Engelliler Farkındalık Haftası Tekirdağ valilik tören alanında yapılan etkinlikle kutlandı.

Engelliler Farkındalık Haftası Tekirdağ valilik tören alanında yapılan etkinlikle kutlandı.

Engelliler Farkındalık Haftası Tekirdağ valilik tören alanında yapılan törenle kutlandı.
Törende konuşan Aile Sosyal Politikalar il müdürü Ülkü Uslu tarafından yapılan konuşmada;
Bir farkındalık haftasında daha beraber olmanın mutluluğuyla sizleri saygı ile selamlıyorum.
Engellilik toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir olgu olup tarihsel süreç içerisinde hem toplumların hem de engelli bireylerin engelliliği algılama biçimlerinde değişimler yaşanmıştır. Günümüzde engelliliği bir kader ve trajedi olarak gören anlayış zayıflamış ve engelliliği insan çeşitliliğinin bir parçası olarak gören, engellilerin maruz kaldıkları durumları insan hakkı ihlali olarak değerlendiren anlayış güçlenmeye başlamıştır.
Engelli bireyler artık, kendileri hakkında başkaları tarafından karar verilen, korunmaya ve yardıma muhtaç bireyler olarak değil; kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi olarak yaşamlarını sürdürmeyi talep etmektedir. Bu talepler ile birlikte engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğu küresel olarak kabul edilen bir yaklaşım haline gelmiştir. Bu anlamda ülkemiz vizyonuna bakacak olursak;
Ülkemizde bu anlayış ve yaklaşım ile son yıllarda yaşanan gelişmeleri daha da ileri taşımak adına, engellilik alanındaki ulusal vizyonumuzu ve yol haritamızı ortaya koyan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi, 3 Aralık 2021 Dünya Engelliler Günü’nde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilmişti. Buna göre;
2030 ENGELSİZ VİZYONUMUZ:
“Engelli bireylerin, eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebildikleri içermeci bir toplum inşa etmek…” şeklindedir.
Bahse konu belgede, “İçermeci ve Erişilebilir Toplum”, “Hakların Korunması ve Adalet”, “Sağlık ve İyilik Hali”, “Kapsayıcı Eğitim”, “Ekonomik Güvence”, “Bağımsız Yaşam”, “Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar” ve “Uygulama ve İzleme” olarak 8 başlık altında inşa edilen 8 amaç, 31 hedef ve 107 eylem alanı belirlenmiştir.
2030 Engelsiz Vizyon Belgesi kapsamında, 2023-2025 yılları arasındaki uygulama aracı olan ilk Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nm oluşturulabilmesi amacıyla sorumlu ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katı ımıy a, • İstihdam, • Veri ve İstatistik, • Sportif, Turistik ve Kültürel Faaliyetlere Katılım, • Sağlık ve İyilik Hali, • Erişilebilirlik, • Kapsayıcı Eğitim, • Hak Temelli Yaklaşımın Yaygınlaştırılması, • Bağımsız Yaşam, • Siyasal Yaşama Katılım, • Hakların Korunması ve Adalet ile • Karar Mekanizmalarına Katılım başlıklarında 13 geniş katılımlı çalıştay gerçekleştirilmiştir.
Bu çalıştayların raporları doğrultusunda Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı oluşturulmuş bulunmaktadır. Eylem Planı, güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve engelli bireyleri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile engelliliği bütünlüklü bir şekilde ele alan ve engelli bireylerin engellilikten kaynaklı ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran faaliyetleri içermektedir.
Eylem Plam’nda; 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin 8 amacı altında yer alan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı için 2023-2025 yıllarında gerçekleştirilecek 316 faaliyet belirlenmiştir.
Planın uygulanmasının kontrolü bakımından, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulunun 2023 yılı ilk toplantısı geçtiğimiz 04 Mayıs 2023 günü Sayın Bakanımızın da katılımıyla gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bu ilk toplantıda yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar, çalışmalarda daha hızlı yol alınmak üzere tüm kurumlarımıza en kısa sürede yansıtılacaktır.
Umuyoruz ki;
Tüm kurumlanınız, sivil toplum kuruluşlarımız ve her bir vatandaşımızın bilinçli gayretleri ile 2030 Engelsiz Vizyonumuz olarak hedeflenen, “Engelli bireylerin, eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebildikleri toplum” düzeyine en kısa sürede erişebilelim.
Bu dilek ile sîzlere saygı ve sevgilerimi sunuyor, etkinliklerimizin ayıılaıa vesile olmasını temenni ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.