06 MAYIS KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ GÜNÜ VE TRAFİK HAFTASI

06 MAYIS KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ GÜNÜ VE TRAFİK HAFTASI

KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ GÜNÜ VE HAFTASI
Trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolunu kullananların eğitimindeki önemi vurgulamak, çeşitli kurum ve kuruluşların trafik eğitimine olan katkılarını arttırmak amacıyla, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 170. Maddesine göre her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği Günü”, bu günü takip eden hafta ise “Karayolu Trafik Haftası” olarak değerlendirilmektedir.
Bu kapsamda, 06–12 Mayıs 2023 tarihleri arasında “Karayolu Trafik Güvenliği Günü” ve “Karayolu Trafik Haftası” ile ilgili olarak ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.
Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik bilgileri öğretilir.

TEKİRDAĞ’DA TRAFİK GÜVENLİĞİ SORUNLARI
* Hüseyin Pehlivan Anıtı’nın olduğu döner kavşak ile trafik ışıklarının olmadığı kavşaklarda aracının burnunu sokan yol benim havasında ve iddiasında oluyor.
* Tekirdağ’da Trafik Kanununa göre “Geçiş Üstünlüğü”ne sahip olarak bildiğimiz, Ambulans, İtfaiye, Polis araçlarına ilaveten 3 çeşit daha araç eklenmiş gibi trafikte geziniyorlar. Bunlar ; Özel Halk Otobüsleri; Minübüsler ve Çöp Araçları. Sıkıysa onları sollamaya kalk. Bu araçlar, yolcu alınca veya indirince zınk diye sola direksiyon kırıp senin önüne kendini atıveriyorlar!..Çöp araçları da nedense gündüz saatinde bile yolu kapatıp işini yapıp gidiyor. Arasında onlarca araç olmuş, bekliyormuş, umrunda değil! Amme Hizmeti yapıyor!..
* Tekirdağ’da ÖHO (Özel Halk Otobüsü) Duraklarına araç park etmek yasak değilmiş ve sanki normal uygulama imiş gibi bir görüntü var. Birkaç durak hariç tamamı böyle maalesef. Otobüs şoförü de durağa giremeyince yol üzerinde durup yolcu indiriyor veya yolcu alıyor. Bu arada arkasındaki Trafik de doğal olarak aksıyor ve araçlar, otobüsün kalkmasını mecburen bekliyor.
* Tekirdağ Şehir Merkezi’ndeki ana cadde üzerinde yol boyunca tek sıra araç park etmek bir yana çoğu zaman ikinci bir sıra daha oluşturacak şekilde araçlarını park edip giden sürücüler var maalesef. Bu şekilde park edenlerden dolayı, iki şeritli olan bu caddede trafik akarken sık sık tek şerite geçme zorunluluğu oluyor ve trafik tabii ki aksıyor.
* Tekirdağ’da Yaya Geçidi’nden geçmeye çalışan yayalara son 3-4 aydır yapılan olumlu Trafik eğitimi ve uygulamaları sayesinde yavaşlayıp veya durup yol veren araç sayısı eski yıllara oranla artmış olup, olumlu bir gelişme olarak sayılabilir. Ancak, bütün sürücülerin yaya geçitlerinin olduğu yerlerde önceliğin yayalarda olduğu bilincine henüz varmadığı da bir gerçektir.
* Diğer taraftan, yaya geçitlerinin olmadığı yerlerde yayaların da kendini akan trafiğin önüne atarak yolun karşısına geçme çabaları da bazı yayaların trafik güvenliği bilincine tam olarak ulaşmadığını göstermektedir.

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKAN DAVRANIŞLAR
* Emniyet kemeri takmamak.
* Uykulu bir biçimde araç kullanmak. Uykuluyken bir an uyuya kalabiliriz. Bu durum kötü sonuçlara yol açmaktadır.
* Alkollü biçimde araç kullanmak.
* Bir yandan telefonla konuşmak bir yandan da aracımızı sürmek tehlikelidir.
* Alkollü araç kullanmak,
* Arabada çocuk varsa, bir çocuk yokmuş gibi kullanmak,
* Trafik kurallarına uymamak,
* Yayalara yol vermemek,
* Aşırı hızda araba sürmek,
* Ehliyet almadan araç kullanmak.

TRAFİKTE 10 ALTIN KURAL UYGULAMASI NEDİR?
GÜVENDE OLMAK İSTİYORUM VE…
1.Bütün yolcular benim sorumluluğumda olduğundan KEMER TAKMAYA
2.Kurallar bizi korumak için konduğundan TRAFİK KURALLARINA UYMAYA
3.Yayalar ve çocuklar, otomobilim gibi metalden yapılmadığı için HIZ SINIRLARINA UYMAYA
4.Hem aşınma, hem de doğru hava basınçları bakımından yedek lastik de dahil olmak üzere LASTİKLERİMİ KONTROL ETMEYE
5.Alkollüyken veya uyuşturucu etkisi altındayken, trafik için bir tehlike oluşturduğumdan OTOMOBİLİMİ AYIKKEN KULLANMAYA
6.Onları, güvenlikleri için çocuk koltuklarına oturtarak ÇOCUKLARIMI KORUMAYA
7.Cep telefonuyla konuşmak ve mesajlaşmak beni trafik için bir tehlike haline getirdiğinden DİKKATLİ OLMAYA
8.Geç gitmek, hiç gidememekten daha iyi olduğundan YORULDUĞUMDA MOLA VERMEYE
9.Motosiklet ve bisiklet, kafamı korumayacağı için KASK TAKMAYA
10.Diğer sürücülere saygı göstererek KİBAR VE SAYGILI OLMAYA SÖZ VERİYORUM.

HER GÜN 3500 KİŞİ YOLLARDA HAYATINI KAYBEDİYOR
FIA verilerine göre, dünyada her gün, çoğunluğu genç insanlar olmak üzere yaklaşık 3.500 kişi yollarda hayatını kaybediyor. Trafik kazaları 15-29 yaş grubunda, ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken; ölümlü kazaların %90’ı gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor.

TRAFİK GÜVENLİĞİ VE TRAFİK POLİSLERİ
Trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarının sona ermesi adına trafik polisimiz büyük gayretler sarf etmektedir. Ancak; bilinmelidir ki, trafik kazalarının sadece polisiye tedbirlerle önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle kazaların yol açtığı maddî ve manevî felaketlerden korunmak için trafik bilincinin oluşturulması ve otokontrol sistemlerin uygulanması gerekmektedir. Bu sistemin uygulanması da ancak insanlarımızın eğitimi ve bilinçlenmesi ile mümkündür.

TRAFİK GÜVENLİĞİNE DESTEK VE KATKI SAĞLAYABİLECEK KURUM VE KURULUŞLAR
Diğer yandan, trafik ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da ortak hareket etmeleri ayrıca önem arz etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanması için, kanunun görev verdiği kurum ve kuruluşların (Trafik Polisi, Jandarma Trafik ve Trafik Zabıtası) yanı sıra üniversiteler, dernekler, vakıflar, sivil toplum örgütleri ve özellikle medyanın desteği ve katkısı çok büyüktür.

TRAFİKTE EN ÖNEMLİ UNSUR : İNSAN
Her şey insan unsurunda bitiyor. Arabayı kullanan neticede bizleriz. Hepimiz bir şekilde okul, ev ve işe giderken trafiğe çıkıyoruz. Kaldırımda yürüsek bile trafiğe çıkmış bulunuyoruz
Trafik kurallarına uymak insanın kendine ve çevresine duyduğu saygının bir tezahürüdür ve medeni bir insan olmanın gereğidir. Trafikte en önemli unsurun insan olduğu, yolun durumuna, araca ve yol güvenliğine, azami dikkati gösterecek sürücülerin, trafiğin belirleyici faktörü olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
SONUÇ
Ülkemiz uygar dünyadaki hakkı olan onurlu yerini alırken, yollarının ve trafiğinin de güvenli hale getirilmesi bu nedenle ertelenemez ve kaçınılmaz bir sorumluluktur. Trafik güvenliğinin sağlanarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza güvenli bir trafik ortamı bırakabilmemizin tek yolu da birey olarak kendimizin trafik kurallarına uymasıdır.

Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şube Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.