KIZILAY GEN SORUSUNA MV. MUSTAFA YEL CEVAP VERDİ

KIZILAY GEN SORUSUNA MV. MUSTAFA YEL CEVAP VERDİ

Mv. Mustafa Yel: AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA YEL (Tekirdağ) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden tüm aziz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum. Allah milletimize ve devletimize bir daha böyle günler göstermesin diyerek sözlerime başlamak istiyorum.
Değerli arkadaşlar, Kızılay 11 Haziran 1868 tarihinde kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tabi ve kamu yararına çalışan bir sosyal yardım kuruluşudur ve kesinlikle hükûmetlerle, bir şekilde organik bağı, hukuki bağı bulunmamaktadır; tamamen, diğer insani dernekler, örgütler gibi, bir şekilde yardım etmek amacıyla kurulmuş bir dernektir ve Kızılay, tarih boyunca çeşitli hükûmetler döneminde de her daim iştirakler kazandırılması, gelir elde edebilmesi için desteklenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk zamanında da Afyonkarahisar maden sularının imtiyazı Kızılaya devredilmiştir. Yine, ardından gelen hükûmetlerde de röntgen filmleriyle ilgili gelirler ve sıtmayla mücadelede kullanılan ilaçların da Kızılaydan temini sağlanarak Kızılaya gelir elde edilmiştir. Değişen dünya şartlarında bir şekilde Kızılayın daha da güçlenebilmesi için, gelirlerinin, akarının daha fazla olabilmesi için de tabii ki Kızılay günümüzün ekonomik şartlarına uymak zorundaydı ve Kızılay derneğinin iştirakleriyle beraber, çadır ve barınmayla ilgili sağlanacak ihtiyaçlar konusunda kendisinin oluşturmuş olduğu bir grup oluşmuştur.

MUSTAFA YEL  – Bunun yanı sıra, Kızılayın bir Lojistik grubu vardır, ayrıca da Sistem Yapı grubu vardır. Dolayısıyla, Kızılay kendisi bir çadır göndereceği zaman dışarıdan maliyeti daha pahalı olmasın diye kendi ürettirdiği çadırları kendisi almakta ve bunun parasını da kendi lojistik şirketine vermektedir.

MUSTAFA YEL – Dolayısıyla vatandaşımızın da aklının karışmamasının için şunu, şöyle örnekle özetleyebiliriz: Diyelim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesine ekmek gönderecek. Ekmeği en iyi maliyetle ürettirdiği Halk Ekmekten aldığı zaman Halk Ekmekten aldığı ekmeğin parasını Halk Ekmek AŞ’ye veriyor mu, vermiyor mu? Veriyor. İşte, Kızılayın da yaptığı tam da bu, kendi iştirak şirketinden ürettirmiş olduğu çadırın parasını veriyor.
MUSTAFA YEL  – Diyelim ki ben de bir insani yardım derneğinin başkanıyım ve gidiyorum İstanbul Büyükşehir Belediyesine diyorum ki: “Ben dışarıdan daha pahalı ekmek almak istemiyorum, daha ucuza ekmek almak istiyorum, sizin de Halk Ekmeğiniz var. Bana bu Halk Ekmeği verir misiniz?” dediğimiz zaman Halk Ekmek bana bunu bedava mı verecek? Hayır, Halk Ekmek ücretiyle verecek.
MUSTAFA YEL  – Değerli arkadaşlarım, dolayısıyla sap ve samanın karıştırılmaması lazım.
MUSTAFA YEL  – Kızılay, bugün, şu anda 2,5 milyon insanımıza üç öğün olmak üzere, hem de 4 çeşit yemeğini Allah’a şükürler olsun ki yetiştiren bir örgüt, bir dernek.

MUSTAFA YEL  – Değerli arkadaşlar, dolayısıyla Kızılayın bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra yaptıklarında da inşallah daha fazla yardım etmek bakımından da bizlerde tüm insani yardım dernekleri gibi Kızılayımızın da yanında olacağız diyorum.

MUSTAFA YEL  – İYİ Partinin vermiş olduğu grup önergesine de ret oyu vereceğimizi buradan kamuoyuna sunuyorum.
MUSTAFA YEL  – Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.