Kolluk Gözetimi Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Programı

Kolluk Gözetimi Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Programı

Vali Aziz Yıldırım, kolluk gözetim ile ilgili toplumsal farkındalığı yükseltmek görevli personele rehberlik etmek, konu ile ilgili mesleki bilgi ve becerileri paylaşmak ve uygulamada birliktelik sağlamak amacıyla düzenlenen Kolluk Gözetimi Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Programı’na katıldı.

 

 

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Mülkiye Teştiş Kurulu Başkanı Komisyon Üyesi Vali İbrahim Akın, Hukuk Hizmetleri Genel Müdür V. Komisyon Üyesi Vali Harun Sarıfakıoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcıları Murat Eren, Osman Abdullah Günaydın, Kaan Peker, Asalet Karabulut, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları, mülkiye başmüfettişleri, İl İdare Kurulu Müdürü Selami Evli, Polis Memurları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelleri katıldı.

 

 

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı.

Ardından bir konuşma yapan Mülkiye Teştiş Kurulu Başkanı Komisyon Üyesi Vali İbrahim Akın: “2019 yılında da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan atamalarla komisyonumuz faaliyetine başladı. Kolluk gözetim Komisyonu kurulması ile amaçlanan ülke genelinde emniyet jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin işlediği iddia edilen suç eylem veya tutumları hakkında yapılan ihbar ve şikayetleri Merkezi bir sistemde kayıt altına almak bu konuda idari merciiler tarafından yapılan soruşturmaları hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak bütün bu süreçleri bir mekanizma vasıtasıyla izleyebilmektir. Komisyon bakanlık bünyesinde bağımsız ve sürekli bir kurul olarak konuşturulmuştur.

 

 

İçişleri bakan yardımcısının başkanlığında Türkiye insan hakları ve eşi kurumu başkanı mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanı İçişleri Bakanlığı Hizmetleri Genel Müdürü Adalet Bakanlığı ceza İşleri Genel müdürüyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından seçilmiş üniversitelerin ceza hukuku alanında görevli bir Öğretim üyesiyle baro başkanı seçilme yeterliğine sahip bir serbest avukattan teşekkür etmektedir. Kolluk gözetim Komisyonu Ayrıca illerde Valilik ilk idare kurulu müdürlükleri ilçelerde kaymakamlık yazı işleri müdürlükleri Emniyet Genel Müdürlüğü Jandarma Genel Komutanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı personel dairesi başkanlıklar bünyesinde kolluk şikayet büroları şeklinde teşkilatlanmıştır. Bugün Türkiye genelinde bir niyeti kolluk şike ihbar ve şikayet bürosu oluşturulmuş. Bu bürolarda görev yapmak üzere toplam 2.758 personel görevlendirilmiştir.

 

Komisyon faaliyetlerine başladığı tarihten bugüne kadar yaklaşık. İçerisinde her ay toplanarak kolluk şikayet sistemi ile ilgili değerlendirmeler yapmış. Aldığı İlke kararları ile de uygulanmaya yön vermeye çalışmıştır. katılımcılar kurulan Bu sistemin faydalarına da kısaca değinecek olursak. Hızlı ve kolay bir şekilde ihbar ve şikayet ile memnuniyet bildiriminde bulunabilme süreçle ilgili olarak bilgilendirilme süreçlerin takibi ile hızlı sonuç alma imkanı kişisel verilerin gizliliğinin korunacağını dair güvence bütün iş ve işlemlerin bağımsız bir organ tarafından izlenmesi ve denetlenmesi kamuoyunun yıllık raporlarla bilgilendirilmesi kolluk personeline iyi uygulama örneklerinde kayıt ve takipinin yapılabilmesi konu personelinin gerek görevle ilgili gerekse görevle ilgili olmayan tüm ihbar ve şikayetlerin tek merkezden izlenebilmesi değerlendirilmesi ve analizler yapılarak stratejiler geliştirilmesidir.

Bizim Komisyonu kamu farkındalığının artırılması programından 13.’sünü bugün Tekirdağ’da gerçekleştiriyoruz. Bu programla kolluk gözetim ile ilgili toplumsal farkındalığı yükseltmeyi görevli personele rehberlik etmeyi konu ile ilgili mesleki bilgi ve becerileri paylaşmayı uygulamada birliktelik sağlamayı amaçlıyoruz.”

 

 

 

Ardından konuşan Vali Yıldırım; “Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinden oluşan kolluk personeli olarak tanımlanan görevlilere, diğer kamu görevlilerinden farklı olarak kişi hak ve özgürlüklerine müdahale niteliği taşıyan durdurma, yakalama, arama, iletişimin izlenmesi gibi özel yetkiler verilmiştir. İnsan haklarının ve özgürlüklerin korunması ve demokratik hakların geliştirilmesi için bu alanlara müdahale yetkisi bulunan kolluk güçlerinin kontrolü ve denetimi önem arz etmektedir.

Kolluk güçlerinin kontrolü ve denetimlerinin özenle takibinin yapılabilmesi amacıyla demokratik ve şeffaf yönetimin bir gereği olarak; kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı, idari merciler tarafından yapılan veya yapılması gereken iş ve işlemlerin merkezi bir ortamda kayıt altına alınması, izlenmesi ve sonuçlandırılması amacıyla yeni bir sistem oluşturulmuştur.

Akabinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmuş, devam eden süreçte Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, Kolluk Şikayet Sistemi ve Merkezi Kayıt Sisteminin İşleyişi Hakkında Yönerge ve Kolluk Şikayet Büroları Konulu İçişleri Bakanlığı Genelgesi yayımlanarak, mevzuat hükümleri gereğince Kolluk Şikayet Büroları kurulmuştur. Bu kapsamda 2020 yılı başından itibaren sistemin uygulanmasına başlanmıştır.

Şikayet, ihbar veya memnuniyet bildiriminin en kısa zamanda ilgili birimler tarafından değerlendirilmesi, iki ayda bir başvuru yapılan mercii tarafından süreç ile ilgili olarak bilgilendirilme, kolluk görevlileri hakkındaki şikayet/ihbar veya memnuniyet bildirimlerinin sivil bir otorite tarafından izlenmesi, takibi sistemin faydaları arasındadır.

Kolluk gözetim iş ve işlemlerinin usulüne uygun bir şekilde yürütülmesi, görevli personele ve vatandaşlarımıza rehberlik edilip yol gösterilmesi ve kolluk personeli hakkındaki ihbar, şikayet ya da memnuniyet bildirimlerinin nereye ve nasıl yapılabileceği hususlarında kamu farkındalığının arttırılması amacıyla bu program düzenlenmiştir.

Bu vesileyle, yapılacak çalışmaların kolluk kuvvetlerinin hesap verilebilirliğini, verimliliğini, etkinliğini, vatandaşların hukuka ve kurumlara olan güvenini artıracağına inanıyorum.

Bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen başta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Çataklı’ya şükranlarımı arz ediyor, Mülkiye Teştiş Kurulu Başkanı Komisyon Üyesi Vali Sayın İbrahim Akın’a, Hukuk Hizmetleri Genel Müdür V. Komisyon Üyesi Vali Sayın Harun Sarıfakıoğlu’na, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılarına, konferansta bizleri bilgilendiren değerli müfettiş ve Hocalarımıza; yine bu programın ilimizde gerçekleşmesinde emeği geçen Valilik personelimize teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

Ardından Mülkiye Teştiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök “Kolluk Gözetim Komisyonu İş ve İşlemleri” konulu bir konuşma yaptı. Sonrasında Mülkiye Başmüfettişi Hakan Arıkan “Dünyada ve Ülkemizde Kolluk Şikayet Sistemi Tarihsel Süreci” konulu bir konuşma yaptı.

Ardından Mülkiye Başmüfettişi Cumhur Çilesiz, Mülkiye Başmüfettişi İmran Kürşad Ağca, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü Analiz Uzmanı Funda Önal Özdemir bir konuşma yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Ardından soru-cevap ve değerlendirme kısmında katılımcılar soru sordular ve görüşlerini ifade ettiler.

Program, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Konservatuarı hocalarını sunduğu konser ile devam etti.

Günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından program sona erdi.