CEYPORT TEKİRDAĞ KAMUOYU DUYURUSU

CEYPORT TEKİRDAĞ  KAMUOYU DUYURUSU

TEKİRDAĞ LİMANI, ÇOK UZUN YILLARDIR AYNI YERDE BÖLGEYE HİZMET VERMEKTEDİR.

Tekirdağ Limanı, Cumhuriyet Dönemi öncesinde Trakya ve Marmara’nın en önemli ticaret limanı olup sahip olduğu coğrafi konumu, hinterlandı ve elverişli karayolu bağlantıları ile 1973’ten itibaren özelleştirilene kadar TDİ A.Ş. (Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü) sahipliğinde faaliyet göstermiştir.

İMAR PLANI

Mülkiyeti TDİ A.S’ve ait kara ve deniz alanını (Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi 541 ada 1-3-4 ve 5 no.lu parseller ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kara ve deniz alanlarını) kapsayan liman alanımıza yönelik, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 11.09.2017 tarih ve 2014/84 sayılı kararı ile 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği, 1/5.000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişiklikleri onaylanmış, 14.09.2017 tarih ve 30180 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşmiştir.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

TDİ Tekirdağ Limanı, 1997’de 30 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmişse de Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) 02.03.2012 tarih ve 2012/34 sayılı Kararı ile Tekirdağ Limanı’nın işletme hakkının verilmesine ilişkin sözleşmesi feshedilmiş ve liman TDİ A.Ş. tarafından geri alınmıştır.

Limanın özelleştirilmesi, bu kere Resmi Gazete’de yayımlanan 31.10.2018 tarih ve 288 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile resmiyet kazanmış ve liman sahası TC Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TDİ A.Ş. ile ihalede en yüksek teklif sahibi firmayla imzalanan “Limanının İşletme Hakkının Verilmesine İlişkin Sözleşme (İHDS)” 01.01.2019 tarihinden itibaren limanı işletmek üzere kurulan Ceyport Tekirdağ Uluslararası liman İşletmeciliği A.Ş.’ye devredilmiştir.

 

SÖZLEŞMEDEKİ YATIRIM ŞARTLARI

Limanın işletilmesine yönelik İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’nin ‘Yatırım Şartı’ başlıklı 12. maddesinde; kesinleşmiş imar planına uygun olarak “Hasarlı alanların onarımı ve yolcu rıhtımı, feribot/yolcu iskelesi ve dolgu yatırımları ile kapasite yatırımlarını” sözleşmede belirlenen sürede tamamlamak zorundadır,

FERİBOT İSKELELERİ VE YOLCU TERMİNALİ YAPILACAKTIR

Ceyport Tekirdağ Limanı, aynı zamanda Kabotaj/Türk denizlerinde sefer yapan Türk bayraklı gemilerin ana limanıdır. Ceyport Tekirdağ Limanı’ndan Marmara Denizinde bulunan Adalara (Marmara, Avşa, ) ve Anadolu yakasına (Bandırma, Erdek, İstanbul ve İzmit limanları, Derince) feribotlar ile araç ve yolcu taşımaları yapıldığı göz önüne alındığında; limanda anılan seferlere dair can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu itibarla; İHDS’deki yatırım şartında da yer alan ve yapımı devam eden kabotaj hattındaki gemilerin yanaşacağı Feribot İskelesi/Rıhtımı Ve Yolcu Terminali’nin ivedilikle tamamlanması, geçmiş yıllarda yaşanan kazalar hatırlanınca, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi acısından çok büyük önem arz etmektedir. Yolcu iskelesi ve rıhtımının yanında araçlar için geniş park alanları ile yolcuların rahatça bekleyecekleri ve ihtiyaçlarını gidereceği terminaller de yapılmaktadır.

Modern teknoloji kullanılarak yapılan alt ve üst yapı yatırımları ile elektrikli ve elektriğe dönüşen ekipman yatırımları sayesinde limanımızın çevreye, trafiğe ve çevre halkına bir zararı bulunmadığı gibi liman yatırımları sayesinde olası olumsuzlukları da bertaraf edecek özelliklere sahiptir.

YATIRIMLAR KAMU ADINA YAPILMAKTADIR

İşletme hakkı devir sözleşmesi gereğince yapılacak yatırımların ardından liman modern bir liman seviyesine çıkartılacak ve sözleşme süresi sonunda yine TDİ A.Ş.’ye yani kamuya iade edilecektir. Dolayısıyla sözleşme süresince tüm yatırımlar Kamu adına yapılacaktır.

 

YATIRIMLAR, MEVCUT KESİNLEŞMİŞ İMAR PLANI VE ÇED OLUMLU KARARLARI ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

Limanın devir alınmasından sonra İHDS’de yer alan “İşleticinin Sorumlulukları” arasında sayılan ve yapılması zorunlu, aynı zamanda özelleştirmenin ana amacı olan liman yatırımlarına, kamu adına ve yararına, kesinleşmiş imar planı ve ÇED olumlu kararlarına uygun olarak başlanmış ve devam edilmiştir.

HUKUK SÜRECİ HALEN DEVAM ETMEKTEDİR

Yatırımlar sürdürülmekte iken TMMOB tarafından açılan “ÇED Olumlu Kararının İptali” konulu Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi’nin 2021/981 E. Sayılı dava açılmış, keşif yapılmasını müteakiben oluşturulan Bilirkişi raporu sonrası “Yürütmenin Durdurulması Kararı”verilmiştir. Ancak dava henüz sonuçlanmamış olup hukuk süreci devam etmektedir.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına temel oluşturduğu bilirkişi raporunda genel olarak, bir kısım yatırımlar sürdürülürken liman operasyonlarının da yürütülecek olması nedeni ile ÇED nihai raporuna yansıyan bazı ölçümlerin (Örn; katı ve sıvı atık bertarafı, gürültü-titreşim, toz-gaz ölçümleri) birlikte – kümülatif yapılmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. Açıkça usuli bir eksiklik olduğu vurgulanmıştır. Bunun yanında bazı eksikliklerden bahsedilmişse de, bahsedilen eksiklikler ÇED süreci içerisinde ilgili kurum tarafından istenmemektedir. Örneğin; eksiklik olarak karada atıf yapılan akustik ve titreşim raporu, ilgili kurum tarafından ÇED sürecinde istenmemiştir. Yine raporda detaylı zemin etüt raporu ile deniz yapıları projelerinin eksik olduğunu belirtilmiş ve Deprem Yönetmeliği ile ilişkilendirilmiştir. Oysa ki detaylı zemin etüt raporu ÇED nihai raporumuza eklenmiş olup, proje süreci ise zaten TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü incelemesi ve onayı ile yapılmaktadır.

 

SONUÇ OLARAK

Yatırım Faaliyetleri; Kesinleşmiş İmar Planı çerçevesinde Limanın modernizasyonu ile talep ve ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde büyütülmesi faaliyetleri kamu ile imzalanan işletme sözleşmesi kapsamında yerine getirilmektedir.

Söz konusu mahkeme kararına uyum ve saygı göstermekle beraber, mahkemenin esasa dair kararını vermesi sonrası hem hukuk tarafında ve hem de şayet var ise sahadaki eksikliklerin giderilmesi ivedilikle sağlanacaktır.

Özelleştirme öncesi atıl kapasite ile faaliyetini sürdürmekte olan liman, devir sonrasında yapılacak yatırımlar ile kapasite artışına paralel olarak Tekirdağ iline, bölge ekonomisine ve istihdamına olumlu katkılar sağlayacaktır.

Şirketimizin işleticilik hakları ile faaliyetleri hakkında doğru bilgilerin verilmesi adına kamuoyunun takdirlerine saygı ile duyururuz.

CEYPORT TEKİRDAĞ

Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.