Bayraktar: Ayçiçeğinde çok büyük üretim düşmesi var

Bayraktar: Ayçiçeğinde çok büyük üretim düşmesi var

Tekirdağ’da kuraklık edeniyle verim düşüklüğü yaşanan ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bölgede çok ciddi bir kuraklık var. Çok büyük bir üretim düşmesi var. Muhakkak surette bu bölgedeki çiftçilerimize kuraklık yardımının yapılması lazım” dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Trakya’da kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim düşüklüğü yaşanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi’ndeki ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu. Bölgedeki Ziraat Odaları Başkanları ve çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, ayçiçeğinin çok önemli bir ürün olduğunun altını çizdi. Son yıllarda artış gösteren ayçiçeği üretiminin yüzde 40’ının Trakya Bölgesi’nin sağladığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:
blank

“Bu sene ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu bahçede de gördüğünüz gibi verimlilikte çok ciddi bir düşüş var. Bölgede çok ciddi bir kuraklık var. Çok büyük bir üretim düşmesi var. Muhakkak surette bu bölgedeki çiftçilerimize kuraklık yardımının yapılması lazım. Üretimimizi perişan eden bir durumla karşı karşıyayız. Tabi bunun sebepleri var. Bir tanesi, üreticilerimiz ekim zamanında aşırı yağışların olması neticesinde bu yaz ekimi geç yaptılar ve arkasından kuraklık geldi. Üretim fevkalade olumsuz etkilendi. Tabi bunun dışında bir firmanın reklam yaparak, bu bölgede tohum dağıtması, dağıttığı tohumların da maalesef çok kalitesiz olması bu tarlada da bu tohum vardı. Tabii ki üretimde büyük düşüşe sebebiyet verdi. Bizim üzüntümüz şu, bu firma yetkililerinin buraya gelip ‘Arkadaşlar böyle bir tohum dağıttık sizi mağdur ettik. Üretiminizi engelledik. Tohumlarımız maalesef kalitesiz çıktı. Zararlarınızı karşılayacağız’ demesi gerekirdi.
Arkadaşlarımızın ifadesine göre böyle bir şey duymadık. Üreticiyi sahiplenmediğini duyduk. Bu firma yetkilisini uyarmak zorundayız. Üreticiyle bir araya gelin bu zararları en kısa sürede tanzim noktasına gidin ve üreticimizin bu sıkıntısını hep birlikte gidermeye çalışalım. Gördüğümüz kadarıyla bu yabancı menşeyli uluslararası firmanın büyük reklamlar yaparak dağıttığı tohumlar kalitesiz çıktı ve üreticiyi perişan etti. Ayçiçeği ekimi yapılan alanların 200 bin hektar civarında, ayçiçeği ekimi yapılan alanların yüzde 7’si bu bozuk tohumdan zarar görmüş. Bu da ciddi bir rakam. Bunun dışındaki zararlar sıcaklık ve kuraklıkla ilgili.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.