Tekirdağ’da 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Tekirdağ’da 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Tekirdağ’da 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Valilik önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Şenol Özcan, burada yaptığı konuşmada, Sözlerime ülkemizde yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden yaklaşık 49 Bin vatandaşımıza 450 sağlık çalışanımıza ve 100 e yakın meslektaşımıza Allahtan rahmet,yaralılara şifa dileyerek başlıyorum
Türkiye’de modern tıp eğitimi,14 Mart 1827 tarihinde askeri bir okul olan Tıbhane-i Amire bünyesinde başlamıştır. Ülkemizde her yıl kutladığımız tıp bayramının, 14 Mart tarihinde olmasının temel nedeni budur.
Ancak, Tıp bayramı olarak kutlanmasının hikayesi başkadır. Türkiye’de Tıp eğitimi 1912 yılından itibaren kendini savaşların içinde bulmuş ve bu durum hem tıp eğitimi hem tıp hocalarını hem de tıp öğrencileriniolumsuz etkilemiştir.
Ardından 1919 – 1921 yıllarında,büyüktörenlerle kutlanan tıp bayramları, Tıbbiye’ninözgürlükiçinverdikleri mücadelelerden biri olarak tarihte yerini almıştır. İlk Tıp bayramı kutlamaları, İstanbul’un işgali sırasında olmuş; Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altında iken, Tıp hocalarının ve öğrencilerin bir birlik mesajı olarak başlamıştır.
“14 Mart 1919’da İstanbul işgal altındadır. O gün tıp öğrencileri Haydarpaşa’da toplanıp işgali protesto ederler. Tıp öğrencilerinin protestosuna dönemin hekimleri de katılır. Böylece 14 MART 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak tarihimizde kutlanan ilk TIP BAYRAMI olur.”
Dünya Sağlık Örgütü Sağlığı fiziksel,ruhsal ve sosyal olarak iyi olma hali diye tanımlıyor. Hekimler fiziksel ve ruhsal bozuklukları bir noktaya kadar tedavi edebilir, ama sosyal olarak iyi olma hali özgürlük ve bağımsızlıktan geçer.O yüzden özgürlük ve bağımsızlık hekimlik mesleğinin olmazsa olmazıdır, sağlıklı ve mutlu bir yaşam ancak özgür ve bağımsız bir ülkede gerçekleşebilir. Bu nedenledir ki hekimler işgallere ilk karşı çıkanlar arasında yer almış ve mücadele etmişlerdir.
BİZLER HANGİ DURUMDA OLURSAK OLALIM ÜLKEMİZE, MESLEĞİMİZE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKTIK, ÇIKIYORUZ, ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ. BİZ BUNU 100 YILI AŞKIN SÜREDİR YAPIYORUZ
Bir yıl öncesine kadarPandemi kıskacı altında,şimdilerde ise depremin yaşandığı bölgelerdezor şartlarda sağlık hizmeti vermekteyiz, bu bizim görevimizdir, bizler bundan hiç rahatsız olmadık,olmayız da ama bizler böyle zor zamanlar haricinde de hatırlanmak ve saygı duyulmak istiyoruz.
Son yıllarda popülist uygulamalarla artan sağlıkta şiddet, hekimleri birbiri ile yarıştıran döner sermaye garabeti,3-5 dakikada hasta bakma zorunda bırakılıp hastalara iyi sağlık hizmetiverememenin üzüntüsü,sağlık hizmeti alamayıp doktor, doktor dolaşmak zorunda kalıp, sağlık sistemini kışkırtıp Türkiye’yi dünyada nüfus başına en fazla doktora başvuran ülkelerden biri haline getirenuygulamalar,her yıl neredeyse 3000 meslektaşımızı yurt dışına gitmek zorunda bırakmaktadır.Bundan sonraki yıllarda iyi sağlık hizmeti alabilmemiz için bırakın gidenleri engellemeyi, gidenlerin geri gelmesini sağlamalıyız.
Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları ve bu ülkenin hekimleri olarak,bizim mücadelemiz her zaman halkımızın daha iyi sağlık hizmeti alması içindir, bu yüzden halkımızın sağlığı için bilimin ışığında her zaman doğruları söylemekten geri durmayacağız.
Ülkemizde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle, bu yıl yapmayı planladığımız bir çok etkinliği,iptal etmek durumunda kaldık, Umarım bundan sonraki yıllarda daha özgür,daha demokratik ,daha sağlıklı ve daha mutlu ortamlarda 14 Martlar kutlarız.
Tekirdağ Tabip Odası Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ve sevgi ile selamlayarak sözlerime son veriyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.