16. AHİLİK HAFTASI PROGRAMI ŞET KUŞATMA TÖRENİ

16. AHİLİK HAFTASI PROGRAMI ŞET KUŞATMA TÖRENİ

16. Ahilik Haftası Programı Hasan Ali Yücel Meydanında yapılan Şet Kuşatma ile devam etti. Burada konuşan İl Müdürü Mehmet Furtina yaptığı konuşmada; Tekirdağ 16.Ahilik Haftası Açılış Konuşması
Çok kıymetli hazirun,hanımefendiler, beyefendiler ilimizde bu yıl 16.ncısını kutladığımız Ahilik haftası kutlamalarına hoşgeldiniz şeref verdiniz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Ahiliğin kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli bugünkü İRAN topraklarında bulunan HOY şehrinde doğmuş, çocukluğunu Azerbeycan’da geçirmiş, Hoca Ahmet YESEVİ dergahında yetişmiş ve ardından Anadolu’ya gelmiştir. Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde yaşamış en son olarakta KIRŞEHİR’e yerleşmiş ve burada vefat etmiştir.
• ‘’AHİ’’ sözcüğü ‘’AKİ’’ kökünden gelmektedir. AKİ sözcüğü de eski Türkçede ‘’Eli
Açık’’ anlamına gelmektedir.
• Ahilik kavramı çok geniş ve tarihi geçmişi olan bir kavramdır, Yaklaşık 4000 yıllık bir tarihe dayanmaktadır, yani Türk Tarihi kadar eskidir.
• Ahilik; birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur.
• Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.
• Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin bir mesleği ve işi olmalıdır.
• Ahi; huyları güzel olan, zekatını veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, eline geçeni veren, işlerini güzelleştiren, sözlerinde doğru olan, sırları saklayan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, yalanı ve riyayı atan, helal kazancı gözeten, haramı bırakan, halka ihsan eden, kötülük edene dahi iyilik eden, yakınlarını dolaşan, hastayı ziyaret edip halini hatırını soran kişidir.
• Ahilik hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak demektir.
• Ahilik yalan söylememek, Esnafın diğer Esnaf kardeşleriyle paylaşması, diğer Esnaf kardeşleri ve tüm halkın hak ve hukukuna riayet etmektir.
• Ahilik ahlak demektir, iş ahlakı demektir. Ahiliğin özeti budur.
Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen AHİLİK, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinelerimizden biridir.
Değerli Katılımcılar:
Ekmeğin iyisine, suyun temizine, makinanın sağlamına ihtiyacımız var, ‘’İşin güzelini adamın güzeli yapar’’ dünyayı iyi insanlar güzelleştirir, huzurlu yapar. Mevzu bundan ibarettir.
Bugünde bizlere düşen görev ahilik kültürüne, geleneğine dünden daha çok sahip çıkıp, yaşatılması olmalıdır.
Bu duygu ve düşünceler ile tüm Esnaf ve Sanatkarlarımız ile Tacirlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızın ve katılımcılarımızın Ahilik haftasını kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Mehmet FURTINA
İl Müdür V.

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.