27. VE 57. ALAYLARI YAŞATMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİNDE SANCAK DEVİR TESLİMİ TEKİRDAĞ DA YAPILDI

27. VE 57. ALAYLARI YAŞATMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİNDE SANCAK DEVİR TESLİMİ TEKİRDAĞ DA YAPILDI

27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Derneği sancak değişim töreni Tekirdağ da yapıldı.

Çelenk sunumu saygı duruşu ve istiklal marşı okunması sonrası günü anlam ve önemini belirten konuşmayı dernek başkanı Hikmet Selim Yılmaz yaptı.

Vali Yardımcısı Dr. Osman Abdullah Günaydın tarafından sancak devir teslimi gerçekleşti.

Hikmet Selim Yılmaz yaptığı konuşmasında;

22 Şubat 1915 ZAFERE YOLCULUK…SANCAK YERE DÜŞMEYECEK Balkan Savaşlarının bıraktığı kötü imajının sessizliğinde kendini Bulgaristan Ateşeliği ile dinlenmeye çeken Mustafa Kemal, 1.Dünya Savaşının Avrupa’da sıkışıp kalması, kazananın belli olmaması, dengelerin İyi oturması, payitahtın ve çevresinin erken davranarak tercihini Almanlardan yana kullanması Dünya Savaşı’nın su akışını değiştirmiştir.

” Müdahili olmamız gereken bir savaşın tarafı olduk. Bu saatten sonra söylenecek söz kalmamıştır. Şimdi VATAN BİZLERDEN GÖREV BEKLEMEKTEDİR. GERİSİ TEFERRUHATTIR.” Diyerek görev almak için başvurularda bulunur. Almak istediği cevabı bir türlü alamaz. Israrları sonucu 19.Tümen ve Alaylarının TEKİRDAĞ ‘DA oluşturması görevinin emrini alır almaz Bulgaristan’daki Ateşelik görevinden istifa ederek İstanbul ‘a yolculuğa koyulur.Elinde “19. Fırka kuman­danlığına buyruldunuz “ yazısını defalarca okur.Yazının altında İsmail Hakkı ismi yazmasının ve mührünün dışında herşey normaldir.Baş kumandanlık sizi 19.Fırka komutanlığına tayin etti.Ama altında Enver Paşa’nın imzası yoktur .O yazının cevabı yazıldığı sırada Enver Paşa’nın Sarıkamış ‘ta olduğunu ve herşeyin bilgisi dahilinde olduğunu İstanbul ‘a geldiğinde öğrenir ve rahatlar. Çünkü aralarındaki buzlar erimemiş zaman sürecinde Almanların komuta kademelerini istila etmesi ile daha çok kalınlaşmıştır.

2 Şubatta emir subayını ve bir manga askerini yanına alarak Tekirdağ’da olur. Yarbay Mustafa Kemal ilk gün olmasına aldırmadan ayağının tozuyla Tekirdağ ‘da bulunan 57.ve 77.Alay komuta kademesi ile toplantıları ve istişareleri gerçekleştirir. Çeşitli konuşmaları yapar Balkan harbindeki bozgunu aklından çıkaramaz.Ve yüksek sesle “ İÇİNİZDE BANA BALKAN HARBİNİN UTANCINI YAŞATACAK BİR KİŞİ DAHİ VARSA DERHAL BURALARI TERK ETSİN “ sözüyle bitirirkonuşmalarını. O geceyi Verem Savaş dispanserinin karşısında ki Çınarlı Çeşmeye bakan Okan Bey*in evinde geçirir. Bu evde oturan Selanik’ten tanıdığı çocukluk arkadaşı manifaturacı Hacı Mehmet ( Ertetik) beyden başkası değildir.Hacı Mehmet Bey burada kiracı olarak oturmaktadır. Evin gerçek sahibi Yüzbaşı Salih Bey Mustafa Kemal ’in Balkan Harbinden silah arkadaşıdır. Ertesi günün tamamını Orta cami mahallesi bugünkü Kolordu caddesi üzerinde olan o günkü kolordu binasında geçirir. (Sonradan burası askerlik şubesi olarak kullanılmış, daha sonra tarihi bina yıkımış , Tuğlacılar Lisesine dönüştürülmüştür.) Bir gün sonra Yarkışla binalarının olduğu yerde askerinin durumunu görmek için Yarkışla binalarına iner.Teftişlerde bulunur.

Kurmay Yarbay Saib Bey’e , 57.Alay komutanı Hüseyin Avni Bey’e Yarkışla binalarında Sancaklarını teslim eder .57. Alay Komutanı Hüseyin Avni Beyle sancağı teslim edeceği son güne kadar birlikte olur. Alayları cepheye hazırlarlar. Mustafa Kemal 57.Alayın üzerine özel konumundan dolayı çok daha ağırlık verir. Bu durumu tüm sohbetlerinde dile getirir.

Kolordu binasından eve taşınmak zorunluluğu oluşmuştur. Kolordu caddesindeki Fitnat Hanım’ın evi en müsait olanıdır, o kiralanır. 20 gün boyunca kullanacağı bu ev Çanakkale Zaferi’ nın yaratıldığı düşüncesinin ilk tohumlarının atıldığı ev olacaktır. Yarkışla binalarının olduğu yerde de eğitim çalışmalarına hız verir. Son hazırlıklar tamam- lanır.22 Şubat 1915′ te Alay sancağını 57.Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey’e verir. Mustafa Kemal o gün yola koyulur. 57.ve 77. Alayları Reşit Paşa ve Halep vapurlarıyla eski iskeleden (tekel fabrikası) Maydos’a yola koyulurlar.

Törene; M.ereğlisi Bel. Başk. Hikmet Ata, Çorlu Bel. Başk. Yrd. Hakan ÖZtürk, Ergene Bel. Başk Yard. Ayça Albayraktar, Muratlı Bel. Başk. Yrd. Aysun Yıldızoğlu, Malkara Bel. Mec. üyesi Nuran Başkütük, CHP il kadın kolları başkanı Nurten Yontar, CHP S.paşa ilçe kadın kolları başkanı Tülay Çıtak Başbuğ, Şehit Gaziler Dernek Başkanı Deniz Uygun, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldılar.