CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN GALATAPORT İÇİN KATAR UYARISI:

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN GALATAPORT İÇİN KATAR UYARISI:

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN GALATAPORT İÇİN KATAR UYARISI:
“GALATAPORT VE ANTALYA LİMANI İÇİN KATAR’A SÖZ VERİLDİ Mİ!”
“BU DÜZENLEME İLE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KASIM’DAKİ KATAR ZİYARETİ ARASINDA İLİŞKİ OLABİLECEĞİ KONUSUNDA SORU İŞARETİM VAR”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Anayasa Mahkemesi’nden dönmesine karşın AKP tarafından tekrar TBMM’ye getirilen ve 18 limanın işletme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla kadar çıkaran düzenlemenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 FIFA Dünya Kupası için gittiği Katar’da yaptığı temasların ardından geldiğine işaret etti. Aygun, “Galataportve Antalya Limanı ile ilgili soru işaretleri var. Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde Katar’da idi. Şahenk de oradaydı. Acaba bir şeyler yapıldı da ondan sonra mı bu düzenleme geldi?” diye sordu.
Limanların işletme süresini Anayasa Mahkemesi’ne rağmen ihalesiz olarak 49 yıla kadar çıkarmayı hedefleyen yasa teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifte; Tekirdağ’daki Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait limanın işletme süresi 2067’ye kadar uzatılıyor.
Aygun, Komisyonun dünkü görüşmelerinde Antalya Limanı’na ilişkin muammalara Galataport’un da eklendiğini belirterek, Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı Katar’daydı, yine küçük ortak Şahenk oralardaydı, acaba bir şeyler yapıldı da ondan sonra apar topar bu önümüze mi geldi? Buradan soruyorum ve buradan tutanaklara geçirerek tarihe nokta koyuyorum. İnşallahkafamızdakisoru işaretleri önümüze gelmez” diye konuştu.
İktidarın mahkeme kararlarını tanımadığını belirterek, zeytin sahalarını madenlere açan düzenlemenin daha önce Anayasa’nın 10, 13, 138 ve 153. Maddelerine aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatan Aygun, “Ancak tekrar önümüze getirdiniz. Neyse ki sonradan geri çektiniz” diye konuştu.
Limanların bağımsızlığı nedeniyle her yıl 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Bayramı’nın kutlandığına işaret eden Aygun, “Limanlar özelleştiriliyor ama kanun, hukuk, mahkeme kararlarını tanımadan Tekirdağ Sahili talan ediliyor. Şimdi bu yeni düzenleme ile artık Danıştay’dan görüş alınmayacağını da ifade ediyorsunuz. Demek ki mahkemelere inanmıyorsunuz, güvenmiyorsunuz” eleştirisini yaptı.
Tekirdağ Limanı için ÇED Raporu’nun yürütmesinin durdurulmasına karşın, bu kararın uygulanmadığını anımsatan Aygun, “Katı atık ve sıvı atık miktarlarının bertarafı konusunda kümülatif hesaplamanın yapılmadığı, dolayısıyla eksik işler tesis edildiği, mevzuat açısından uygun olmadığı, çevre üzerinde de insan sağlığına vereceği zararların bulunduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
“KİMİN MALINI KİME PEŞKEŞ ÇEKİYORSUNUZ!”
Aygun, düzenlemenin geri çekilmesini isteyerek, “Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini ipotek altına almayalım, yarın ne olacağını bilmiyoruz. Arkadaşlar, kimin malını kime peşkeş çekiyoruz? Biz yine Anayasa Mahkemesine gideceğiz” dedi.