TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 03-09 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında “organ ve doku nakli”  konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak üzere 09 Kasım 2022 tarihinde saat 09.00-12.00 saatleri arasında Tekirdağ Ticaret Sanayi Odası Konferans Salonunda Sayın Valimiz Aziz YILDIRIM’ın katılımları ile İlimiz sağlık yöneticileri, hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik program düzenlenmiştir.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan; “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar ülkemizin önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta olup ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kişi organ beklerken hayatını kaybetmektedir. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde belirgin düşüşlere, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu gerçeğimizdir.

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İlimizde organ bağışı başvuruları İl Sağlık Müdürlüğüne, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Hastanelere yapılabilir.

3-9 Kasım doku, organ nakli ve bağış haftası” vesilesi ile organ bağışının hayati önemini bir kez daha vurgulayarak, herkesi candan cana yapılacak en büyük iyilik olan organ bağışı konusunda duyarlılığa davet ediyorum.” dedi.

Sonrasında konuşan Vali Aziz Yıldırım; “Organ yetmezlikleri, hastaların hayat süresini kısaltmakta, hayat kalitesini düşürmektedir. Bunun yanında ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açmaktadır. Organ yetmezliklerinin çaresi, organ bağışı konusunda toplumda farkındalığı artırmak, bunun sonucunda da organ bağışı yapan birey sayısının artmasıdır.

Organ bağışı konusunda son yıllarda Türkiye’de önemli gelişmeler görülse de, günümüzde 30 bin civarında hasta organ bağışı için sıra beklemeye devam etmektedir. Bu sayının büyük bir çoğunluğunu böbrek nakli bekleyen hastalar oluşturmaktadır. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır.

Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer, kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana  sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir hayat armağanıdır.

Organ, birey hayatta iken veya beyin ölümü gerçekleşince alınabilir. Vatandaşlarımızın beyin ölümü kavramı hakkında bilgi eksikliği olduğu için organ bağışı konusuna soğuk bakmaktalar.

Beyin ölümü, beynin geri döndürülemez bir şekilde tamamen tüm fonksiyonlarını kaybetmesi ile gerçekleşir. Beyin ölümünün ardından kısa bir süre sonra tüm organlar canlılığını kaybeder. Suni olarak bedene oksijen gönderilmeye devam edilse de beyin ölümü gerçekleştikten sonra kişinin tekrar iyileşmesi ya da hayata dönmesinin mümkün olmadığını tıp otoriteleri kabul etmektedir.

Vatandaşlarımız, bu kavramı tam olarak bilmedikleri için organ bağışı konusunda çekimser davranmaktalar. Bu konuda vatandaşlarımızın daha fazla bilinçlenmesi, organ bağışlayan kişi sayısını artıracaktır.

Yaşamaya devam etmek için yeni bir organa ihtiyaç duyan insanların yürek burkan hikayelerine şahit olmaktayız. Bu hikayelerdeki kahramanların bazıları mutlu sona ulaşabiliyor. Önemli bir bölümü ise sağlığına kavuşmak için nakil beklemekteler. Bu süreçte bazı vatandaşlarımız maalesef hayatlarını kaybedebiliyorlar.

Böyle insanlara umut olmak için organ bağışında bulunalım, yakınlarımızı bu konuda bilinçlendirelim ve ancak bu sayede ihtiyacımız olduğunda organ bulabileceğimizi unutmayalım.

Organ bağışı konusunda empati yapmalıyız, organ bağışına muhtaç olan biz ya da yakınımızdaki biri olabilir. Bu vesileyle, “Organ Bağışı Haftası”nın organ bağışı bekleyen vatandaşlarımıza umut olmasını temenni ediyor, hepinize Cenabı Allah’tan sağlıklı günler niyaz ediyorum. ” dedi.

Program İstanbul Kuzey Marmara Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Gültekin Hoş’un organ bağışı ile ilgili sunumuyla devam etti.

Ardından Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan organ bağışı ile ilgili kamu spotu izlendi.

Organ ve doku nakli konusunda Namık Kemal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. İlker Yıldırım’ın sunumunun ardından, Sayın Valimiz Aziz YILDIRIM, İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz KALKAN ile katılımcılar organ bağış kartlarını aldılar.

Bağışlanan her organın yeşeren bir fidan olması ümidi ile konferansa katılan tüm misafirlere İl Sağlık Müdürlüğü tarafından fidan dağıtıldı.

 

 

 

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ