TREDAŞ, EWSAI İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE YAPAY ZEKA DÖNEMİNİ BAŞLATTI -ELEKTRİK İŞ GÜVENLİĞİNDE DÜNYA’NIN İLK YAPAY ZEKA TABANLI TAM OTONOM ERKEN UYARI SİSTEMİ DEVREYE ALINDI

TREDAŞ, EWSAI İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE YAPAY ZEKA DÖNEMİNİ BAŞLATTI -ELEKTRİK İŞ GÜVENLİĞİNDE DÜNYA’NIN İLK YAPAY ZEKA TABANLI TAM OTONOM ERKEN UYARI SİSTEMİ DEVREYE ALINDI

Trakya bölgesinde üç ilde 20 bin kilometrekare alanda yaklaşık 2 milyon kullanıcıya elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ), elektrik iş güvenliğinde dünyanın ilk yapay zeka tabanlı erken uyarı sistemi Electrical Work Safety wt. Artificial Intelligence (EWSAI) programını devreye aldı.
TREDAŞ, elektrik dağıtım sektöründe yaşanan ölümlü ve ölüm potansiyeli yüksek iş kazalarının büyük çoğunluğunun havai hatlardan kaynaklı elektrik çarpılması sebebiyle gerçekleştiğinin bilinmesinin ardından üç yıldır sürdürdüğü araştırma ve geliştirme programlarının sonucunda, çözüm ortağı Ayvos firması ile birlikte yapay zeka tabanlı iş güvenliği otomasyonu EWSAI’yi iş modellerine entegre etti.
Elektrik iş güvenliğinde dünyada ilk olma özelliği taşıyan EWSAI otomasyon sistemini saha operasyonlarında kullanmaya başlayan TREDAŞ, sahada yürütülen çalışmaların yapay zeka teknolojisiyle gerçek zamanlı izlenerek, insan kaynaklı ihlal ve ihmallerin önüne geçilmesini hedefliyor.
Dünya’da ve ülkemizde kaza frekansının en yüksek olduğu alanlardan biri olan elektrik dağıtım sektörü arıza onarım bakım operasyonları, farklı lokasyonlarda ve eş zamanlı gerçekleştirildiğinden dolayı operasyonların yerinde ve tam zamanlı olarak izlenmesi ile ilgili kısıtlar yaşanabiliyor. Teknoloji ve inovasyonu iş yapış modellerine entegre eden TREDAŞ’ın EWSAI otomasyon sistemi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından da (TÜBİTAK) desteklendi.-Sistem Nasıl Çalışıyor?
EWSAI, çok katmanlı yapay sinir ağı tabanlı görüntü işleme algoritmaları ile platformlu aracın uygun alanlarına konumlandırılan hareketli kameralar aracılığıyla arıza onarım bakım çalışmalarını yapay zekâ ile 7 gün 24 saat esasına dayanarak izleyebiliyor. Video analitik altyapısı ile internet erişimine ihtiyaç duyulmaksızın üzerinde çalışma yürütülen şebeke ve şebekenin yapısına göre alınması gereken güvenlik önlemleri risk oluşmadan önce tespit edilerek gerçek zamanlı ve sesli olarak çalışanlara iletiliyor. Çalışanların anlık hatalar yapması durumunda da benzer analiz yöntemi ile çalışanları uyaran yapay zeka sistemi ile kaza ve ramak kala olayların oluşumu büyük ölçüde azaltılabiliyor.
-Sürdürülebilir Geleceğe Katkı
EWSAI otomasyon sistemi, Birleşmiş Milletler (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de geleceğe yol gösteriyor. TREDAŞ, projenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda odağına aldığı “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, İklim Eylemi” başlıklarında önemli katkı sağlamasını bekliyor.
Bu nedenle, yeni nesil teknolojilerle daha az kaynak gerektiren ve sürdürülebilir bir izleme sistemi oluşturan TREDAŞ, görüntü işleme tabanlı gerçek zamanlı analiz yapma kabiliyeti olan EWSAI ile sahada yürütülen operasyonları izleme ve müdahale kapasitesini arttıracak.
-Genel Müdür Bilgili; “ Dünya’da ilk olmanın gururunu yaşıyoruz”
TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Bilgili, saha ve müşteri operasyonlarında yapay zeka teknolojisini kullandıklarını ifade ederek, yapay zekayı iş modellerine entegre etmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Bilgili şöyle konuştu;
“Yaptığımız geniş kapsamlı kaza araştırmaları ve risk değerlendirmeleri, havai hat üzerinde yapılan çalışmaların diğer çalışmalara göre daha riskli olduğunu göstermektedir. Bu noktada üç yıldır üzerinde çalıştığımız araştırma ve geliştirmeler sonucunda sektörel problemlerimizi çözecek bir yapay zekayı iş modellerimize entegre ettik.Yapay zekayı iş yapış modellerimize entegre ederek, gerek müşteri gerekse saha operasyonlarımızda kullanıyoruz. Daha önce Avrupa elektrik dağıtım sektörünün ilk yapay zeka destekli dijital asistanı olan TREDAŞ Enerjik’i devreye almıştık. Şimdi ise elektrik sektöründe dünyada bir ilke imza atarak, yapay zekayı iş güvenliğine entegre etmenin gururunu yaşıyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum.”
Yönetim Sistemleri Müdürü Yasin Tunçel de iş sağlığı ve güvenliği alanında dijitalleşmenin giderek arttığını belirtti.
Tunçel, şunları kaydetti:
“Üç yıldır üzerinde çalıştığımız yapay zeka projesinde hedeflediğimiz doğrultuda kullanıma geçiyor olmamızın mutluluğunu yaşıyoruz. EWSAI, günümüz iş sağlığı ve güvenliği gerekliliklerini en üst düzeyde karşılıyor olmasının yanında sürdürülebilirlik eylemlerimize bir çok açıdan katkı sağlamaktadır. Bundan sonraki süreçte de çevresel ve sosyal etkilerimizi en iyi şekilde yönetmek adına yenilikleri uyguluyor olacağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.