AYGUN: “HATAY’DA KONTEYNERKENT YOK, ÇADIRKENT BİLE YETERSİZ”

AYGUN: “HATAY’DA KONTEYNERKENT YOK, ÇADIRKENT BİLE YETERSİZ”

CHP VEKİLLERİ AYGUN, TOKDEMİR VE KARADENİZ’DEN DEPREM TESPİTLERİ:
“HATAY’DA KONTEYNERKENT YOK, ÇADIRKENT BİLE YETERSİZ”
“HATAY’DA BARINMA VE ISINMA SORUNUBÜYÜYOR”
“ÇADIRKENTLERİN İÇİNDE GEREKLİ DONANIM YOK”
“MARKET, İLETİŞİM SORUNU BÜYÜK!”
“ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI İÇİN GEREKEN İŞ MAKİNESİ YOK”
“KIZILAY’I BİTİRDİLER, ÇADIR SORUNU BÜYÜYOR!”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Genel Merkezi’nin koordinasyonunda; depremden büyük zarar gören Hatay’ın Kumlu, Hassa, Kırıkhan, Samandağ ve Reyhanlı ilçelerinde Afet Koordinasyon Merkezleri ve kaymakamlıkları ziyaret ederek, ilçedeki hasar durumu ve depremzedelerin ihtiyaçları konusunda bilgi aldı. Konteynerkent kurmaktan aciz iktidarın çadırkentleri bile oluşturamadığını kaydeden CHP’li Aygun, Tokdemir ve Karadeniz, “Barınma, ısınma sorunu devam ediyor. Yıkılan, ağır ve orta hasarlı bina sayısı ile orantılı çadırkentler yok! Kızılay’ın genlerini bozdukları için, çadır üretemez hale getirdiler. Depremzedeler, kendi kaderine terkedilmiş durumda!” tespitlerini yaptılar.Tüm ilçelerde barınma, ısınma ve insani koşularda yaşama açısından büyük sorunlar gözlemlediklerini anlatan Vekiller, “Az sayıda kurulan çadır kentlerin içinde de günlük yaşama uygun malzemeler yoktur. İktidar, deprem öncesinde olduğu gibi deprem sonrasında da gerekli tedbirleri almaktan aciz” diye tepki gösterdiler.
ENKAZ KALDIRMA İÇİN GEREKEN İŞ MAKİNESİ YOK!
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Tekirdağ Vekili İlhami Özcan Aygun ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Afet Enkaz Kaldırma için yeterli iş makinesi olmadığını, bu sorunun devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde çok büyük iş makinelerine ihtiyaç duyulacak. Ancak iktidarın bu konuda hazırlığı olmadığını görüyoruz” tespitini yaptılar.
CHP’liVekiller; 57 bin nüfuslu Hassa ilçesinde 1063 binanın yıkıldığını, 4150 binanın hasarlı olduğunu, buna karşın kurulan çadır sayısının 2490 olduğunu, ilçede konteynerkentin adının bile geçmediğini belirerek, “Barınma sorunu büyüktür. Vatandaşımız soğukta kalmıştır. Gıda sorunu ise 14 aşevi üzerinden sağlanmaktadır” tespitlerini yaptılar.
Kırıkhan ilçesinde de durumun ağır olduğunu belirten Vekiller, hasarlı ve yıkılan bina sayısı ile orantılı çadırkent ve konteyner kentler kurulamadığını söylediler. Vekiller “Kırıkhan’da büyük bir hasar var. 375 bina yıkılmış, deprem nedeniyle acilen yıkılması gereken bina sayısı da 395. Ağır hasarlı bina sayısı 4023. İlçede 3289 vatandaşımız yaşamını yitirmiş. Enkaz altından 1324 vatandaşımız çıkarılmış. Burada şu anda beş farklı noktada kurulan çadırkentlerde 448 çadır kurulmuş. 3450 çadır dağıtılmış. İlçeye 43 konteyner gelmiş. Yıkılan ve ağır hasarlı bina sayısı ile orantılı çadır ve çadırkentler yok. Konteynerkent yok! Barınma sorunu büyüyor. Kara kışta vatandaşlarımız büyük sıkıntı çekiyor” diye eleştiri yaptılar.
“KIRIKHAN’I TERKEDİYORLAR!
Bu ağır koşullar ve çaresizlik nedeniyle vatandaşların Kırıkhan’ı terk ettiğine işaret eden Vekiller, “İlçeden şu ana kadar 1253 kişi tahliye edilmiş. 1520 vatandaşımız da kendi imkânları ile ilçeden ayrılmışlar. Tablo çok kötü” dediler. İlçede Belçika’nın Sahra Hastanesi kurmayı planladığını, şu anda 2 aile sağlığı merkezinin hizmete geçirildiğini, üç noktada eczane kurulduğunu anlatan Vekiller, “İlçenin merkezinin yüzde 18.75’inde hala elektrik yok, enerji sorunu var. Köylerin yüzde 5.26’sına kısmı enerji veriliyor. Bunlar nasıl ısınsın? Vatandaşımız gerçekten zor durumda” diye konuştular.
VATANDAŞIMIZ BÜYÜK MAĞDURİYET İÇİNDE
CHP’li Aygun, Tokdemir ve Karadeniz, Samandağ ilçesinde GSM haberleşme sorununun devam ettiğini, iki mahallede elektrik sorununun kısmen devam ettiğini belirterek, “Burada da yıkılan ve hasarlı bina sayısı ile orantılı çadırlar yok. Samandağ’da 232 bina yıkılmış. 204 binanın acilen yıkılması gerekiyor. 833 bina ağır hasarlı, 536 bina orta hasarlı. Kurulan çadır sayısı 1242. Koca ilçede sadece bir market açık. Vatandaşlar, mobil mutfaklar üzerinden ihtiyaçlarını karşılıyor” dediler. İlçe Devlet Hastanesi ve Özel Deniz Hastanesi’nin faal durumda olduğuna işaret eden Vekiller, engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşların ailelerine bile bağış yolu ile tedarik edilen çadırların dağıtılacak olmasının düşündürücü olduğunu belirttiler.
Kumlu ilçesinde barınma yakacak sorununun büyük olduğunu anlatan Vekiller, depremde diğerlerine göre durumu daha iyi olan Reyhanlı’da çadırkent gereksinimi olmadığını anlattılar.
Buna rağmen Reyhanlı’da münferit nedenler ile 200 AFAD çadırına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Vekiller, “Çadır sorunu, iktidarın halen yönetemediği bir sorundur. Çadır konusunda dünyanın sayılı kurumlarından olan Kızılay’ın mevcut yapısını bozarak, ülkeyi bu hale getirdiler” eleştirisinde bulundular.
Reyhanlı’da merkezde 19, kırsalda 97 bina yıkıldığını, diğer binalarda 3500 yapı hasarı tespit edildiğini anlatan Vekiller, 240 AFAD çadırı ile 140 adet yarım hilal çadır evinin, evi kullanılamaz durumda olanlara dağıtıldığını söylediler.
Reyhanlı’da Merkez’de depremin üçüncü gününde elektrik ve su verildiğini, ancak Kumtepe, Karacanlık, Özkurtuluş köylerine halen dönüşümlü su verildiğini, aktaran Vekiller; ilçenin tamamına halen doğalgaz sağlanamadığını anlattılar. CHP’li Vekiller, içme suyu ve kesinti halindeki su ihtiyacının Belediye tarafından karşılandığını belirttiler.
CHP’li vekiller, Reyhanlı’ya yataklı sahra hastanesi kurulacağını, mevcut devlet hastanesinin ve Özel Amerikan hastanesinin faal olduğunu aktardılar.
Hatay’ın ilçelerindeki genel durumu özetleyen CHP’li Vekiller, “Tüm ilçelerimizde barınma, ısınma ve insani koşularda yaşama açısından büyük sorunlar vardır. Konteynerkentler yoktur, çadırkentler ise yetersizdir ve içlerinde günlük yaşama uygun malzemeler yoktur. Büyük bir koordinasyon sorunu görülmektedir. İktidar, deprem öncesinde olduğu gibi deprem sonrasında da gerekli tedbirleri almakta yetersizdir” diye konuştular.
KIZILAY’I BİTİRDİLER!
İki Vekil, Hatay’ın ilçelerinde yaşanan durumu özetleyerek, “Büyük bir koordinasyon sorunu görülmektedir. İktidar, deprem öncesinde olduğu gibi deprem sonrasında da gerekli tedbirleri almamaktadır. Vatandaşlarımız kendi kaderine terk edilmiş haldedir. Bu ülkenin başarılı kurumlarının genlerini bozarak, çalışamaz hale getirdiler. Bunlardan biri Kızılay’dır. Çadır üretiminde parmakla gösterilen, dünyanın pek çok ülkesindeki afetzedelerin yardımına koşan Kızılay, kendi depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyor” eleştirisinde bulundular.