Dolar 28,9093
Euro 31,2263
Altın 1.875,32
BİST 8.057,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 11°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
11°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 7°C
Cum 5°C
Cts 8°C

Vali Aziz Yıldırım’ın 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

Vali Aziz Yıldırım’ın 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı
10 Mart 2023 19:08

12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ MESAJI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Millî Mücadele’nin kritik zamanlarının yaşandığı bir sırada Milli Marş Yarışması gündeme gelmiş, Maarif Vekaleti’nin (Milli Eğitim Bakanlığı) düzenlediği yarışmaya 724 şiir katılmıştı. 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan Mehmet Akif Ersoy’un “İstiklal Marşı” şiiri büyük bir heyecana neden olmuş ve çoşkulu alkışlarla Milli Marş olarak kabul edilmişti.
Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımız’da Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.
İstiklal Marşımız Batı Cephesi Komutanlığı’na ve diğer Komutanlıklara gönderilmiş, basın-yayın organlarında yayınlanmış, Türk Milleti’ne moral ve cesaret vermişti.
Her mısrasında tarihimiz, medeniyetimiz, ortak değerlerimiz, vatan ve bayrak aşkı bulunan İstiklal Marşımız, Türk Milleti’nin geleceğine ışık tutmaya, milli bilinç ve hissiyatı canlandırmaya devam etmektedir.
Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı yazmanın yanında Anadolu’yu gezerek camilerden verdiği hutbelerle Milli Mücadeleye destek olmuştu.
Kendini milletine ve inancına adayan, her zaman vazife aşkı ve sorumluluk şuuruyla hareket eden Mehmet Akif Ersoy, hayatı ve mücadelesiyle hala bizleri etkilemektedir.
İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 102. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını ve İstiklal Marşımız’ın şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.