26 EKİM 1993 TEKİRDAĞLI ÖĞRETMEN NEŞE ALTEN ŞEHİT EDİLDİ

                           26 EKİM 1993 TEKİRDAĞLI ÖĞRETMEN NEŞE ALTEN ŞEHİT EDİLDİ

 

 

SİZ, TEKİRDAĞLI NEŞE ÖĞRETMENİN ÖYKÜSÜNÜ BİLİR MİSİNİZ?

1993 yılında, eğitim fakültesinden mezun oldu ve aynı yıl ataması yapıldı. Diyarbakır’ın Bismil ilçesine. Neşe öğretmen 22 yaşındaydı ve çıtı pıtı bir kızdı. Ataması, Bismil ilçesine çıkınca ailesi gitmemesi için baskı yaptı ise de o: “Bayrağımın dalgalandığı her yere giderim.” diye kararlılığını ailesine bildirmişti.

Babası çaresiz, seni yalnız başına göndermem dedi ve kendisiyle birlikte gitti. Bismil’e gidince ilçe milli eğitim müdürlüğü ona tayininin Çavuşlu köyü ilk öğretim okulu olduğunu söyledi.

Köye ulaştı. Okul denen şey ahırdan ibaretti. Camlar, sıralar kırılmış, duvarlar boyasızdı. Köy muhtarına gitti. Yardım edemeyiz lafı geldi. Ücretini ben karşılayayım, usta bul, dedi. Muhtar tamam, dedi. Tam 3 aylığına mal olmuştu. Ama olsun, okul, okul olmuştu. Neşe tam bir ışık kaynağıydı. Dersler başlamış, Neşe öğretmenin de keyfine diyecek yoktu.

1993 yılı 26 Ekim gecesi. Neşe öğretmen yorgun argın evine gelmiş babasıyla yemek yiyecekti. Evdeki o geceki rızık birkaç tane sivri biberdi. Yanında yoğurt ve ekmek. Derken kapı sert bir şekilde yıkılırcasına çalındı. Babası, kim o der ve dışarıdan “Açın, köydeniz. Neşe öğretmene bir şey soracağız der.” Kapı açılır ve karşılarında silahlı iki bozguncu görürler.

İçlerinden Türkçeyi iyi konuşan bir tanesi babasına sertçe bir tokat atar ve “Biz (Apo iti) kamuoyuna açıklama yapmadık mı? Baskıcı T.C.’nin hiçbir öğretmenini, Kürdistan’a, önderliğin emriyle sokmayacağız, demedik mi ulan?” Arkadaki üçüncü bozguncu silahını çeker ve ayağa kalkan babasının şakağına dayar ve tetiği Neşe öğretmenin yanında çeker.

Neşe öğretmeni saçlarından çekerek köy dışına doğru sürüklerler. Ağıza alınmayacak sözler söyleyerek önce sol göğsüne 5 mermi, sonra da sağ göğsüne 5 mermi sıkarlar. Neşe öğretmen oracıkta şehit olmuştur.

NEŞE ALTEN (1972- 26.10.1993)

1972 yılında Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde doğan ve bekar olan Neşe ALTEN’in babası Hasan, annesi Nazife’dir.

İlk okulu Şarköy’de okudu. Sinop Öğretmen Lisesini bitirdi. Bursa’da öğretmen okulunu bitirdikten sonra öğretmen oldu

Sınıf öğretmeni olan Neşe ALTEN, Diyarbakır ili, Bismil ilçesi, Çavuşlu Köyü İlkokulu’ndaki görevine 30.09.1993 tarihinde başlamış, yirmi beş günlük öğretmen iken, 26.10.1993 tarihinde şehit edilmiştir.

NEŞE ALTEN HER YIL MEZARI BAŞINDA ANILMAKTADIR

Şehit Öğretmen Neşe Alten, her yıl 26 Ekim’de mezarı başında dualar okunarak anılmaktadır. Bu anma faaliyetlerine  Şarköy Kaymakamı ve İLKSAN (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) Yöneticileri her yıl sürekli katılmaktadır. Bunlara ilaveten de İlköğretim Okullarından öğrenciler ile değişik dernek temsilcileri de katılmaktadır.

 

NEŞE ALTEN’İN İSMİNİN VERİLDİĞİ OKULLAR VEYA YERLER

* Tekirdağ Şehit Öğretmen Neşe Alten Anaokulu (Karadeniz Mah.’de)

* Tekirdağ Şarköy Şehit Öğretmen Neşe Alten İlkokulu

* İstanbul Beyoğlu/Sütlüce Şehit Öğretmen Neşe Alten Ortaokulu

* Diyarbakır Bismil Şehit Neşe Alten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

*Ankara Etimesgut Şehit Öğretmenler Parkı Neşe Alten Kapısı

ŞEHİT ÖĞRETMENLER ANITI

Tekirdağ’a İstanbul yönünden girişte, yeşil bir alanın ortasında bulunan bu anıt terör örgütlerince şehit edilen öğretmenler anısına 1998 yılında yaptırılmıştır.

Anıt dikdörtgen mermer bir kaide üzerinde bulunmaktadır. Anıtın üzerindeki figürün arkasına da aşağıdan yukarıya doğru hafifçe daralan mermer bir fon yapılmıştır.

Anıtın üzerinde elinde meşale tutan kadın ve erkek öğretmenler sembolize edilmiştir. Ayrıca anıtta şehit edilen 160 civarında öğretmenin isimleri yazılıdır.

ŞEHİT ÖĞRETMEN NEŞE ALTEN’İN HEYKELİ DİKİLSİN.

Şehrin uygun bir yerine PKK Terör Örgütünce Şehit edilen Türkiye’nin en genç öğretmeni Şehit öğretmen Neşe Alten’in heykeli dikilsin. O heykel öğretmenlerimizin vatan sevgisinin simgesi olsun.

Memleketinden 1500 km uzakta 22 yaşında 25 günlük öğrenmenken şehit edildi Neşe Öğretmen! Tek silahı kalemiydi. Onu koruyan kimse yoktu, hükümet de yoktu.

İyi ki, az da olsa hamiyetli yurttaşlarımız var. Tekirdağ’daki Anaokulu, Şarköy’deki bir İlkokul, Sütlüce’deki bir  Ortaokul, Bismil’deki bir Anadolu Lisesi onun adını taşıyor.

Ey Tekirdağlılar!…

Gelin, biz de Neşe Alten’in heykelini dikelim. Bütün Türkiye tanısın onu.

O bize unuttuklarımızı hatırlatsın:

Vatan sevgisini, bayrak sevgisini, millet sevgisini…

Ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü

Atatürk’ü!…

Başta Tekirdağlı Öğretmen Neşe Alten olmak üzere terör örgütlerince şehit edilen tüm öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun!

Recep YILDIZ

Em.Top.Kur.Alb.

TESUD Tekirdağ Şube Başkanı

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.