YEŞİLAY HAFTASI MESAJI

YEŞİLAY HAFTASI MESAJI

Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur.
Yeşilay’ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın Tüzüğü’nde de çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.
Madde bağımlılığı, tüm dünya için ortak bir sorundur. Bireylerin, özellikle de çocuk ve gençlerimizin, kötü alışkanlıklardan uzak durması, sağlıklı ve mutlu bir toplum oluşturmak için oldukça önemlidir. Sağlıksız nesillerin hayatta başarı şansı azdır. İnsanların uzun, mutlu, başarılı ve faydalı bir ömür geçirebilmeleri fiziken ve ruhen sağlıklı olmalarına bağlıdır.
Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar aile bağlarımızı zayıflatmakta, sevgiyi yok etmekte, manevi değerlerimizden insanları uzaklaştırmaktadır. Ayrıca toplumda yıkıcı etkileri olan bu zararlı alışkanlıklar, ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olmaktadır.
Toplumu oluşturan bireylerin sağlığını korumak, bağımlı bireyleri bağımlılıktan kurtarmak maksadıyla kurum ve kuruluşlarımızın verdiği mücadele ile birlikte vatandaşlarımızın bilinçli olması da önem arz etmektedir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli bir şekilde yetiştirerek bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmak ve toplumumuzda bağımlılıkların azalmasını sağlamak en başta gelen görevlerimizdendir.
Herhangi bir bağımlılığı olan vatandaşlarımıza ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunulmaktadır. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlarımız, YEDAM’a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’ndan ulaşarak destek alabilirler.
Bu vesileyle, Yeşilay Haftasını kutluyor; bağımlılıkla mücadele eden kurum, kuruluş ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, vatandaşlarımıza bağımlılıktan uzak mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum.