Temel Taşıma Yöntemi: Karayolu Taşımacılığı

Temel Taşıma Yöntemi: Karayolu Taşımacılığı

 

Karayolu taşımacılığı gerek ulusal gerekse uluslararası lojistiğin temel yapı taşını oluşturur. İlk nakliye türlerinden olan yöntem, diğer taşımacılık türlerine de zemin hazırlamıştır. Faydaları ve gelişmiş imkanlarıyla ön plana çıkan lojistik türü, halihazırda en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir.

Karayolu Taşımacılığı Nedir?

Karayolu taşımacılığı, taşınması istenen ürünlerin karayolu üzerinden alıcıya ya da alıcılara ulaştırılma işlemidir. Ürünlerin satıcıdan alıcıya ulaştığı yol güzergahında herhangi bir aktarmaya ihtiyaç duyulmaz. Belirlenen zaman dilimi içerisinde karayolu kullanılarak lojistik işlemi sağlanır. Gönderici ile alıcı arasındaki protokol ile ulaşım sağlanırken ulusal veya uluslararası kurallar, gümrük kuralları göz önünde bulundurulur.

Karayolu Taşımacılığı Belgeleri Nelerdir?

En yaygın kullanılan lojistik yöntemlerinden olan karayolu taşımacılığı, ulusal ve uluslararası lojistikte önemli pay sahibidir. İhracat ve ithalat süreçlerinde tarafların hazırlaması gereken belgeler bulunur. Bu belgeler vasıtasıyla teslim tarihi, teslim edilecek yük türü, yol güzergahı gibi detaylar resmileşir. Karayolu taşımacılığında hazırlanması gereken belgeler ise şunlardır:

  • Karayolu Taşıma Belgesi / CMR Belgesi: Ticari Mallar Güzergah Anlaşması’nı imzalayan ülkeler arasında gerçekleşen bu yöntemde elzem olan bu belge Kamyon Konşimentosu olarak da bilinir. Satıcıda, alıcıda ve taşıyıcıda bulunması gereken bu belge taşınan yüke zarar gelmesi, sürenin geçmesi, herhangi bir kayıp olması gibi durumlarda yükümlülükleri belirtir.
  • FIATA Tesellüm Belgeleri: Yalnızca karayolu taşımacılığında kullanılan belgeleri almak için FIATA’ya üye olmak gerekir. FIATA uluslararası karayolu taşımacılığı kapsamında lojistik komisyoncularını temsil eden sivil toplum kuruluşudur.
  • Nakliyeci Makbuzu: Satış yapanların malları göndermek üzere teslim aldıklarını gösteren makbuzdur.
  • Tır Dolaşım Belgesi/Karnesi: Lojistiği gerçekleştirecek tırın doluluk oranı, boş ağırlığı, bağlı olduğu firmanın bilgileri, plaka numarası gibi bilgiler bu karnede yer alır.
  • Paket Postası Makbuzu: Yükler posta ile gönderiliyorsa bu belge posta idaresi tarafından düzenlenir.

 Karayolu Taşımacılığı Avantajları Nelerdir?

  • Diğer nakliye türlerine göre daha hızlı ve nispeten daha ucuzdur.
  • En eski lojistik türlerinden olması sebebiyle altyapı gücü fazladır ve esnek bir yapısı vardır. “Kapıdan kapıya” teslimat karayolu taşımacılığı ile mümkündür.
  • Uluslararası düzeyde önem verilen lojistik türlerinden biri olması, pek çok noktada kesintiye uğramadan devam edebilmesini sağlar.
  • Aktarmasız nakliye yapılabilmesi ve yükün cinsine göre araç temin edilebilmesi oldukça kolaydır.
  • Katı, likit ve gaz olmak üzere birçok ürünün taşınması mümkündür. Kilogram açısından da farklı aralıklarda nakliye yapabilen birçok araç mevcut. Kamyonlar ve tırlar farklı hacimlerde yük taşınmasına imkan tanır.
  • Karayolu taşımacılığında aracılar azdır. Bu sayede herhangi bir yükün kaybolma ihtimali de düşüktür.
  • Gelişmiş karayolu olanakları sayesinde alternatif yollar üretilmesi, farklı güzergahlar oluşturulması ve aynı lojistikte birden fazla adrese teslim yapılması kolaylaşır.
  • İstenilen yerde yükleme ve boşaltma işlemleri yapılabilir böylelikle hem lojistikte hem de teslimatta avantaj sağlanır.

Karayolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

  • Karayolu taşımacılığı türleri arasında en sık kullanılan parsiyel taşımacılıktır. Bu yöntemde aynı güzergah üzerindeki sevkiyatlar tek bir araç ile yapılır. Bu araç genellikle tır ya da kamyon olur.
  • Karayolu üzerinde gerçekleşen bir diğer tür ise intermodal taşımacılıktır. Bu yöntemde konteynırlar kullanılır ve konteynırların içi boşaltılmadan bir araçtan diğerine nakledilir. İntermodal kapsamında havayolu, denizyolu gibi farklı türler de entegre edilebilir. Konteyner taşınması el değmeden yapıldığı için güvenilir olan lojistik türü zaman ve maliyetten de tasarruf sağlar.
  • Yolun bir kısmının gemilerle gidildiği lojistik türü ise Ro-Ro taşımacılıktır.

Farklı avantajları bulunan karayolu taşımacılığı türleri taşınacak yüke göre tercih edilir. Bu noktada doğru bir lojistik firması seçmeniz faaliyetlerin güvencesi adına son derece önemlidir. Yıllara dayanan tecrübesi ve uzmanlığıyla Sertrans, yükleriniz için doğru lojistik yöntemini belirleyerek lojistiğin her adımında yanınızda olur ve güvenle gerçekleşmesini sağlar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.