BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI VE UYGULAMALARI TOPLANTISINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI VE UYGULAMALARI TOPLANTISINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

Tekirdağ’ın deprem kuşağında yer aldığı gerçeğinin bilinci ile olası bir deprem anında yaşanılabilecek can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışmalarına devam eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Vakfı ile ortaklaşa Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ve Uygulamaları konulu toplantı düzenledi.

“Kentsel Dönüşüm Çalışmalarına Dört Koldan Sarılmamız Gerekiyor”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, “Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında başta büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ olmak üzere hepimize düşen görevler var. Görev dağılımında hepimizin görev ve sorumlulukları eşit. Bu da son yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremden sonra hepimizin hızla çalışmalara başlaması ve dört koldan sarılması gerektiği anlamına geliyor. Biz, Büyükşehir Belediyesi olarak aslında daha önce bu bağlamda ilçe belediye başkanlarımız ile bir toplantı düzenlemiş ve kendileri ile ilçeleri hakkında Kentsel Dönüşüm Strateji Belgelerinin hazırlanması konusunda hemfikir olmuştuk. Kentsel Dönüşüm, çok fazla uygulaması olmadığı için çoğunlukla hâkim olunamayan bir konu. Bugün, bu konuda birçok çalışmalar yapmış, deneyimlerini bizimle paylaşacak olan bir ekiple birlikteyiz. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarına nereden başlanacak, hangi ayaklarla yol alınacak ve sonuçları nasıl olacak gibi aklımıza takılan tüm teknik kısımlarla ilgili bize destek olacaklar. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Kadir Albayrak, “Kahramanmaraş Depremi’nden Sonra Türkiye’de Çok Fazla Şeyin Değişmesi Gerekecek”

Sevim Avcı Yener’in ardından konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katılımcıların çok önemli bir toplantıya şahitlik ettiğini belirterek, “1999 Marmara Depreminden sonra ne yazık ki ülkemizde depreme hazırlık ile ilgili çok fazla değişiklik olmadı, kalıcı tedbirler alınmadı ama ben 6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş depreminin ardından artık bir değişim olacağının inancındayım. 6 Şubat’tan sonra Türkiye’nin deprem, imar ve kentsel dönüşüm politikasında değişim olacaktır. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak depremden çok büyük dersler çıkardık. Deprem bölgesine içinde kurtarma ekiplerimiz de olmak üzere 300 personelimiz gitti. Buradaki çalışmaların içerisinde bizzat yer alarak oradaki gözlemlerini rapor halinde sundular. İlçelerimizde bulunan binaların yüzde 51’i 1999 yılından önce yapılmış ve bildiğiniz gibi Tekirdağ, deprem kuşağında yer alan illerin başında geliyor. Marmara’da meydana gelecek olan bir deprem en az İstanbul’u olduğu kadar Tekirdağ’ı da etkileyecek. Bu nedenle bizim Marmara Bölgesi’ndeki diğer illerle birlikte ortak bir çalışma içinde olmamız gerekiyor. KENTSEV’in değerli yöneticilerinin burada bizimle birlikte olmasın önemsiyor ve toplantımızdan çok önemli çalışmaların çıkacağın düşünüyorum. Tüm katılımcılara başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Kentsev Üyeleri Tarafından Kentsel Dönüşüm Hakkında Bilgi Verildi

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ve Uygulamaları konulu toplantı yapılan konuşmaların ardından KENTSEV Başkan Vekili Dr. Haldun Ersen vakıf çalışmaları hakkında genel bir bilgi verdi. KENTSEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Yüksek Şehir Plancısı Ali Kemal Şahinsoy ise Hatay Yeni Kentsel Vizyon’u ve Tekirdağ Deprem Risk Durumu ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Şahinsoy sunumunda; strateji planı nedir, ne değildir; kentsel dönüşüm strateji belgesinin nasıl hazırlanması gerektiği, kentsel dönüşüm strateji belgesinde yetkili olan idareler, belgenin içeriği hakkında bilgi verdi. KENTSEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Yüksek Şehir Plancısı Serkan Coşkun ise İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi için hazırlanan örnek belge üzerinden, kentsel dönüşüm strateji belgesinin nasıl olması gerektiğini ayrıntıları ile anlattı. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile son buldu.

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ve Uygulamaları toplantısına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgut Bolat, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Metin Pakdil, Alpaslan Kurtoğlu ve Yüksel Özdal, KENTSEV Başkan Vekili Dr. Haldun Ersen, KENTSEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Yüksek Şehir Plancısı Ali Kemal Şahinsoy, KENTSEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Yüksek Şehir Plancısı Serkan Coşkun, KENTSEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Şehir Plancısı Adem Coşkun, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve ilçe belediyelerinde görev yapan teknik personel katıldı.

 

 

YORUMLAR

  1. blank Cemll dedi ki:

    Altınova 2 buçuk yıldır beklemede. Hizlandirin ozaman. Toplantı yapıp kağıt üzerinde konuşmakla olmuyor.