TEKİRDAĞ ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BASIN AÇIKLAMASI

TEKİRDAĞ ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BASIN AÇIKLAMASI

İklim değişikliğinin vurucu etkisini hayatımızın her alanında tecrübe ettiğimiz gibi tarım sektöründe de görüyoruz. Aşırı sıcaklıklar, şiddetli yağışlar, dolu, fırtına, don gibi doğal afetler iklim değişikliğiyle birlikte çok daha yıkıcı boyutlara ulaşmıştır. Kış aylarında yağması gereken yağışlar ise Mart ayından sonra yağarak üretim ve hasat takvimini etkilemiştir. Bölgemizde özellikle ayçiçeği aşırı sıcaklar ve zamanında alınamayan yağış nedeniyle büyük bir çoğunluğu bu yıl gelişimini tamamlayamamıştır. Yapılan arazi kontrollerinde bazı bölgelerde ayçiçeği veriminde yüzde 50’ye varan düşüş beklenmektedir. Bazı yağış alınamayan bölgelerde ise ayçiçeği kafa yapmadığı gözlemlenmiş yapanlarda da verim minimum 30 kg a kadar düşmüştür. Bu durumda üretici biçmekten vazgeçmiştir.
Ayçiçeği fiyatı 2021 yılında kilo başına 15 – 16 liraya kadar çıkmış, fakat 2022 yılı üretim sezonunda 12 lira olarak açıklanmıştır. Bu yıl serbest piyasada 13 -14 lira civarında fiyatlar ile geçen yılın gerisinde kalmıştır. Bu yıl bölgemizde beklenen, verim düşüklüğüne ve artan maliyetlere karşı ayçiçeği fiyatının tatmin edici boyutta açıklanması ve kuraklığın ciddi boyutta olduğu parsellerde devlet tarafindan acilen bir çalışma başlatılıp, bu parsel sahiplerinin mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca afet bölgesi ilan edilip borçlarının faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Diğer bir beklentimiz TMO’nun ayçiçeği atımına başlayarak üreticimizi tüccarın eline teslim etmemesidir.
Bir diğer durum da çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borç ödemelerinin yaklaştığı bu dönemde, seçim sürecindeki kredi kısıtlamalarının halen devam etmesi çiftçinin borcunu ödemeyeceği gibi krediler açılmazsa yeni döneme başlamakta zorluk çekeceği acı bir gerçektir. Bir an evvel kredilerin açılması ve limitlerin yükseltilmesi zorunludur. Yoksa çiftçi bir darbeyle daha karşı karşıya kalacaktır.

Girdi maliyetlerimizden olan mazotun litresi 2 ay önce 19 lira civarındaydı, şimdilerde 39 lira civarında, mazota yüzde 100’den fazla zam geldi. Mazot ve gübre fiyatlarının makul bir seviyede gittiği bir dönemde OTV artırılarak mazota yapılan zamla birlikte üreticilerimiz hayal kırıklığına uğradı. Yeni vergiler, yeni zamlarla üretmek her geçen gün daha da zorlaşırken, bir yandan da buğdayda geçen seııeki verimlere ulaşılamamıştır. Geçen sene ortalama dekardan alman verim 500-800 kg arası iken, bu sene Tekirdağ bölgemizde bazı yağış almayan alanlarda dekardan alman verim 300-500 kg a düşmüştür. Fiyatlarda, artan maliyetlere rağmen geçen yılın altında seyretmektedir. Diğer yandan buğday, arpa ve kanola gibi önemli ölçüde mazot kullanılan kışlık ürünlerde ekim ayları yaklaşıyor. Üreticilerimiz bu dönemde kazandığıyla borçlarını ödeme ve sonraki sezonun girdilerini temin etme yolunda ciddi sıkıntıya girecektir. Üreticilerimizin mağdur olmaması ve üretime yönelebilmesi için 2023 yılı mazot ve ayçiçeği desteklerinin artırılması, geçen yıl olduğu gibi ödemelerin erkene çekilmesi için çalışma yapılmalıdır.
İklim değişikliği konusunda en önemli noktalardan biri de çiftçilerin yeni üretim desenine geçişini kolaylaştırmak için tarımsal yayım yöntemleri konusunda çalışmalara ağırlık verilmeli, hangi ürün hangi bölgede yetiştirilebilir gibi tarım politikamızın buna uygun revize edilmesi gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.