünya Gümrük Örgütü tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. DGÖ tarafından belirlenen 2024 yılı teması, “Geleneksel ve Yeni Ortaklarla İşbirliğinde Gümrükler” olarak belirlenmiştir.

Bu yılın teması kapsamında DGÖ ‘nün yazısına atıfla, dünyada teknolojik gelişmeler, çevre sağlık krizlerinin yanı sıra Jeopolitik değişimlerle de karşı karşıya kalındığı, bu zorluklar ve dönüşümler karşısında gümrük idarelerinin proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerektiği ve Bu nedenle bu yılın temasının bir açıklamadan ziyade bir yol haritası olarak görülmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, gümrük idarelerinin geleneksel ortaklarla etkileşimin artırılması, yeni ortaklıkların kurulması, amaca yönelik işbirlikleri geliştirilmesi, katılımlarda çeşitliliğin ve kapsayıcılığın artırılması, ortakların etkilerinin değerlendirilmesi ve buna göre stratejilerin oluşturulması, ileri teknolojilerden ve veri analitiğinden yararlanılması çağrısını buradan belirtmek isterim. Gerek geleneksel ortaklarla gerekse yeni ortaklarla bilgi paylaşımı, teknolojik entegrasyon, risk yönetimi ve işbirliği platformları oluşturularak gümrük işlemlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacı hedeflenmektedir.

Bu vesilesiyle başta gümrük işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen personelimiz başta olmak üzere, tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü’nü tebrik ediyorum.dedi.

 

blank

Törene; Batı Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin, Bölge Müd. Yrd. Abbas Sarıhan, Şenol Soylu, Osman Taşdemir, Tekirdağ Güm. Müd. Muhamber Kılıçarslan, KİM Müdürü Tahir Demir, Müd. Yrd. Zafer Bozkuş, Mehmet Akipek, İsmail Şali, Gümrük Müdür Yardımcıları Yasin Yavuzyaz, İlter Yılmaz, Tekirdağ Tic. İl Müdürü Mehmet Furtina,KİM Bölge Amiri Meltem İnan, Bölge Amirleri Murat Erdoğan, Nurgül Erdoğan, Zeliha Şafak Yılmaz, Sedat Yıldırım, muayene memurları bölge müdürlüğü personeli ve gümrük personelleri katıldılar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.