ÇANAKKALE TEKİRDAĞ’DAN BAŞLAR

ÇANAKKALE TEKİRDAĞ’DAN BAŞLAR

 

Biz Tekirdağ’lılar olarak,“Çanakkale Muharebeleri, nasıl ki 19.Fırka ve 57.Alayın Tekirdağ’da kurulmuş olmasından dolayı, Tekirdağ’dan başlar” sloganını kullanarak anlatıyorsak;benzer şekilde ve aynı sebepten dolayı “Çanakkale Zaferi’ni Anma Törenleri de Tekirdağ’dan başlar” sloganıyla kutlamaktayız.

  1. FIRKA (TÜMEN) ANITI’NDA TÖREN

Lokasyonu Silivri’de bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin; SKS (Sağlık Kültür Spor) Başkanlığı planlı faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Çanakkale Zaferini Anma Haftası, Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar” programının Tekirdağ bölümü, 23 Mart 2018 tarihinde Tekirdağ 19. Fırka (Tümen) Anıtı‘nda düzenlenen bir törenle kutlanmıştır.

Törende; İstanbul Rumeli Üniversitesi SKS Başkanı Dr. Öğt. Üyesi Süleyman Özmen, Gezi Kulübü Danışmanı Öğt. Üyesi Yiğit Er Yiğit, Kulüp Başkanı İdil Güneysu, Gezi Kulübü öğrencileri, Atatürkçü Düşünce Kulübü öğrencileri, Klasik Araçlar ve Hobi Kulübü Danışmanı Ali Koç ile Müzik Kulübü Danışmanı Tolga Bulut İstanbul Rumeli Üniversitesi’ni temsilen katılmıştır.

İstanbul Silivri’den özel bir otobüsle Tekirdağ 19. Fırka Anıtına gelen ekibi, burada Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Ali Işıkgör, Tekirdağ Tarih ve Kültür Komisyonu Başkanı (Eski Müze Müdürü) Mehmet Akif Işın, TESUD (Türkiye Emekli Subaylar Derneği)’danSelahattin Milli, Turgay Uzsoy, TEDAY (Tekirdağ Dayanışma ve Düşünce Topluluğu) Başkanı Şener Zeynel Saygın, TEDAY Kurucu Başkanı Salih Toker, Anzak  Grubu Temsilcisi Tarihçi Yazar ve Ressam Craig Andrew Roach ile çeşitli STÖ (Sivil Toplum Örgütü) temsilcileri katılmıştır.

Törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okumayı müteakip Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Ali Işıkgör, İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencilerine; “Çanakkale’de 57. Alayın Önemi” başlıklı bir sunum yapmıştır. Üniversite öğrencileri başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm kahraman şehit ve gazilerimizi andıktan sonra hep birlikte Ataya bağlılık yemini etmiş ve Çanakkale’ye doğru yola çıkmıştır.

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÖNÜNDE YAPOLAN TÖRENLER

BİSİKLETÇİLER TEKİRDAĞ TOPRAĞINI ÇANAKKALE’YE GÖTÜRECEK

Tekirdağlı bir grup bisikletçi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının organizasyonuyla Tekirdağ toprağını 186 km yol katederekÇanakkale’ye ulaştıracak.

Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte yaklaşık 35 bisikletçi Valilik önünden gerçekleştirilen törenle 24 Mart 2018 tarihinde Çanakkale’ye uğurlandı. Uğurlama töreninde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Behçet Atlı’nın yanı sıra Gençlik ve Spor Şube Müdürü Sedat Akbıyık ve Tekirdağlı bisikletçiler hazır bulundu.

TEKİRDAĞ’DAN 57’NCİ ALAY’I TEMSİL EDEN 57 GÖNÜLLÜ, ÇANAKKALE’YE UĞURLANDI

Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıklarla destanlaşan 57’nci Alay için Tekirdağ’dan 57 gönüllü, 13 Mart 2018 tarihinde törenle Çanakkale’ye uğurlanmış idi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’da kurduğu 57’nci Alay’ı temsilen 57 gönüllünün Çanakkale’ye uğurlanması için valilik önünde tören düzenlenmişti. Tekirdağ’dan yola çıkan temsili 57’nci Alay komitesi, Malkara- Keşan yolu üzerinden yürüyerek, sürdürdüğü5 günlük yolculuğu, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin kutlamaları sırasında Çanakkale’de sonlandırmıştır.

  1. FIRKA ANITI

12 Haziran 2013 tarihinde Tekirdağ’ın yeni yüzü olan Hürriyet Mahallesinde 19. Fırka Anıtı açıldı.

  1. Fırka Anıtının seçildiği yer; tıpkı Conk Bayırı, Anafartalar gibi esintili; hava koridoru güçlü olan bir yer. Kuzey açıklığı, tepeler ve yamaçlarla anıtın görkemine, ışığına ve ruhuna katkı yapıyor. Kompozisyonu çok güçlü…

19.Fırka anıtını 12 figür ve bir büst çalışmasıyla anlamak, anlamlandırmak sürecine; 57.Alayı Gelibolu’na getiren Halep Vapuru’nun bir kesiti, en tepesinde Türk Milletini temsil eden Türk Bayrağı’nın varlığı ve Conk Bayırından düşmanın kıpırtılarını, savaş oyununu anlamakla meşgul Mustafa Kemal’in boynunda dürbünüyle uzağı ve çok uzağı deviren, seçen, işleyen; tüm ömrünce sürecek felsefesiyle değerlendirmek mümkün…

  1. FIRKA (TÜMEN) VE 57. ALAY

Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) başında Sofya’da Askeri Ataşe olarak görev yapmaktadır. Savaş çeşitli cephelerde tüm hızıyla sürerken Sofya’daki görevini pasif bir görev olarak gördüğü için aktif bir cephe görevi istemiştir.

Osmanlı Genelkurmayı da o güne kadar hiç mevcudu olmayan 19. Fırka’nın (Askeri Tümen) Tekirdağ’da kurulması için Mustafa Kemal’i görevlendirmiştir.

Yarbay Mustafa Kemal, beraberinde emir subayı ve emrine verilmiş olan Çerkeşli Hasan Çavuş’un mangasını alarak 2 Şubat 1915 günü Tekirdağ’ına geldi. 19.Fırka’nın tamamlanması 25 Şubat‘a kadar sürdü. Fırka 23 gün gibi kısa bir sürede bugün Göğüs Hastalıkları Hastanesinin bulunduğu yerde “Sahil Kışlası” nda kuruldu.

Yarbay Mustafa Kemal 19.Fırkanın kuruluşunda çok sıkıntı çekti. Çünkü bir yandan Çanakkale savaşı devam ediyor, bir yandan her gün yüzlerce şehit ve gazi Tekirdağ’a getiriliyordu. Buna rağmen memleketin içinde bulunduğu zor durum karşısında Tekirdağ, Malkara, Çorlu, Hayrabolu’dan toplanan ve bir kısmı da depo alaylarından temin edilen 891 kişilik 57, 72, 77. alaylar kurulmuş oldu.

  1. Fırka’ya bağlı üç alaydan biri olarak Tekirdağ Yarkışla (Hayrabolu yolu üzerindeki Karaca Murat Çiftliği karşısındaki Yerçeşmebarakalarında) mevkiinde1 Şubat 1915 tarihinde kurulan ve Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol üstlenen 57. Alay’a, 22 Şubat 1915 tarihinde 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancak verilmiştir.

25 Şubat’ta kurulması tamamlanan 19.Fırka, ardından gelen bir emirle Maydos’a (Eceabat) geçti. Yarbay Mustafa Kemal 57. Alay ile birlikte olarak 19. Fırka (Tümen), Tekirdağ’dan ayrılarak Halep,Reşit Paşa ve Millet vapurlarıylaMaydos (Eceabat)’a gelmiştir. Mustafa Kemal Eceabat’ta emrine verilen yeni birliklerle beraber, Ece limanı, Morto Koyu, Arıburnu, Anafartalar ve civarını içine alan bir sahanın komutanı oldu.

ÇANAKKALE’DE 57. ALAYIN ÖNEMİ

22 Şubat 1915; Atatürk’ün Komutanlığına atanmış olduğu Çanakkale Savaşının kaderini değiştirmiş olan 19ncu Tümenin son neferine kadar Şehit olan efsane 57nci Alayına Sancak verildiği gündür.”

1699Karlofça’dan beri Türkleri tarih sahnesinden silmeye and içmiş koca bir Yanardağ cürufunun durdurulduğu yerdir Çanakkale. Bu kendini bilmez Medeniyet denen insan kalabalıklığına, haksızlığına ve hadsizliğine dur denilen yerdir Çanakkale. Bizim için Çanakkale Savaşı’nın ruhu; bu hadsizliğe daha fazla tahammül edemeyen Aziz Türk Milletinin kahraman 19ncu Fırkasının efsane 57nci Alayının son neferinin son nefesine kadar vermiş olduğu mücadeledir.

Atatürk’ün komutasında 19ncu Fırka, Yb. Avni Bey komutasında 57nci Alay (3600 subay ve asker); Conkbayırı’nda mevcut silah ve inanç gücüyle süngü, yumruk, dişe diş, kana kan, cana can, şairin de dediği gibi; “enkaz-ı beşerin savrulduğu” bir mahşer yerinde kendisinden 3-4 kat kadar daha fazla ve daha modern silahlarla teçhiz edilmiş bir düşmanla çarpışmıştır. Yine şairin dediği; zalimin elinde kukla “kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela” olan bir Orantısız Güç savaşında bilinen mevcut “Harp Prensibleri“yle ilgili ezber bozmuştur. İşte tarihte bugün 22 Şubat 1915 tarihinde Sancağını Tekirdağ’da teslim alan 57nci Alay, bu tarihten yaklaşık iki ay sonra 25 Nisan 1915 tarihinde kendisine emanet edilen sancağın hakkını; dünya, insanlık ve savaş tarihinde örneği görülmemiş bir şekilde muhafaza ve müdafaa etmiş, mukavemet etmiş harbin ve Türk milletinin kaderini kendisini tereddütsüz feda ederek kurtarmıştır.

Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Britanya Hindistanı ve Newfondland’dan oluşan şımarık Britanya İmparatorluğu ile Fransa‘ya karşı Türk Milletinin azim ve kararlılığını göstermiştir.  Türk Milleti, bu millet bir karar verdi mi ne onu yedi düvel durdurabilir ne de yerinden oynatabilir.”

Tekirdağ’da kurulan 19.Fırkanın ve O’nun yüce, eşsiz komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarında göstermiş oldukları kahramanlıkları kim unutabilir? Ya da 57.Alay’ın hepsinin şehitlik makamına ulaşmalarını? Mustafa Kemal’i dünyaya tanıtan, tarih sayfalarına geçiren, İstanbul’un müttefiklerce işgalini önleyen 19.Fırka’yı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Bu sebeple bugün; Atatürk, silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Allah tüm Mehmetciğimizin ve mazlum milletlere sığınak olan Aziz Milletimizin yanında olsun!

 

Recep YILDIZ

Em.Top.Kur.Alb.

TESUD Tekirdağ Şube Başkanı

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.