NKÜ’de‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Ekonomik, Sosyal ve Politik Etkileri Çalıştayı’ Düzenlendi

NKÜ’de‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Ekonomik, Sosyal ve Politik Etkileri Çalıştayı’ Düzenlendi
blank

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Ekonomik, Sosyal ve Politik Etkileri Çalıştayı’ yapıldı.
Video sunumları fakültenin Youtube kanalından da yayınlanan çalıştayda Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe TEKDAL FİLDİŞ; ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Dış Politikaya Etkisi’ konulu sunumunda 6 Şubat depreminin TürkDışPolitikasına etkisini ve değişenalgıyı irdeledi ve gelen dışyardımlarınöneminden, yardımın sadece yardım olmayıphalkların bir dayanışmamesajıolduğundansöz etti.
Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Selim SELVİ; ‘Depremlerin Konut Satış ve Kira Fiyatlarına Etkisi, Sorunlar ve Çözümler’ konulu sunumundadeprem sonrasında insanların zemin yapısı güçlü, az katlı, yeni binalara yönelmeye başladığını belirterek, ekonomik gücü olanların müstakil evlere, villalara olan taleplerinde artışlar olduğunu söyledi. Prof. Dr. SELVİ, depremin şehir çeperlerine ya da Anadolu’nun farklı bölgelerine göç hareketlerine neden olduğunu, bunun sonucu olarak satış ve kiralama fiyatlarının da makul derecede artmasının beklenen bir sonuç olduğunu; ancak vatandaşın da aşırı fiyatlamalar karşısında duyarlı olması ve kanıtlarıyla birlikte bu durumu ilgili mercilere şikâyetederek bildirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Yıldız ŞEREN; ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Mali Önlemler’ konulu sunumunda deprem felaketi sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde alınan mali önlemleri anlattı.Doç. Dr. ŞEREN, süreç sonrasındaoluşabilecek mali sorunlara da dikkat çekerek, bu kapsamda deprem bölgesinde mücbir sebebin ilan edilmesiyle beraber bölgede yaşayan mükelleflere getirilen vergi kolaylıklarını,doğru mali politika kararları olarak değerlendirdi ve ekonomik maliyetlerin ilerleyen süreçte bütçe üzerinde oluşturacağı yüke vurgu yaparak önlemlerinalınmasıgerekliliğini belirtti.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda BOSTANCI; ‘Depremlerde Yerel Yönetimler’ başlıklı sunumunda yerel yönetimler, afet ve deprem dirençliliği konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
İktisat Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali İLHAN; ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Ekonomik Etkileri’ konulu sunumunda “On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ülke ekonomimize olumsuz etkilerini şu an için net bir şekilde ortaya koymanın oldukça güç olmasına karşın deprem bölgesine ilişkin sosyo-ekonomik veriler ve bazı ulusal ve uluslararası kuruluşların ekonomik kayıplara ilişkin tahminleri, ekonomik maliyetlere ilişkin beklentilerin şekillenmesine yardımcı olabilmektedir. Konutların, hastaneler ve okullar gibi konut dışı yapıların, köprü ve otoyollar gibi altyapıların yıkımının getirmiş olduğu ekonomik maliyetlerin yanı sıra -GSYİH içerisinde %10’a yakın bir paya sahip olan- deprem bölgesindeki üretim kayıpları dikkate alındığında depremlerin 2023 yılı ekonomik büyüme performansında ciddi hasara yol açacağı olasıdır” şeklinde konuştu.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriDr. Öğr. Üyesi Denizcan KUTLU ise‘Deprem, Çalışma Yaşamı ve Sosyal Destekler: Önlemler, Eleştiriler, Öneriler’ başlıklı bir sunumu çalıştay kapsamında gerçekleştirdi.
TNKÜ İİBF TV YouTube Kanalı: https://www.youtube.com/c/TNKUİİBFTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.