MESLEKTAŞIN AZAMİ İŞ KAPASİTESİ (KOTA) UYGULAMASI

MESLEKTAŞIN AZAMİ İŞ KAPASİTESİ (KOTA) UYGULAMASI

ekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak:

Gelir İdaresi Başkanlığı’nda taslak olarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak olan kanun teklifine karşı;

· Meslektaşın İş Kapasitesinin belirlenmesi (Kota)

· Tam Tasdik Sınırının Genişletilmesi

· VDK’nın raporuna istinaden meslektaşa sorumluluk yazılması konularına ilişkin düzenlemiş olduğumuz basın açıklaması.
BASIN AÇIKLAMASI MESLEKİ KAMUOYUNA AÇIK ÇAĞRI
Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak; Gelir İdaresi Başkanlığı’nda taslak olarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak olan kanun teklifine karşı;
• Meslektaşın İş Kapasitesinin belirlenmesi (Kota)
• Tam Tasdik Sınırının Genişletilmesi
• VDK’nın raporuna istinaden meslektaşa sorumluluk yazılması konularına ilişkin düzenlemiş olduğumuz basın açıklamamız:
MESLEKTAŞIN AZAMİ İŞ KAPASİTESİ (KOTA) UYGULAMASI
Meslek mensuplarının kapasitelerine göre kalite standartları doğrultusunda üstlenebilecekleri iş yükü sınırlı olmalı, yasal düzenlemeler ile uygun yeterlilik ve kalite standardında beyanname imzalama faaliyetinde kapasitenin üzerinde iş alınması önüne geçebileceği gibi iş kapasitesi (KOTA) YMM ve SMMM’lere uygulanmalıdır. Bu uygulama meslekte Haksız Rekabet, tahsilat, adil olmayan iş dağılımı, meslekle bağdaşmayan durumların ortadan kaldırılması gibi mesleki sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayacaktır. Ancak telafisi mümkün olmayacak uygulamalardan kaçınılmalı ve mesleğimiz ile ilgili her konuda olduğu gibi KOTA ve Büro Standartları konusu da Odalarımız ve TÜRMOB’un ortak aklı ile alınacak çalışma sonucu yine TÜRMOB’un yetki ve sorumluluğunda olmalıdır.
TAM TASDİK KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ
VUK’un mükerrer 227. Maddesine eklenmesi düşünülen tam tasdik zorunluluğuna ilişkin değişiklik uygulaması, beyanname imzalatma zorunluluğuna ilişkin sınırlar kaldırılmalı, tam tasdik kapsamına alınsın/alınmasın tüm beyannamelerin sınırlama olmaksızın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce imzalatma zorunluluğu bulunmalıdır.
İstinasız her beyanname serbest muhasebeci mali müşavir tarafından onaylanıp verilmelidir. Mali müşavirlerin yetkisinde olan beyan ve bildirim işlemlerinin devlet kurumları haricinde herhangi başka bir meslek grubu tarafından onayı kabul edilemez.
124 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir TÜRMOB Yönetim Kurulu’nda 4 üye ile temsil edilirken, 5 bin Yeminli Mali Müşavir 5 üye ile temsil edilmektedir. Yönetim Kurulu’ndaki bu adaletsiz temsil ne yazık ki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin hak ve menfaatlerini korumak konusundaki zafiyetini göstermektedir.
Meslektaşlarımız Adil Temsiliyet hakkı için 3568 sayılı Kanunu’nun 35. Maddesinde belirtilen “ Birlik Genel Kurulu Üyeleri arasından üç yıl için seçilen dokuz asıl ve dokuz yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinden beşinin Yeminli Mali Müşavir olması zorunludur” ibaresindeki zorunludurifadesinin ivedilikle kalkması gerekmektedir.
V.D.K’NIN RAPORUNA İSTİNADEN MESLEKTAŞLARA SORUMLULUK YAZILMASI
Hazırlanan Kanun teklif taslağı ile meslek mensuplarına uygulanması planlanan idari tedbirler söz konusu fiillerin işlendiğine dair somut tespitler yapılmadan ve hukuken kesinleşmeden yalnızca inceleme raporuna dayanarak mesleki faaliyetten alıkonulmaları, ceza hukukunun temel prensiplerine aykırı ve Anayasa’ya uygun değildir. Tasarı ile Maliye Bakanlığı’na mesleki faaliyetten yargı kararı olmaksızın alıkoyma yetkisi tanınmaktadır. Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur ilkesine dayanarak mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerekmektedir.
Hazırlanan kanun teklif taslağının 3568 sayılı Kanun kapsamındaki disiplin hükümlerinin daha hızlı ve etkili olarak yürütülmesini sağlayacak düzenlemeler yapılması daha doğru olacaktır.
21.11.2023 / Tekirdağ SMMM Odası
Saygılarımızla…
Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası adına
Şerafettin KURT
Başkan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.