CENGİZ GÜNAY TOBB’U TEMSİLEN 2. BULGAR-TÜRK TİCARET ZİRVESİ’NE KATILDI

CENGİZ GÜNAY TOBB’U TEMSİLEN  2. BULGAR-TÜRK TİCARET ZİRVESİ’NE KATILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Bulgaristan TSO Forumu Eş- Başkanı Cengiz Günay, Bulgaristan’ın Bansko şehrinde gerçekleşen ‘2. Bulgar-Türk Ticaret Zirvesi’ne katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bulgaristan Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) tarafından kurulmuş olan Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu organizasyonunda, Bulgaristan Yatırım Ajansı ile KOBİ Destek ve Tanıtım Ajansı’nın da katkıları ile gerçekleştirilen zirveye Bulgaristan Inovasyon ve Büyüme Bakanı Aleksandar Pulev, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bansko Belediye Başkanı Ivan Kadev, BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök iştirak etti.
200’den fazla iş insanının katıldığı toplantının açılışında konuşan Başkan Cengiz Günay, Türkiye ve Bulgaristan’ın birbirinin ana ticaret ortaklarından biri konumunda olduğunu vurguladı.
Günay; “Sizleri şahsım, Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Forumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına saygıyla selamlıyorum. Burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı son derece memnun olduğumu belirterek sözlerime başlamak isterim. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, önceden belirlenmiş programı sebebiyle bugün aramızda olamadı. Sizlere selam ve sevgilerini iletti. Değerli katılımcılar, Sizlere kısaca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği hakkında bilgi vererek konuşmama başlamak istiyorum;
TOBB olarak İş dünyasının çatı kuruluşuyuz. Her sektörden küçük, orta ölçekli ve büyük olmak üzere 1,8 milyon üzerinde üyemiz var. Türkiye genelinde 365 oda ve borsamız ile üyelerimize hizmet veriyoruz.Devletten hiçbir yardım almayız.Gelirlerimizi üyelik aidatları ve faaliyetlerimizden elde ederiz. Kadın ve genç girişimciler networkümüz var. Başarılı bir üniversitemiz var. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Aynı zamanda, ekonomi politikaları ve bölgesel kalkınma ile ilgilenen bir düşünce kuruluşumuz var. TEPAV Yaygın bir yurt dışı networkümüz var.Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınır kapıları dahil, Türkiye’deki kara gümrük kapılarını modernize ederek işleten bir şirketimiz var. GTİ AŞ. Başkanımız Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) Başkan Vekili. Aynı şekilde İslam Odası ve Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonunda Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyoruz. Bulgaristan’da, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile yakın çalışıyoruz. Eurochambres’te ve Balkan Odalar Birliğinde beraberiz ve başarılı çalışmalara imza atıyoruz. 30-31 Mayıs tarihlerinde TOBB Genel Kurulu’nu yaptık. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu yeniden seçildi. Bu yeni dönemde de Bulgaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca yine Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerini geçirdik. Seçim süreci tamamlanmış oldu. Artık Hükümetimiz de kuruldu. İnşallah, ülkemiz ve Bulgaristan için hayırlı olur.
Değerli katılımcılar,
Hepimizin çok iyi bildiği üzere Türkiye ve Bulgaristan, birbirinin ana ticaret ortaklarından biri konumundadır. Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaptığı ticaretin karayolu ile taşınan kısmının büyük bir bölümü Bulgaristan üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca, Bulgaristan, Türkiye’den AB’ye en önemli giriş kapısıdır. Karşılıklı yatırımları da, ticareti de artırmalıyız.Ekonomik dengeyi koruyarak, ikili ticaretimizi daha yukarıya taşımak için işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Bulgaristan’da son derece başarılı yatırımcılarımız var. Onlarla da gurur duyuyoruz.
Değerli katılımcılar, İki ülke firmaları arasındaki etkileşimi kuvvetlendirmek ve birbirleriyle daha yakın temasta kalmalarını sağlamak adına, TOBB olarak, BULTİŞAD ile Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu kurduk.Eş-başkanlığını ben ve değerli büyüğüm BULTİŞAD’ın Onursal Başkanı Sayın Fikret İnce ile beraber yürütüyoruz.Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu yurt dışındaki girişimcilerimizin kurmuş oldukları bir dernekle, BULTİŞAD ile kurduk. Bulgaristan dışındaki tüm ikili Odalarımızı, o ülkelerdeki odalar birlikleri ile kurduk. Ancak, Bulgaristan’da siz değerli iş insanlarının kurmuş olduğu BULTİŞAD ile çalışıyoruz. Bundan dolayı da iş dünyası adına hem çok mutluyuz, hem de gururluyuz.İkili Oda olarak hem Bulgaristan’daki yatırımlarımızı arttırmak, hem Bulgaristan’dan Türkiye’ye yatırımcı getirmek, aynı zamanda karşılıklı ticaretimizi arttırmak için birlikte çalışıyoruz.Kendilerine değerli çalışmaları için teşekkür ediyor, tüm katılımcılarımızı da bu Foruma üye olmaya davet ediyorum.
Değerli misafirler,
Sözlerime son verirken II. Bulgar-Türk Ticaret Zirvesi’nin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Zirvenin bundan sonraki bölümünün ve ikili iş görüşmelerinin katılımcılar için verimli olmasını temenni ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.
Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) tarafından 2020 yılında kuruldu. Oda’nın Türkiye tarafı Başkan ve üyeleri TOBB, Bulgaristan tarafı da BULTİŞAD tarafından belirleniyor. Yıllık ekonomi zirveleri, ortak yönetim kurulu toplantıları, iş forumları, iş görüşmeleri ve Türkiye-Bulgaristan ilişkilerini geliştirmeye dönük çalışmalar, Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nun ana çalışma alanlarını teşkil ediyor.” Dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.