Yavuz Sultan Selim Vefatının 503. Yıldönümünde Anıldı

Yavuz Sultan Selim Vefatının 503. Yıldönümünde Anıldı

9. Osmanlı Padişahı, Doğu’nun Fatihi, tarihçilerin deyimine göre 8 yıla 80 yıllık icraat sığdıran Osmanlı’nın Kudreti Yavuz Sultan Selim vefatının 503. yılında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı.

Programa Valimiz Sayın Recep Soytürk’ün yanı sıra Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, İl Müftüsü Mustafa Soykök, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı.

Açılış konuşmasını Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptı.

Ardından Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan Yavuz Sultan Selim konulu video izlendi. Devamında Tekirdağ Belediyesi Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Rabia Baldız Yavuz Sultan Selim’in yazdığı “Ayrı Düştüm” adlı şiiri okudu.

Şiir okunmasının ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Altuntaş, konferans verdi.

Öğretim Üyesi Altuntaş konferansta şu ifadelere yer verdi; “Sultan Selim başta ok olmak üzere her türlü silahı çok iyi kullanan iyi bir avcıydı. Aynı zamanda gösterişten hoşlanmayan, devlet işlerini sıkı şekilde takip eden, aldığı kararların bir an önce yerine getirilmesini isteyen, son derece disiplinli, sözüne sadık bir Sultandı.

Birçok tartışma, hikaye ve menkıbenin konusu olan Sultan Selim’e dair Idris-i Bitlisi Şehinşahname adlı eserinde; “Din-perver ve dünya fatihi sensin. Sen dünyanın vaat edilmiş İskenderisin” diyerek Mısır’ı hedeflemesinden dolayı Büyük İskender’e benzetmiştir. Yalnız Selim zorlu yollara rağmen İskender’in ulaşamadığı Mısır’a erişmiş onun başaramadığını başararak tarihin akışını değiştiren büyük hükümdarlar arasına girmiştir.

Konuşmamı şunları da ekleyerek sonlandırmak isterim. Fatihin dehasını inkar edemeyince onun Müslüman olamayacağında karar kılanlar, kimsenin baş edemediği Moğolları yenen Memlük Devleti’ni tarih sahnesinden silen Yavuz’un askeri dehasını da küçümseyip değersizleştirme peşindeler. Halbuki O, şimdiye kadar bahsettiğimiz gibi İstanbul’un fethi kadar önemli olan Hz. Yusuf’un şehri ve tahtı Mısır’ın fatihi, denizdeki ve karadaki askeri gelişmeleri takip eden kara ve denizlerin hakanı, hilafet tahtının sultanı idi.

Ibni Kemal’in de ifadesiyle Yavuz, süresi kısa ama gölgesi uzun ikindi güneşi gibiydi.”

Kuran-Kerim tilaveti ve dua edilmesinin ardından program sona erdi.

Ardından Vali Soytürk ve protokol üyeleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yavuz Sultan Selim’in resimlerinin ve Yavuz Sultan Selim’le ilgili kitapların yer aldığı sergiyi gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.