14 MAYIS ANNELER GÜNÜ

 14 MAYIS ANNELER GÜNÜ

 

ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN?

Anneler Günü Türkiye’de her yıl Mayıs ayının ikinci haftasının Pazar günü kutlanıyor. Yani bu yılki Anneler Günü 14 Mayıs 2023 Pazar günü kutlanacak.

Her ülkede farklı tarihlerde kutlanan Anneler Günü, Rusya’da Kasım’ın son günü, ABD’de Mayıs’ın ikinci Pazar günü, Arjantin’de Ekim ayının üçüncü haftasında, Çin’de ise 21 Nisan’da kutlanmaktadır.

ANNELER GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ

Anneler Günü’nün nereden ortaya çıktığı ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan en çok konuşulanı ise ABD’nin Virginia eyaletinde ikamet eden öğretmen Anna Jarvis isimli bir kadın, 1905 yılında vefat eden annesi için her yıl bir anma günü düzenlemek istemiştir.

Bu anma günü ilk kez, 1908 yılında bir okulda 407 çocuk ve anneleriyle gerçekleşmiştir. Anna’nın bu girişimi, temsilciler meclisi tarafından uygun görülmemiş, resmiyete kavuşturulmamıştı. Anna bu durumu, medya ve politikacıların önde gelen isimlerine paylaşmış, bu çabalar sonunda 1914 yılında Mayıs ayının ikinci Pazarı anneler günü olarak ilan edilmiştir. Bir süre sonra anneler gününün ticarileştiğini gören Anna, davalar açmış fakat hiçbirisini kazanamamıştır.

Öte yandan Anneler günü geleneğinin Antik Yunanların Yunan mitolojisinde de yeri vardır. Bu özel gün Yunan mitolojisinde pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

HADİS VE KUR’ANDA ANNENİN ÖNEMİ İFADE EDİLMİŞTİR

Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

Anne cennet kapılarının ortasındadır.” (İbn Hanbel, V, 198)

Cennet annelerin ayakları altındadır.” (Nesai, Cihad,6)

“Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadisin ifadesi, bütün annelerin cennete gideceği anlamına gelmez. Burada annelerden çok, evlatların annelerine karşı göstermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir. Bu anlamda, Allah’ın emirlerine aykırı olmadığı sürece, bütün annelere itaat etmek, saygı göstermek, cennetin önemli bir anahtarıdır ve bu anlamda cennet bütün annelerin ayaklarıaltındadır.

Nitekim, Lokman suresinde Allah şöyle buyurmaktadır:

“Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık üstüne zayıflık çekerek onu (karnında) taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (Onun için biz insana): “Bana ve anne-babana şükret.” diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş, ancak banadır.”

“Eğer anne ve baban, bilmediğin bir şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itaat etme. Ancak onlarla dünyada iyi geçin. Bana yönelenlerin yolunu tut. Sonunda dönüşünüz yalnız banadır. O zaman ben size, yaptıklarınızı haber vereceğim.” (Lokman, 31/14-15)

Görüldüğü gibi, Rahman ve Rahim olan Allah, çocuğunu Allah’a şirk koşmaya zorlayan anne ve babaya karşı bile, saygılı olmaya, dünyada kaldığı sürece onlarla iyi geçinmeye, onları incitmemeye davet etmektedir.

Bu açıdan diyebiliriz ki, İslam’a göre, bir kadının anne olarak yeri ayrıdır, bir insan olarak yeri ayrıdır. Bir insan olarak iyi olur, kötü olur, cennete gider, cehenneme gider, ahlaklı olur, ahlaksız olur, dinsiz olur, dindar olur. Bu konuda erkekle bir farkı yoktur.

“Erkek veya kadın, mümin olarak kim yararlı işler yaparsa, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.” (Nisa, 4/124)

mealindeki ayette bu gerçeği, kul hakkı ve kulluk hukuku açısından eşit olduklarını görmekteyiz.

Ancak, kadın bir anne olarak, erkek bir baba olarak dinsiz olsun, dindar olsun fark etmez; her zaman evlatları tarafından saygı, sevgi ve yardım görmeye hakları vardır.

Lokman suresinde olduğu gibi, söz konusu hadiste de özellikle annelere –güncel bir ifadeyle- pozitif ayrımcılık yapılmıştır.

Özetlersek, çocukların anne-babaya karşı sorumluluğu dinler üstü bir ilişkiye dayanır. Anne-babanın Allah’a karşı sorumlulukları ise, din çerçevesinde, kulluk ilişkisine dayanır.

ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ NELERDİR?

 

Anneler Günü’nde annelere çocukları tarafından birbirinden değerli hediyeler alınıp verileceği gibi sadece bir öpücük ile hatırlansalar bile sevinip mutlu olabileceklerdir.

 

Anneler Günü annelerin sadece bir hediyeyle anılmadığı, annelere güzel bir gün geçirmek için özel planların da yapıldığı bir kutlama günü olarak da önem taşımakta. Mayısın ikinci haftasında havaların da ısınmaya başlamasıyla Anneler Günü için özel kutlama planları açık havaya taşınmakta. Bazı lokantalar tarafından sunulan özel kahvaltı teklifleri, tur firmaları tarafından düzenlenen günlük turları gibi farklı etkinliklerle Anneler Günü daha renkli şekilde kutlanabilmekte.

 

HAKKIN ÖDENMEZ ANNEM

Bir gün, gecenin bir yarısı saat 03:30 civarları telefon çalmış. Adam telefonu açmış. Telefondaki ses, annesinin sesiymiş. Adam: Ne var Anne, ne istiyorsun bu saatte, neden beni rahatsız ediyorsun? Sabah arasan olmaz mıydı demiş. Annesi, biraz buruk, biraz da ağlamaklı bir ses tonu ile; bundan 25 yıl önce de bir gece yarısı 03:30’da sen beni rahatsız etmiştin. “DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN OĞLUM” demiş. Annelerin Hakkı hiçbir şekilde ödenmez. Bir gün değil, 365 gün anne günü…

 

 

 

 

Bugün anneler günü

Bu vesile ile Hakk’ın rahmetine kavuşmuş olan, başta bize özgürlüğümüzü, gururumuzu ve onurumuz kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün annesi Zübeyde Hanım olmak üzere tüm şehitlerimizin annelerini ve 01 Şubat 2019 tarihinde vefat eden biricik annem Rahime YILDIZ’ı rahmetle anıyorum. Yine başta sevgili eşim olmak üzere anne arkadaşlarımın ve tüm annelerimizin anneler gününü en içten dileklerimle kutluyor, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum..

 

 

Recep YILDIZ

Em.Top.Kur.Alb.

TESUD Tekirdağ Şube Başkanı

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.