26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ PROGRAMI

26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ PROGRAMI
blank

26 Ocak Dünya Gümrük Günü bugün valilik tören alanında yapılan programla kutlandı. Saygı duruşu istiklal marşı okunması sonrası Batı ;Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin alanda yaptığı konuşmada;

Uluslararası Gümrük camiası, her yıl 26 Ocak tarihinde bugünkü adıyla Dünya Gümrük Örgütünün ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlamak ve toplumda gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalık oluşturmak üzere “Dünya Gümrük Gününü” kutlamaktadır.

1953 yılında kurucu üye olarak katıldığımız Gümrük İşbirliği Konseyi, 1994’ten bu yana Dünya Gümrük Örgütü çatısı altında faaliyet göstermektedir. Bu yapı, dünya ticaretinin %98’ini temsil eden 184 ülke gümrük idaresini bir araya getirmekte, bu yönüyle gümrük uygulamaları açısından küresel düzeyde temel ilke ve kuralları belirlemektedir.

Dünya Gümrük Günü her yıl Dünya Gümrük Örgütü tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. DGÖ tarafından 2023 yılı teması, geleceğin gümrük çalışanlarını destekleme, bilgi paylaşımını teşvik etme ve küresel gümrük topluluğuna aidiyet duygusunu artırma çabalarına atıfla “Gelecek Nesli Yetiştirmek” olarak belirlenmiştir.

Gümrükler, ulus inşasına katkıda bulunma, ülkeler arasındaki ekonomik bağları kolaylaştırma ve vatandaşları yasadışı ticaretten koruma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir.

Genç Gümrük memurlarımız, esnek ve yaratıcı düşünce yapılarının yanı sıra, genellikle en son teknolojilere ve yeni yaşam tarzlarına daha açık,dünyanın iyileştirilmesine katkıda bulunma özlemi duyan, çevrenin korunmasına, sürdürülebilirliğe, sosyal sorumluluğa ve kapsayıcılık konularına yüksek değer veren, güçlü bir bütünlük duygusuna sahiptirler.

Genç memurlarımızın gümrüğe ve kendi idarelerine özgü deneyim ve yetenekler kazanmaları için uygun koşullar yaratılarak çalışma ortamlarına uyum sağlamaları, güçlendirilmeleri hem de korunmaları gümrük idarelerimizin öncelikleri arasındadır.

Gümrük idarelerimizde, daha iyi bir işyeri ortamı yaratılarak, çalışanları destekleyerek ve bilgi paylaşım kültürü oluşturularak, iş dünyası, diğer kamu kurumları ve uluslararası ortaklar arasındaki güvenin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Gümrük idarelerimizde, bilgi teknolojilerinin desteklendiği sistematik yaklaşımlar geliştirilerek, verilerin titiz analizler yoluyla elde edilmesi, çalışanların görev yaptığı konularda uzmanlaşması, bilgi üretimi ve paylaşımının bütüncül bir bilgi yönetim sistemini çerçevesinde gerçekleştirilmesi ve dürüstlüğün kapasite geliştirme faaliyetlerinin odak noktası haline getirilmesi hedeflenmektedir.

Bu vesilesiyle başta gümrük işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen personelimiz başta olmak üzere, tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü’nü tebrik ediyorum.dedi.

 

Törene; Batı Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin, Bölge Müd. Yrd. Abbas Sarıhan, Şenol Soylu, Osman Taşdemir, Tekirdağ Güm. Müd. Muhamber Kılıçarslan, KİM Müdürü Tahir Demir, Müd. Yrd. Zafer Bozkuş, Mehmet Akipek, İsmail Şali, Gümrük Müdür Yardımcıları Yasin Yavuzyaz, İlter Yılmaz, Tekirdağ Tic. İl Müdürü Mehmet Furtina, AFAD il müdürü Recep Erol,KİM Bölge Amiri Meltem İnan, Bölge Amirleri Murat Erdoğan, Nurgül Erdoğan, Zeliha Şafak Yılmaz, Sedat Yıldırım, muayene memurları bölge müdürlüğü personeli ve gümrük personelleri katıldılar.