Trakya’nın KOBİ’leri, Enerji Verimliliği Buluşması’nda Bir Araya Geldi

Trakya’nın KOBİ’leri, Enerji Verimliliği Buluşması’nda Bir Araya Geldi

Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi kapsamında Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Trakya Enerji Verimliliği Buluşması” gerçekleştirildi.

Trakya Enerji Verimliliği Buluşması, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Trakya Verimlilik Platformu’nun paydaşları, bölgedeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve KOBİ’lerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı açılış konuşmasında verimlilik konusunun önemine dikkat çekerek Türkiye ve dünyada yaşanan değişimlerin işletmeleri verimli olmaya yönelttiğini belirtti. Şahin konuşmasında, “2013-14 yıllarında Trakya Bölgesi’nde rüzgâr enerji santrallerinin yaygınlaştırılması amacıyla işletmelere destekler veriyorduk. Dünyanın bugün geldiği noktada enerji, su, zaman, süreç gibi çok çeşitli alanlarda verimlilik konusunu tartışıyoruz ve işletmelerimize entegre etmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar, 10 yıl önceki gibi işletmeler için sadece bir öneri değil bugün artık bir zarurettir. Bugün burada verimliliği tüm yönleriyle tartışacağız. Geçmişi, bugünü değerlendirerek geleceği kurgulayacağız. Uluslararası arenada gerçekleşen gelişmeleri ve Türkiye’de bizleri nelerin beklediğini konuşacağız.“ dedi. Şahin, etkinliğe katılan KOBİ temsilcilerine seslenerek Trakya’nın Verimli Projesi kapsamında ücretsiz olarak alabilecekleri verimlilik etütlerine başvurmaları yönünde çağrıda bulundu. Trakya Kalkınma Ajansı olarak geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarla yaklaşık 13 KOBİ’ye 50-60 milyon TL’lik enerji finansmanı sağladıklarını ve bu sayının artmasını istediklerini vurguladı. Ancak çalışan, çabalayan ve geleceği görebilen firmaların ayakta kalacağını belirten Şahin, bu buluşmanın bölge için hayırlı olmasını diledi.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan yaptığı açılış konuşmasında Trakya Kalkınma Ajansı’nın yürütülmekte olduğu Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi’nin bölge kalkınması adına çok önemli çalışmalara imza attığını ifade etti. Trakya’nın ihracat hacminin yoğunluğuna dikkat çeken Volkan, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel iklim krizi karşısında alınan önlemlerin bölge KOBİ’lerinin ticaret süreçlerini etkilediğini ve bu anlamda değişimin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Volkan, “Değişen koşulları karşısında işletmeler, ancak yürütecekleri verimlilik çalışmalarıyla günümüze ayak uydurabilir ve rekabet güçlerini artırabilirler. Proje ile kurulan Platform kapsamında yürütülen çalışmalar bölgenin rekabetçiliğinin artması adına çok önemlidir. Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi’nin hem işletmelere hem de bölgeye sunmuş olduğu katkılardan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” dedi. Volkan, Trakya Verimlilik Platformu’nun paydaşlarından biri olarak böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Programın devamında TurSeFF Pazarlama Başdanışmanı Arif Ergin’in moderatörlüğünde “Enerji Verimliliği Uygulamaları ve Destekler” konulu panel gerçekleşti. Panelde; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’ndan Ahmet Yaytokgil, Tayeks Tekstil Sürdürülebilirlik Müdürü Nilgün Yazkan ve Trakya Kalkınma Ajansı Uzmanı Tuğrul Kağan Asan’ın konuşmacı olarak yer aldı.  Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı (ENOSAD) Tunç Atıl’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Akıllı Fabrikalar, Dijital Dönüşüm ve İnovatif Üretim” konulu 2.panel oturumuna konuşmalarıyla Hitsoft Satış ve İş Geliştirme Direktörü Salman Yüksel, KocDigital IoT Danışmanlık ve Müşteri Başarısı Yöneticisi Osman Koyuncu ve ABB Robotics Robot ve İmalat Otomasyonu Genel Müdürü Emre Tural katıldı. “Verimlilik Yatırımlarında Finansman Olanakları” nın tartışıldığı 3.panel oturumu ise TurSEFF Finans Kurumları İlişkileri Müdürü Güliz Örnek’in moderatörlüğünde gerçekleşti. DenizBank Tekirdağ Büyük İşletmeler Şube Müdürü Erman Koçer, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun ve TurSEFF Finans Kurumları İlişkileri Müdürü Özlem Yakut’un konuşmacı olarak yer aldığı panel, KOBİ’ler tarafından büyük ilgi gördü. Son olarak KOSGEB KOBİ Uzmanı İsmail Taha Çeykel, finansman desteklerini ve güncel çağrılara yönelik bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında desteklenen Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi kapsamında, bölgede imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin enerji ve süreç verimliliklerinin iyileştirilmesi ve Trakya Bölgesi’nde verimlilik odaklı üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesi, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmektedir. Proje; 2.624.500 € bütçesi ile 2021-2024 yılları arasında KOBİ’lerin bilinçli büyümesine, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılmasına ve Trakya’da imalat sektörünün gelişmesine önemli katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.