18 HAZİRAN BABALAR GÜNÜ

18 HAZİRAN BABALAR GÜNÜ

Her yıl dünya genelinde kutlanılan geleneksel babalar günü ülkemizde de önemle kutlanıyor. Çocukların ve annelerin günün anlam ve önemine istinaden babalara aldıkları ufak hediyeler ile kutlanan bu gün, babaların yüzünü güldüren günlerden biri.

BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN?
Net bir tarihe sahip olmayan babalar günü, her yıl dünya genelinde Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanmaktadır. Bu yıl (2023) da 18 Haziran Pazar günü “Babalar Günü” olarak kutlanmaktadır.
BABALAR GÜNÜNÜN İLHAM KAYNAĞI
Babalar Günü’ne ilham veren isim savaş gazisi William Jackson Smart, altı çocuğunu annelerinin yokluğunda tek başına büyütüyor. Kızı Sonora Smart Dodd ise, babasının bu fedekarlığından yola çıkarak, anneler için Anneler Günü olduğu gibi babaların da özel bir gününün olması gerektiğini düşünüyor. Bunun üzerine babasının doğum günü olan 5 Haziran2ın Babalar Günü olarak ilan edilmesi için çalışmalar başlatıyor. Fakat çalışmaları yetiştiremeyince kutlamalar Haziran ayının o dönemki üçüncü Pazar gününe erteleniyor. Sonora Smart Dodd’un bu düşüncesi ve çalışmaları sonucunda, bugün dünyanın dört bir yanında kutlanan Babalar Günü ortaya çıkıyor.
BABALAR GÜNÜ TARİHİ
Babalar Günü, ilk kez 19 Haziran 1910 tarihinde Washington’un Spokane kasabasında kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş ancak resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl Haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayarak bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılında ise Başkan Richard Nixon’ın imzası ile Babalar Günü yasal olarak ABD’de resmi tatil ilan edilmiştir.
Dünyada Babalar Günü, Haziran ayının üçüncü haftasının yanı sıra başka tarihlerde de kutlanabiliyor. Örneğin Katolikler kutlamaları başka bir tarihte yapıyor. Babalar Günü’ne dini açıdan yaklaşan Katolikler, kutlamaları Mart ayının 19. Gününde, Hristiyanlık dininin peygamberi Hz. İsa anısına gerçekleştiriyor.
Babalar günü yurdumuzda 1985 yılından beri kutlanmaktadır.

BABA
Baba evimizin direği, altın gibi yüreği
Eşek gibi çalışır, sanki sağım ineği
Ona biz baba deriz, o getirir biz yeriz
Bulamayız dünyada onun gibi bir keriz
Varlık yokluk bilmeyiz, sıramızı vermeyiz
Hasta oldum diyemez, biz doymadan yiyemez
Ne mankafa varlıktır, yeni bir şey giyemez
Etrafını sararız, köpek gibi dalarız
Dediklerimiz olmazsa, anamızı salarız
Bu Devr-i Alem dönüyor
Merak etme oğlum, sıra sana geliyor…

KURAN-I KERİM’DE ANA-BABA’YA NASIL DAVRANACAĞIMIZ YAZILIDIR

‘’Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.’’ (İsra, 23)
Hani bugün de ‘’Babalar Günü’’ ya.. anımsatmak istedim: aslında her gün ‘’Anneler – Babalar Günüdür’’

Başta rahmetli babam Salih YILDIZ olmak üzere tüm ölmüş babalarımızı rahmetle anıyor, bütün babaların ve müstekbel babaların babalar gününü kutluyorum!

Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şube Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.