CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN

Milli iradenin esas olduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun. Türkiye 600 yıllık saray saltanatından, 10 yıllık meşruti monarşiden, 3,5 yıllık meclis hükümeti sisteminden sonra Cumhuriyet’e geçerek, millet egemenliğini temel yönetim biçimi haline getirmiştir.

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” esası ile kurulan Cumhuriyet, Türk milletinin yeniden ayağa kalktığı, kadınların her alanda eşit haklar edindiği, din ve vicdan özgürlüğünün “laiklik” ile teminat altına alındığı, Tevhid-i Tedrisat ile eğitimde çok başlılığın giderildiği, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar götürülen okuma-yazma ve eğitim seferberliği ile halkın uyandırıldığı topyekûn bir değişimin adıdır.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Saltanat ve Halifelik makamlarını kaldırmış, egemenliğin kaynağı olarak bizzat milletin kendisini görerek, bu büyük değişimleri gerçekleştirmiştir. Esasında Cumhuriyetin ilânının önündeki en büyük engel olan saltanatın 1 Kasım 1922’de kaldırılması ile Cumhuriyet’e giden yol açılmıştır.

Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü’nde arkadaşlarına “Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz” diyerek fikrini açıklamıştır.1921 Anayasası’nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısı hazırlanarak, “Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir” hükmüne yer verilmiştir.

29 Ekim 1923 tarihinde, “Yaşasın Cumhuriyet!” alkışları arasında Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir.Demokrasiye en uygun yönetim olarak Cumhuriyet’i gören Atatürk, onun sonsuza kadar yaşamasını istemiştir.

Zafer, bağımsızlık ve milli irade sütunlarına yaslanan Cumhuriyet’e sahip çıkmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir.

Ortadoğu’daki kanlı savaşların ve tarihi hesaplaşmaların devam ettiği bu karanlık süreçte; Türkiye Cumhuriyeti, bir yüzyılı devirmiştir. Tüm zorlukları atlatan genç Cumhuriyetimiz, artık 100 yaşında…Millet iradesinin üzerindeki tüm güçleri tek tek yıkan Mustafa Kemal Atatürk ve bizi Cumhuriyet’e taşıyan devrimci kadroları rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın millet iradesi!

Dr. İlhami Özcan AYGUN
CHP Tekirdağ Milletvekili

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.