Vali Aziz Yıldırım “Kolluk Gözetim Komisyonu Eğitimi”ne Katıldı

Vali Aziz Yıldırım “Kolluk Gözetim Komisyonu Eğitimi”ne Katıldı

Vali Aziz Yıldırım, 6713 sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince kurulan Kolluk Şikâyet Büroları’nda görevlendirilen personelimizin, ilgili mevzuat hükümleri ve Merkezi Kayıt Sistemi’nin işleyişi hakkında bilgilendirilmesi amacı ile düzenlenen “Kolluk Gözetim Komisyonu Eğitimi”ne katıldı.

Eğitim programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

İl İdare Kurulu Müdürlüğü’nce düzenlenen programının açılış konuşmasını yapan Vali Yıldırım; “Devletin sistematiği içerisinde kurulan teşkilatlardan bazılarının zor kullanma, güç kullanma yetkisi vardır. Zor kullanma yetkisi var ise, bunun bir sınırın olması lazım. Hiç kimse bu yetkiyi sınırsız olarak kullanamaz. Devlet zor kullanma yetkisi verdiğinde, bu yetkiyi kullanacak kurumların mevzuatlarında ve ilgili diğer kanunlarda bu yetkinin hangi durumlarda, nasıl kullanılacağını anlatmış, sınırlarını çizmiş, sınırı aşanlar ile ilgili yapılacak işlemler ile uygulanacak tedbir ve cezaları açıkça belirtmiştir.

Kolluk Gözetim Komisyonu; kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin sağlanması ve vatandaşların kolluk hizmetleri ile ilgili öneri, istek ve şikayetlerini iletebilmesi amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Komisyon, kolluk şikayet sisteminin işleyişine dair ilkeleri belirleyecek ve kolluk görevlilerinin tutum, eylem ve davranışları ile ilgili yapılan ihbarları değerlendirerek, gerektiğinde görevliler hakkında disiplin soruşturması yapılmasını yetkili mercilerden talep edecektir. Bu uygulama ile bir yandan kolluk görevlilerinin vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunabilmesi sağlanmış olacak bir yandan da kolluk görevlilerimiz asılsız suçlamalardan tamamen arınacaktır.

Kolluk Şikâyet Büroları, kolluk şikâyetlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere ilimizde, il idare kurulu müdürlüğü, ilçelerimizde ise yazı işleri müdürlüğü/hukuk işleri şefliği bünyesinde oluşturulmuştur. Bu birimler, mülki idare amirleri tarafından görevlendirilmiş yeteri kadar personelden oluşmakta. İhbar ve şikâyetlere ilişkin olarak iş ve işlemlerin yürütülmesi ve takibi bu birim tarafından yerine getirilmekte.

Kolluk Şikâyet Büroları; ihbar ve şikâyetlerin merkezi kayıt sistemine kaydını yapmak, kanun kapsamında Komisyon ile ilgili yazışmaları yürütmek, ihbar ve şikâyetlerle ilgili yazışmaların kaydı, takibi, ilgili birimlere sevk edilmesi ve diğer işlemleri yapmakla görevlidir.

Kolluk Şikayet Büroları’nın yapacağı iş ve işlemler ile Merkezi Kayıt Sistemi’nin işleyişi hakkında verilecek olan bu hizmetiçi eğitim programı, kolluk gözetim iş ve işlemlerinin usulüne uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayacak, görevli personele rehberlik edip yol gösterecek. Yetkili personel konu ile ilgili eksiklikleri varsa giderecek, kendisini geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

Bu vesileyle, hizmetiçi eğitimin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, düzenlenmesinde emeği geçen Valilik personelimize ve siz değerli katılımcılarımıza teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

Ardından İl İdare Kurulu Müdürü Selami Evli tarafından katılımcılara yönelik “Kolluk Gözetim Komisyonu Mevzuatına Uygun Yapılan İş ve İşlemler” konulu sunum gerçekleştirildi.

Katılımcı kurum personelleri tarafından sorulan soruların cevaplanması ile devam eden eğitim programına Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Kaan Peker, ilgili kurum müdürleri ve kurum personelleri katıldı.