Dünya Çevre Günü Kapsamında Etkinlikler Düzenlendi

Dünya Çevre Günü Kapsamında Etkinlikler Düzenlendi

Çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanan Dünya Çevre Günü kapsamında Süleymanpaşa ilçemiz Rumeli İskelesi’nde etkinlikler düzenlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde hayatını kaybedenler anısına denize çelenk bırakıldı. Ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi gösteri yaptı.

Gösterilerin Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel çevre günü ile ilgili konuşma yaptı.
Yüksel konuşmasında Süleymanpaşa Belediyesinin Trakya’da ilk 0 atık belgesine sahip olan belediye olduğunu söyledi.
Okullarda 0 atık ile ilgili çalışma başlattıklarını da ifade eden Yüksel, şunları kaydetti;” Trakya’da ilk 0 atık belgesine sahip olan Belediye Süleymanpaşa Belediyesidir. Süleymanpaşa Belediyesi özelikle okullarda başlattığı 0 atık kampanyası ile birlikte şuana kadar 20 ton civarında geri dönüşüm malzemesi topladı. Bu toplanan atıklar nakilde döndü ve okul aile birliklerine katı hanelerine girmeye başladı. Süleymanpaşa’dan ortalama günlük 200 ton çöp çıkıyor. 200 ton’un tamamını 0 atığa çevirmek istiyoruz. Atık çıkmayan bir ilçe olmak istiyoruz. Bu bir çok dünya ülkesinde mevcut ama biz bunu yakalayamadık. Süleymanpaşa Belediyesi olarak tarıma da başladık. Yaklaşık 50 dönümlük seramız var. Maalesef Süleymanpaşa’nın denizleri atıklarla kirletiliyor. Özellikle su ve kanalizasyondan kaynaklı kirlilik hala devam ediyor. Şehrimizin bazı noktalarında denize girilemiyor. Denizi en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. İnşallah Büyükşehir Belediyemiz bu konuda biraz daha yatırım yaparsa Süleymanpaşa Sahili, her noktasından denize girilebilir bir noktaya taşınabilir. Bunun için biraz daha ilgi gerekiyor.”

“Örnek bir modelle çalışacağız“
Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan ise yeni dönemde çevreye çok önem vereceklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;” Dünya’da çevre ile ilgili farklı projeler üretiliyor. Türkiye’de bu anlamda bir farkındalık oluştu. Tekirdağ üzerinde de Endüstri Bölgesindeki aladır. Ergene Havzası Çevre Koruma Alanı’ ile büyük bir çalışma yürütülüyor. İlk takip edeceğimizden işlerden bir tanesi Ergene Havzası Çevre Koruma Alanı olacak. Bunla ilgili örnek bir modelle çalışacağız. Burada bir farkındalık ortaya koydukları için Süleymanpaşa Belediye Başkanımızı ve Çevre İl Müdürümüze teşekkür ediyorum.”
Ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım: “Hepinizin bildiği gibi tabiat çöp üretmiyor. Çöp dediğimiz ve bugün şikayet ettiğimiz her şey insan yapısı. Birazdan denizden çıkanları hep birlikte göreceğiz. Onların hiçbirini deniz üretmedi. Hepsini İnsanlar üretti, denize attı düşürdü ya da boca etti ve biz bunları tekrar temizlemeye gayret ediyoruz. Bu senenin mottosunun “temiz deniz, temiz dünya” olması çok anlamlı. Bildiğiniz gibi dünyanın 4 bir tarafı denizlerle kaplı. Denizlerin temiz olması, denizlerin kendi hayatiyetini ve içindekilerin hayatiyetini devam ettirebilmesi biz karada yaşayanlar için hayati öneme sahip. Onun içindir ki hepimizin denizlerimizin temiz tutulması lazım. Deniz kirlenmez anlayışının terk edilmesi lazım. Dünya Çevre Günü’nün farkındalığa sebebiyet vermesini temenni ediyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından “Yıl Boyunca Okullar Geri Dönüşümle Kazanıyor” Etkinliğine katılarak “Sıfır Atık” Projesine katkıları olan okullara ödülleri, Vali Yıldırım tarafından taktim edildi.
Sonrasında deniz polisi, sahil güvenlik dalgıçlarının da katılımı ile Marmara Deniz’inin dibinde detaylı temizlik çalışması yapıldı.
Denizin dibinden hayalet ağlar, traktör lastiği, demir parçaları, bıçak, telefon benzeri onlarca atık çıktı.
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından üretilen tohum ve fidelerin vatandaşlara taktim edilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.