CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN KREŞ SKANDALINA KARŞI ÖNLEM ÇAĞRISI

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN KREŞ SKANDALINA KARŞI ÖNLEM ÇAĞRISI

AYGUN, KREŞLERDEKİ ÇOCUK BAKICILARININ LİSE MEZUNU DEĞİL, MESLEK LİSELERİNİN ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ MEZUNLARINDAN SEÇİLMESİ GEREKTİĞİNE İŞARET ETTİ:

“MEVCUT MEVZUAT, YENİ SKANDALLARI ENGELLEMEZ”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nde çocuklara şiddet uygulandığı, ailelerin suç duyurusunda bulunması sonrasında kreşin kamera kayıtları ile büyük bir skandalın ortaya çıktığını belirterek “Çocuk bakıcılarının; çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminden anlayan ve bu yönde eğitim gören okul mezunlarından seçilmesi gerekmektedir. Mevcut mevzuat, yetersizdir” dedi.. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre çocuk bakımından sorumlu çocuk bakıcılarında aranan “lise mezunu” şartının “Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinin “Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olma şartına” dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Aygun, “Aksi halde yeni skandallar çıkar” dedi.

Aygun,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Aygun, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerini kuracak kurucularda çocuklara “kötü muamele”yi düzenleyen “Türk Ceza Kanunu’nun 232 inci maddesinin ikinci fıkrasından mahkum olmamak” şartının da eklenmesi gerektiğini belirterek, şu soruları sordu:

Bu kapsamda;

  1. Söz konusu kreş ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır?
  2. Kreşe nasıl bir yaptırım uygulanacaktır?
  3. Kreş ve gündüz bakımevi açılmasına ilişkin kriterler değiştirilecek midir?
  4. Çocuk bakıcılarının; çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminden anlayan ve bu yönde eğitim gören okul mezunlarından seçilmesi gerekmektedir. Mevcut mevzuat, yetersizdir. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre çocuk bakımından sorumlu çocuk bakıcılarında aranan “lise mezunu” şartı “Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinin “Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olma şartına” dönüştürülmelidir. Bu yönde atım atılacak mıdır?
  5.  Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre kurucularda aranan şartlara çocuklara “kötü muamele”yi düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 232 inci maddesinin ikinci fıkrasından mahkum olmamak” şartının da eklenmesi gerekmez mi?
  6.  Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Çocuk Kulüplerinde, etkin denetim sağlayacak önlemler alınacak mı?
  7. Öğretmenler ve bakıcılar tarafından çocuklara yönelik kötü muameleyi önlemek üzere farkındalık eğitimleri yapılacak mı?
  8. Bugüne kadar çocuklara kötü muamele yapıldığı tespit edilen kaç kreş, çocuk bakımevi ve kulübü hakkında işlem yapılmıştır? Kaç tane kreş kapatılmıştır? Hangi cezalar verilmiştir?
  9. Kamera kayıtları zorunluluğunu sağlayacak önlemler alınacak mıdır?

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanmasını arz ederim.  10.12.2022

 

 

Dr. İlhami Özcan AYGUN

CHP Tekirdağ Milletvekili

 

 

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nde çocuklara şiddet uygulandığı, ailelerin suç duyurusunda bulunması sonrasında kreşin kamera kayıtları ile büyük bir skandalın ortaya çıktığı görülmektedir.

Temmuz 2022’de Kapaklı’da, ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakım Evi’ne devam eden çocuğunun hareketlerinden şüphelenen Annesi E.E, titizlikle konuyu incelemiştir. Kızının evde oyuncak bebeğini uyutmak için kurdele ile arkadan ellerini bağladığını fark eden Veli E.E, diğer velilerle temasa geçmiştir. Velilerin çocukları ile yaptığı görüşme sonrasında; kreşte uyumayan çocukların ellerinin arkadan bağlanarak uyutulduğu ortaya çıkmıştır.

Konuyu Kreş Yönetimine ileten veliler, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesini istemişlerdir. Bu talebi kabul etmeyen kreş yönetimi, yedi çocuğun kreşle ilişkisini kesip, ailelerine e-mail üzerinden durumu bildirmiştir.

Velilerin konuyu yargı sürecine taşıyarak, suç duyurusunda bulunmasının ardından Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlatmıştır.  Savcılığın kamera kayıtlarına el koyması sonucunda, kreşteki bazı bakıcı ya da öğretmenlerin çocuklara çok kötü davrandığı,  yatakbazalarını kaldırırken çocukların kafalarına vurdukları, elbiselerini giydirip çıkarırken itip kaktıkları, ağlayan çocuklara zorla bez verip masa sildirdikleri, yataklarına yatırırken çok sert davrandıkları görülmüştür. Kötü muamele nedeniyle çocukların ağladığı, bunun üzerine de ellerine ve yüzlerine vuruldukları saptanmıştır.

Eğitim, bakım ve çocuklara şefkat anlayışından uzak bu kreşteki skandalın ortaya çıkmasının ardından Kreş Yönetimi tarafından iki öğretmenin görevine son verilmiştir.

Yaşanan skandal, kreş ve gündüz bakım evlerinin açılması açısından uygulanan mevzuatın yetersizliklerini de ortaya koymaktadır. Mevzuatta değişiklik olmaması, yeni skandallara zemin hazırlayacaktır. Ülkemizde çocuk gelişimi alanında eğitim veren meslek liselerinin yaygınlaştırılması, kreş ve gündüz bakımevlerinde öncelikle buradan mezun olan gençlerin istihdam edilmesi gerekmektedir. Hem bu okullara yönelik ilgiyi arttırmak hem de ülkemizin geleceğini oluşturan çocuklarımıza en iyi bakımı yapacak ve eğitimi verecek kişilere yetki vermek; okul öncesi sistemin önceliği olmalıdır.

Bu kapsamda;

  1. Söz konusu kreş ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır?
  2. Kreşe nasıl bir yaptırım uygulanacaktır?
  3. Kreş ve gündüz bakımevi açılmasına ilişkin kriterler değiştirilecek midir?
  4. Çocuk bakıcılarının; çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminden anlayan ve bu yönde eğitim gören okul mezunlarından seçilmesi gerekmektedir. Mevcut mevzuat, yetersizdir.Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre çocuk bakımından sorumlu çocuk bakıcılarında aranan “lise mezunu” şartı “Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinin “Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olma şartına” dönüştürülmelidir. Bu yönde atım atılacak mıdır?
  5. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre kurucularda aranan şartlara çocuklara “kötü muamele”yi düzenleyen “Türk Ceza Kanunu’nun 232 inci maddesinin ikinci fıkrasından mahkum olmamak” şartının da eklenmesi gerekmez mi?
  6. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Çocuk Kulüplerinde, etkin denetim sağlayacak önlemler alınacak mı?
  7. Öğretmenler ve bakıcılar tarafından çocuklara yönelik kötü muameleyi önlemek üzere farkındalık eğitimleri yapılacak mı?
  8. Bugüne kadar çocuklara kötü muamele yapıldığı tespit edilen kaç kreş, çocuk bakımevi ve kulübü hakkında işlem yapılmıştır? Kaç tane kreş kapatılmıştır? Hangi cezalar verilmiştir?
  9. Kamera kayıtları zorunluluğunu sağlayacak önlemler alınacak mıdır?