Edirneli Kooperatiflerin Ortak Markası GURMEDİR Kamuoyuna Tanıtıldı

Edirneli Kooperatiflerin Ortak Markası GURMEDİR Kamuoyuna Tanıtıldı

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2021 Yılı Sosyal Gelişme Programı kapsamında desteklenen, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’nın yararlanıcısı olduğu Kadının Emeği Evinin Ekmeği Projesi’nin çıktıları olan GURMEDİR markasının tanıtım toplantısı ve yine aynı proje kapsamında hazırlanan LALEL adlı satış noktasının açılışı Edirne’de yapıldı.

Bir otelde yapılan tanıtım toplantısına Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, kadın kooperatiflerinin üyeleri, davetliler ve Edirneliler katıldı. Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, kentin markalarına sahip çıkılarak kadın kooperatiflerin geleceğine katkı sunmak istediklerini dile getirdi ve şöyle devam etti: “Bu noktada hepinizden ayrı ayrı destek beklediğimizi özellikle altını çizerek ifade etmek istiyorum. Tabii bu sürecin içerisinde dediğim gibi çok fazla emek sarf eden arkadaşlarımız oldu. Bir boyutuyla üniversitemiz var. Başta Rektör hocamız olmak üzere Teknopark’a yine ilgili dairelerine hakikaten çok teşekkür ediyorum, büyük bir özveriyle destek oldular. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kalkınma Ajansımızın süreç içerisinde bize birden fazla projeyle desteği oldu. Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri’miz burada. Kendisine ve ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. KOSGEB’in proje desteği oldu, KOSGEB’e de teşekkür ediyoruz. Teşekkürün en büyüğünü aslında kadın kooperatiflerimize yapmamız gerekiyor. Çünkü bir kadın dayanışmasını, örgütlüğünü ortaya koydular. Bazen bu işler biliyorsunuz büyük bir hevesle başlar ama sürdürmek başlamaktan çok daha zordur”

Önemli bir adımın atıldığından bahseden Kırbıyık, markaları Türkiye, basın ve kamuoyuyla buluşturmak istediklerini aktardı. Satışların e-ticaret üzerinden de yapılacağını duyuran Kırbıyık, talepler doğrultusunda üretimin artırılması ve sürdürülmesinin sağlanacağını açıkladı. Kırbıyık, projeye yapılacak desteklerin önemine değindi ve hayırlı olmasını diledi.

Konuşmalardan sonra GURMEDİR markası konuklara ve basına tanıtıldı. 09 Nisan 2021 tarihinde kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı bünyesinde 16’sı kadın girişim üretim ve işletme kooperatifi 1 tanesi tarımsal kooperatif olmak üzere toplam 17 kooperatif yer alıyor. Edirne Valiliği maddi destekleri ile kurulan Kooperatiflerin bir üst çatısı olan Vakıf, Trakya Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi mali desteği, Vakfın eş finansman desteği ile SOGEP kapsamında geliştirilen “Kadının Emeği Evinin Ekmeği” projesi, Teknopark bünyesinde kurulan Ofiste KOSGEB-ARGE INOVASYON projesi uygulama süreçlerini başlatarak kadın emeği yöresel ve el işi ürün üretimlerini yaptırarak, üretilen ürünlerin markalaşma ve özel tasarım geliştirilmesi, tanıtılması, pazarlama ve satışı, satışa hazır duruma gelen ürünlerin niteliğine göre Kadın Emeği Kazanç Merkezi ile Karaağaç Üretim Atölyesinde toplanarak kalite kontrol işlemlerini gerçekleştirilmesi sonucu yeni bir çehreye bürünen ürünlerin ülke çapında ve uluslararası platformlarda pazarlanması çalışmalarını tamamlandı. Proje kapsamında GURMEDİR markası oluşturuldu, tarhana, erişte, kuskus, süt reçeli gibi ürünler yer alıyor. Bu ürünlerin satışı için proje kapsamında www.gurmedir.com sitesi, Karaağaç’ta Lalel Cafe ve Selimiye camii çevresinde Lalel Satış Mağazası oluşturuldu.

Lalel Satış Mağazası’nın Açılışı Yapıldı

Tanıtım toplantısının ardından Selimiye Cami arkasında bulunan Taş Odalar Sokak’ta yer alan Lalel Satış Mağazası’nın açılışı yapıldı. Açılışta söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin projenin Edirne turizminde ciddi bir açığı kapatacağını söyledi. Şahin şunları söyledi. ”Ajansımız tarafından SOGEP 2021 yılı uygulaması kapsamında desteklenen ve Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’nın yararlanıcısı olduğu Kadının Emeği Evinin Ekmeği Projesi’nin amacı eğitim alan 211 kadın ve 40 engelli gencin el ürünü üreterek kazanç elde etmelerini sağlamak, ayrıca kursları tamamlayan bireylerin kazandıkları beceriler ile gelir elde etmelerine imkân verecek model bir mekanizma oluşturmak ve bu kapsamda üretilen el ürünlerinin markalaştırılması, pazarlanması ve satışının yapılabilmesi için profesyonel bir Kadın Emeği Kazanç Merkezi oluşturmaktır. Toplam bütçesi 2022 yılı fiyatlarıyla 1.058.000 TL olan projenin 740.000 TL’si Kurumumuz tarafından karşılandı.

Proje kapsamında Kadın Emeği Kazanç Merkezi kurulum çalışmaları tamamlandı. Makine ekipmanların tamamı teslim edildi, kurulumları tamamlandı ve faaliyete geçti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bağlı Sosyal Dayanışma Merkezinde (SODAM) bulunan hizmet binasına eğitim ve üretim atölyelerinde kullanılacak makine ve ekipmanların kurulumu gerçekleştirildi. Üretimi yapılan ürünlere ilişkin marka oluşumu gerçekleştirildi, yüklenici firma ile paketleme ve ambalajlama tasarımları yapıldı. Bu çalışmalar sonunda GURMEDİR markası ortaya çıktı.

Eğitmen usta öğreticileri ile birlikte Tasarım Atölyeleri uygulamaları devam ediyor. Proje çıktısı ürünlerin mükemmelleştirilmesi adına ürün denemeleri sonuçlandı, seçilen ürünlere ilişkin toplu üretimler başlatıldı, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı tarafından kursiyer kadınlara ve engelli gençlere verilen ilk siparişler büyük ölçüde tamamlandı. Aynı zamanda önemli bir proje çıktısı olarak sunulacak olan Edirne Koleksiyonu için de ürünler hazırlandı. Restorasyonu devam eden Selimiye Camii çevresine düzenleme çalışmaları kapsamında yapılan yeni dükkanlardan birinin kullanımı Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’na tahsis edildi, burada Kadın Emeği ürünlerinin satışı için stantlar kuruldu ve dükkan tasarımı yapıldı. Üretilen ilk parti ürünler LALEL adı verilen dükkanın stantlarına yerleştirildi. Bu gördüğünüz ürünlerde kadınlarımızın, gençlerimizin göz nuru ve el emeği var. Bu projenin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan başta Sayın Valimize ve proje ekibine, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’na, Ajans çalışanlarına ve projeye emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Lalel Satış Mağazası’nın açılışını Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve diğer katılımcılar yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.