3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibarıyla tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün.
DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNÜN AMACI
Günün amacı, engeli olan insanları daha iyi anlamayı, engellilerin hakları konusunda farkındalığı arttırmayı ve hayatın her alanına engelli insanları entegre etmenin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan faydalarının farkında olmayı teşvik etmektir.
3 Aralık günü birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanır. Engelli bireylerle ilgili forumlar ve kampanyalar düzenlenir. Ayrıca toplantı ve mitinglerle günün önemi hatırlatılır. Engelli bireylerin de görev aldığı performans gösterileri, müzikaller ve şovlar organize edilirler. Tüm bu organizasyonların amacı, engelli olmayan insanlara engelli kişilerin de toplumda aktif rol alabileceğinigöstermektir.
Her yıl yapılan aktiviteler engelli bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgular. Engelli bir kişinin, var olan koşuluna rağmen, kendine öz saygısını yitirmemesi ve depresyondan kaçınması için yapabileceği birçok iş vardır. Bunu gerçekleştirmek, engelli bireylerin hayatın her alanına katılımını teşvik etmekle mümkün olacaktır.
blank
DÜNYA’DA, TÜRKİYE’DE VE TEKİRDAĞ’DA ENGELLİ BİREY SAYISI
Dünya nüfusunun (7,9 milyar) yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu oran, tüm dünyada yaklaşık 1,1 milyar engelli birey olduğunu göstermektedir.
Nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların artmasıyla engelli sayısı giderek artmaktadır. Engelli bireylerin önemli bir kısmının bedensel bir engeli bulunmaktadır.
Türkiye’de bulunan 12 milyon kadar engelli vatandaşımız maalesef sağlık, eğitim ve istihdam yönünden adaletsizliğe maruz kalmaktadır. Bunun önüne geçebilmeyi elbette hepimiz istiyoruz.
Tekirdağ’da toplam 10 bin civarında engelli (zihinsel engelliler dahil) birey mevcut olup, bunun 3700 kişisi Tekirdağ Merkez (Süleymanpaşa)’de yaşamaktadır.
HÜKÜMET YETKİLİLERİNİN ENGELLİ SORUNLARINA BAKIŞI
Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl (3 Aralık 2017 tarihinde) yayınlanan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı”nda özetle;
“Engelli vatandaşlarımızı toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olarak telakki eden bizler, bu kardeşlerimizle ilgili sorunların çözümü için son 16 yılda önemli adımlar attık.
Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek, engelli kardeşlerimizin eğitiminin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya devam ediyoruz.
2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ve 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği başta olmak üzere, hayata geçirilen yasal düzenlemeler ve devlet hizmetlerinde kaydedilen gelişmelerin yanı sıra, engellilerimizin toplumsal hayata katılmalarının gerekliliği ve onlara yönelik pozitif ayrımcılık hususlarında önemli bir zihniyet değişiminin yaşandığını görüyoruz.” demiştir.
16 yıl içinde Türk halkı diğer sağ iktidarlar döneminde hiç görmedikleri kadar sosyal yardım almaya başladı. Hemen makarna kömür demeyin, ısrarla dikkate almanızı istediğim bir bilgi var, bu ülkenin engellileri ancak son nüfus sayımında Türk vatandaşı sayıldı. Rakam dehşet verici, 12 milyon, öte yandan coğrafi şartlar, savaş ve akraba evlilikleri nedeniyle sayıları daha çok olması gerekirken Güneydoğu ve Doğulu aileler sayımcılara engellilerinin sayısını söylememişler bile, çünkü onlar şimdiye kadar insandan sayılmamış. AKP hükümeti, bu aklı kimden aldı bilemem ama, engellilere ve onlara bakanlara maaş bağladı. 2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi. 865 lira büyük kentlerde oturanlar için hiçbir şey ifade etmeyebilir ama küçük kentler, kasabalar için büyük paradır. Sadece engelli değil ona bakan kişi de (865 TL) maaş alıyor.
ENGELLİLERİN TALEPLERİ NELERDİR?
-Herkesle eşit haklara, fırsat ve olanaklara sahip yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.
-Nitelikli ve erişilebilir bir eğitim istiyoruz.
-Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
-Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşıma araçları, ürünler istiyoruz.
-Toplumsal yaşamda, bilimde, sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz.
DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ’NDE TÜRKİYE’NİN HALİ
Engelli vatandaşlarımız hemen her yerde tam karşımızda duruyorlar. Ancak bir şekilde görmüyoruz onları, görmek istemiyoruz, gözlerimizi çeviriyoruz. Daha kötüsü onların sorunlarını görmezden geliyoruz. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bari bugün kaldırın başınızı ve şu maddelere bakın!
* Yaygınlık
Türkiye’de her 100 evden 5’inde engelli bir vatandaşımız var.
*Sayı
Türkiye’de 12 milyon civarında engelli vatandaşımız var.
*Zihinsel Engel
Engelli vatandaşlarımızın dörtte birinin zihinsel engeli bulunuyor.
*Bedensel Engel
Engelli vatandaşlarımızın yarısından fazlasının bedensel engeli bulunuyor.
*Duyu Kaybı
İşitme ve görme engelli vatandaşlarımızın toplam oranı da engelli vatandaşlarımızın 10’da 2’sine yakın.
*Yanlış Bakış Açısı
Yapılan bazı özel araştırmalarda 80 milyonluk nüfusumuzda ortalama 1 milyon kişi engelli vatandaşlarımızı hakir görüyor.
*Empati
24 milyon gibi bir çoğunluğun engelli vatandaşlara acıdığı ve empati kurduğu tespit edilmiş.
*Dostluk
85 milyonluk ülkemizde nüfusumuzun 4’te 1’ine yakın kesimi engellilerle dostluk kuruyor ve onlara yardımcı oluyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde arayıp halini hatırını soracağınız bir engelli dostunuz, arkadaşınız yok mu?
*Çocuklar
Engelli vatandaşlarımızın 80.000 civarında bir çoğunluğu henüz 0-7 yaş grubunda!
*Yaşlılar
60 yaş üstü engelli vatandaşlarımızın sayısı ise neredeyse yarım milyon.
*Bakım
Son 2 yılda evde bakım hizmeti alan 398.335 engelli vatandaşımız bulunuyor. Peki siz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde böyle bir hizmet için gönüllü olur musunuz?
*İşsizlik
Herhangi bir işte çalışacak 18-50 yaş grubunda 700.000 civarında engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Buna karşın Türkiye İş Kurumu verilerine göre kamu ve özel sektörde çalışan engelli vatandaş sayısı ancak 90.000 civarında!
*Tanımlama
Yapılan anketlere göre ülkemizde zihinsel engelli kişileri tanımlarken %30 oranında mahçup, mutsuz, yalnız ve üzgün kelimeleri tercih ediliyor.
*Dernekler ve Vakıflar
Ülkemizde engelli vatandaşlara yardımcı olan derneklere ya da vakıflara üye olan kişi sayısı o kadar az ki ancak toplam nüfusun %0.04’üne denk geliyor ki bu oranın içinde kendisi de engelli olan vatandaşlar çoğunlukta! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sizin için bari bu konuda bir milat olsun. Harekete geçin ve yardımcı olun.
*Sorunları Görmemek
Tüm bunlara karşın ülkemizde engelli vatandaşlara gereken ilgi ve yardımın gösterildiğine inananların oranı %10 ila %15 arasında!
TEKİRDAĞ’DA YAŞLI VE ENGELLİLERİN EVLERİNİ BELEDİYE TEMİZLİYOR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 11 ilçede sürdürülen Evde Temizlik Hizmeti ile kendi başına kişisel ihtiyaçlarını gideremeyen 65 yaş üstü ve engelli vatandaşların evi temizleniyor.
DOST ELİ AŞEVİ, İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SICAK YEMEK ULAŞTIRIYOR
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçe Belediyesi, evlerinde yemek yapamayacak durumda olan hasta, yaşlı, engelli ya da kimsesiz vatandaşlara her gün sıcak yemek ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyor.
Sabahın erken saatlerinde hazırlanmaya başlayan yemekleri güler yüzlü personeliyle her gün tek tek 271 ailenin evini ziyaret ederek ulaştıran Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi toplamda 718 kişinin evinde sıcak yemek ihtiyacını karşılıyor.
ENGELLİLER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN ÜCRETSİZ YARARLANIYOR
Tekirdağ’da Engelli Bireyler ve birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaktadırlar.

SONUÇ
Ülkemizde pek çok insan kaldırımlarda, alt geçitlerde üstü kabartmalı sarı çizgileri süsleme sanadursun, Dünya Engelliler Günü’nde tüm dünya hepimizin ilgilenmesi gereken sorunlar hakkında kafa yoruyor.
Engelli olmak asla utanılacak ya da saklanacak bir şey değil. Çünkü hepimizin herkesin bir anda engelli olma ihtimali var. Bugün engelli vatandaşların sorunlarına kafa yormaz, ilgilenmezsek, yarın çok pişman olabiliriz. Yolda yürürken size çarpan bir araba, yemek yaparken gözlerinize sıçrayacak kızgın yağ, ilerleyen yaşınızla birlikte duymaz hale gelen kulaklarınız bir anda sizi engelli vatandaşların arasına katabilir!
3 Aralık Dünya Engelliler Günü düşünmeniz için iyi bir fırsat…

Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şubesi Eski Başkanı