Ülkemizde grip vakalarında yaşanılan artış nedeniyle halkımızın bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan grip bilgi notu

Ülkemizde grip vakalarında yaşanılan artış nedeniyle halkımızın bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan grip bilgi notu

DİKKAT BULAŞABİLİR
(Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar)

Soğuk algınlığıyla grip halk arasında çoğu kez karıştırılır. Soğuk algınlığı çeşitli virüsler tarafından oluşturulan hafif seyirli, üst solunum yolları bulgu ve belirtileriyle seyreden ve dünyada en fazla görülen hastalık tablosudur.

Soğuk algınlığına yaklaşık 200 kadar virüs neden olur. Olguların üçte birinden rinovirüsler (rhin Yunanca burun) sorumludur. Bunun dışında adenovirüsler, enterovirüsler, oronavirüsler, respiratuar sinsitial virüs gibi virüsler soğuk algınlığına sebep olabilir. Diğer pek çok virüs başka organ ve sistemlerde infeksiyon meydana getirirken başlangıç dönemlerinde soğuk algınlığına benzer belirtilere yol açabilir.

Her mevsim görülebilmekle beraber en sık kış aylarında ortaya çıkar. Bunda rol oynayan en önemli risk faktörü kalabalık ortamlarda yaşamdır. Özellikle kreş ve okula giden küçük çocuklar risk altındadır. . Özellikle ev, okul, kreş, işyeri, toplu taşım araçları gibi mekânlarda hastalık kolayca bulaşabilir

Belirtileri:

Virüslerle karşılaştıktan 24 – 72 saat kadar sonra boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı hissinden sonra hızla burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, öksürük ve halsizlik meydana gelir. Bulaştıncılık en fazla bu dönemdedir. En sık görülen komplikasyon orta kulak iltihabı ve sinüzittir. Çocuklarda zatürre ve astım ataklarında artış gözükebilir.

Tedavi:

Soğuk algınlığına birçok virüs sebep olduğundan tedavisinde belirtilere yönelik olarak ağn kesiciler, burun akıntı ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, öksürük ilaçlan kullanılır.

Korunma yollan:

  • Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır, (tokalaşmamalı, öpüşmemeli)
  • Evde istirahat etmelidir.
  • Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandınlmalıdır.
  • Odalar havalandırılmahdır.
  • Aksırma ve Öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
  • Korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.
  • Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.
  • Hasta ile yakın temastan kaçınılmalı, çatal, kaşık ve havlu gibi ortak malzeme kullanımından sakınılmahdır.
  • Yüzeyler sık sık temizlenmelidir

Siz hastaysanız,

  • Hijyen kurallarına ek olarak,

Hasta olmayan insanlara hastalığınızı bulaştırmamak için çevrenizdekilerle aranızdaki mesafeyi sınırlandırın, maske kullanın

  • Dışarı çıkmanız çok gerekliyse yine maske kullanın.

Solunum yolu ile bulaşan hastalıkların çoğundan aşı ile korunmak mümkündür. Salgınlar görülmeden önce yani özellikle eylül ekim ve kasım aylarında aşı yapılması büyük önem taşır. Öncelikle risk grubunda olan kişiler (Diyabet, kronik akciğer, böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumları olan kişiler, gebeler) Sağlık personeli, asker ve polisler, 6 aydan büyük çocuklar.

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ