ATATÜRK’ÜN TEKİRDAĞ’I ZİYARETİNİN VE HARF İNKILABI’NIN 95. YILDÖNÜMÜ MESAJI

ATATÜRK’ÜN TEKİRDAĞ’I ZİYARETİNİN VE HARF İNKILABI’NIN 95. YILDÖNÜMÜ MESAJI

Cumhuriyetin ilanından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk, artık bir yazı inkılâbı yapmayı gerekli görmüştü. Bu doğrultuda, Atatürk’ün direktifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Dil Encümeni, 26 Haziran 1928 tarihinde yeni bir alfabe hazırlamak için çalışmalara başlamıştı.
Dil Encümeni’nin titiz çalışmaları sonucunda her yönü ile Türkçenin ses yapısına uygun bir alfabe hazırlanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine, okuma ve yazma öğrenmenin kolaylaştırılması, Türk Ulusu’nun kendi dilinin özelliklerine uygun, kolay öğrenilir bir alfabe sistemine sahip olması amacıyla şu anda kullandığımız harflerin kullanılmasını sağlayan Harf Devrimi, 1353 Sayılı Kanun ile 1 Kasım 1928’de kabul edilmişti.
Yeni Türk Harflerinin tanıtımı bazı illerde bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılmıştır. Bu illerden biri de Tekirdağ ilimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ’a gelmiş, kara tahta önünde Yeni Türk Harflerini tanıtmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Harf Devrimi’nin başladığını müjdeleyen nutkunda düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir; “Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk Harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahenkli, zengin dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir.”
Yeni Türk alfabesinin kabulü ile kültür alanındaki gelişmelerde gerekli hamlelerin yapılabilmesi kolaylaşmış ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma ülküsü yolunda çok önemli bir adım atılmıştır. Bu vesileyle, Harf İnkılabı’nın 95. yıldönümü kutluyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.