ATATÜRK’Ü ANLAMAK-2

ATATÜRK’Ü ANLAMAK-2

Atatürk, ne el sürülmez, dokunulmaz bir tabu, ne de üzerinde fikir yürütülmesine müsaade edilmeyen kutsal kitap hükmünde bir varlık, ne bir veli, ne de bir masal kahramanıdır.
O, olayların zorlamasıyla, bu milletin bağrından doğmuş bir hakikat adamıdır. Bir ulusun yok olma felaketini, var olma saadetine çeviren adamdır.
Bu bakımdan Atatürk, ne demokrasiyi anlamamış, yalnızca şekil devrimcilerinin putlaştırarak tapınacağı bir put, ne de yobazların taassup kazmasıyla yıkmaya yeltenecekleri bir varlıktır.
O’nu ilahlaştıran, putlaştıran, sözlerini ve yaptıklarını tartışmasız hale getiren aşırılıklarla, resimlerini parçalayan, heykelllerini kıran kötü davranışın bir orta yolunu bulmak zorundayız.
Yani zaman, onu sevgiyle okuyarak, bilinçle anlayarak öğrenme zamanıdır. O’nu kuru kuruya anarak değil, anlayarak; sadece özleyerek değil fikir ve düşüncelerini özümseyerek; sadece yakamızda değil, fikir ve eylemlerimizde taşımanın zamanıdır.
Atatürk’ün en büyük özelliği, sadece yaşadığı zaman ülkesini düşünmekle kalmayıp, öldükten sonra da ülkesinin içine düşebileceği durumları, hatta bugünleri çok net görerek; bu problemlere çare olacak kadar güncel, çözümsel ve geçerli önerileri de yazarak bırakmış olmasıdır.
Atatürk’ün bir diğer özelliği de çok kitap okumuş olmasıdır. Cephede bile vakit buldukça kitap okumuştur.
Okuduğu kitaplardan Anıtkabir’de sergilenenlerin sayısı 3500’ün üzerindedir. Kitapları okurken satırlar, kelimeler üzerine işaretler koyar, yanlarına notlar alırdı.
Zaten bir sözü her şeyi çok net anlatıyor….
“Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim, bugün yapabildiğim işlerden hiçbirini yapamazdım.”
Atatürk’ün her konuda okuduklarını bir araya getirsek birkaç üniversite bitirmiş kadar bilgi sahibi olabiliriz.
O elindeki iki kuruştan birini kitaplara verdiği için, 35 yaşında General, 40 yaşında Başkomutan, 42 yaşında Cumhurbaşkanı oldu ve 48 yaşında Türk Alfabesini yürürlüğe koyup, 53 yaşında Nutuk’u yazan kişi olarak tarihe geçti.
Atatürk, yaptıklarını mucizeyle değil; okuduğu kitaplarla açıklamaktadır.

Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şubesi Eski Başkanı