ÇEVREYİ KİRLETECEK HAYVANCILIK TESİSİ YAPIMINA KARŞIYIZ

ÇEVREYİ KİRLETECEK HAYVANCILIK TESİSİ YAPIMINA KARŞIYIZ

Tekirdağ ilimizin Marmaraereğlisi ilçesi, Yakuplu Mahallesi’nde yapılması planlanan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Tesisi projesi ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Yapılması planlanan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Tesisi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından belirlenen havza koruma alanlarına göre ilimize içme ve kullanma suyu temin edilmekte olan Türkmenli Göleti Havzası, Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda kalmaktadır. Tesisin Türkmenli Göleti’ne mesafesi yaklaşık 5 km olup, Türkmenli Göleti’ne su sağlayan ana dereyi besleyen Kapılar Deresi’ne yaklaşık 30 metre mesafededir. Tesiste yürütülecek faaliyetler sonucunda hayvanlardan kaynaklanan atıklar bölgenin en önemli su kaynağı olan Türkmenli Göleti’ne ulaşarak, yüzeysel su kaynağını ve bu bölgede yer alan yer altı su kaynaklarının kalitesini ve miktarını olumsuz etkileyecektir.

Proje dosyasında, büyükbaş hayvan yetiştirilirse 275 m³/gün veya küçükbaş hayvan yetiştirilirse 250 m³/gün su tüketimi olacağı, tesiste günlük yapılacak temizlik işlemlerinde su kullanılmayacağı, aylık temizlik sırasında ortalama 100 m³ su kullanılacağı, evsel nitelikli atık suların 4,06 m³/gün olacağı belirtilmiştir. Ancak raporda belirtilen hesaplamaların minimum tüketim üzerinden yapıldığı, gerçek tüketimin bu rakamların çok üzerinde olacağı öngörülmektedir.

Marmaraereğlisi ilçesinde yaz aylarında meydana gelen nüfus artışı içme suyu talebini de arttırmaktadır. Ülke genelinde ve bölgemizde önceki yıllara göre yağışların azalması ve tüketimin artması nedeniyle yeraltı suyu seviyelerinde azalmalar meydana gelmektedir. Bahsi geçen bölgede kurulmak istenen tesisin su ihtiyacının karşılanması için yapılacak olan su temin yöntemlerinin bölgede bulunan yeraltı suyu seviyelerine olumsuz etki ederek, Marmaraereğlisi ilçesinde içme ve kullanma suyu temininde sorunlara yol açacaktır.

Söz konusu tesisin kurulması durumunda bölgede pis koku oluşumu, sinek çoğalması; buna bağlı olarak hastalıkların yayılması, çiftçilerin ürünlerinin zarar görmesi, hayvan dışkılarının dereler vasıtası ile gölede akıtılması, su kalitesinin düşmesi gibi telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracaktır. Ayrıca tesis alanı çevresinde yaşayan vatandaşlar kurumumuza şikâyette bulunarak ilgili tesisin yapılmamasına ilişkin taleplerini iletmişlerdir.

Açıklanan sebeplerle, yapılması planlanan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Tesisinin su kaynaklarına ve çevreye son derece olumsuz etkileri olacağı kanaatine varılmış olup, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporuyla ilgili olarak idaremizce “uygun-olumlu” görüş verilmemiştir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.