Uğur Mumcu Saray’da anıldı

Uğur Mumcu Saray’da anıldı


Türkiye basının özgür kalemi Uğur Mumcu, 30’uncu ölüm yıldönümünde Saray’da adının yaşatıldığı Uğur Mumcu Parkı’nda heykelinin önünde anıldı.

UĞUR MUMCU HEYKELİ’NE KARANFİLLER BIRAKILDI
Bundan 30 yıl önce alçakça bir saldırıyla hayattan koparılan araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün yıl dönümünde Saray’daki Uğur Mumcu Heykeli’nin önünde anıldı. Uğur Mumcu’yu anma programı 24 Ocak Salı günü Uğur Mumcu Heykeli’ne karanfil bırakılması ile başladı. Uğur Mumcu anma etkinliğine Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Başkanı Akın Aytaç, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Abdül Taşyasan, Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Kadın Kolları Başkanı Zeliha Neşeli ve Yönetimi, Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Gençlik Kolları Başkanı Alper Çarıkçı ve Yönetimi, Saray Belediye Başkan Yardımcısı Fuat Ünal, Atatürkçü Düşünce Derneği Saray Şubesi Başkanı Metin Durak, Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Saray 2009-2014 Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Belediye Meclis Üyeleri ve Uğur Mumcu dostları katıldı.
AYTAÇ: “MUMCU ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİ, CUMHURİYETİN SESİ OLMUŞTUR”
Uğur Mumcu anma programında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Başkanı Akın Aytaç, şunları söyledi:
“24 Ocak çok özel bir gündür. Aydınlanmanın öncülerinden olan gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu 24 Ocak 1993’te hain bir saldırı sonucu kaybettik. Bence sadece Türkiye’de değil, dünyada gazeteciliği örnek alacak gazeteci dediğiniz zaman ilk önde sayılacak birinin katledilişinin yıldönümüdür. Atatürk devrimlerine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı tehlikeli olan bütün gruplarla mücadele etmiştir. Katledilişinin ardından Uğur Mumcu geride onurlu bir yaşam, ilkeli ve dürüst gazetecilik, bu uğurda feda edilmiş bir hayat ve hala günümüze ışık tutan ölümsüz eserler bırakmıştır. O, yaşamı boyunca herkes için ve her yerde demokrasiyi, emeği, çalışanın hakkını savundu. Sömürüye, soyguna, talana, şiddete, din tüccarlarına karşı çıktı. Laikliği, bilimi ve demokrasiyi savundu. Barıştan yana oldu.  Yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adayan doğruların üzerine korkusuzca giden Mumcu, özgürlüğün simgesi, Cumhuriyetin sesi olmuştur. Onun bir araştırmacı gazeteci düşünür olarak üstünde durduğu konuların, yaptığı çalışmaların günümüz için ne kadar aydınlatıcı olduğunu bugün daha da iyi anlıyoruz.

Ben Atatürkçüyüm, ben Cumhuriyetçiyim, ben laikim, ben antiemperyalistim, ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım.  Ben insan hakları savunucusuyum. Ben terörün karşısındayım, ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın. Her parçamdan beni aşacaklar doğacaktır.

Yılmamış, yıldırılamamış tüm demokrasi şehitlerimize bizlere kattıkları için teşekkür ediyor, özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü savunan cesur kalem Uğur Mumcu’yu 30. Ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle anıyorum.”
ÇOBAN: “BU ÜLKEDE DEMOKRASİ GÜÇLERİ KAZANACAK, UĞUR MUMCU’LAR KAZANACAK”
Programda söz alan 2009-2014 Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Uğur Mumcu, bizlere bir kutup yıldızı gibiydi. Emperyalizme, faşizme karşı tam bağımsız Türkiye’nin savunucusuydu. Geçmişten bugünü bile gören yazarımız, aydınımızdı. O günlerde daha tarikat, siyaset, mafya üçgeni şeklinde emperyalizmin ülkemize dayattığı gericiliği, bağnazlığı ve bölücülüğü gördü.  Emperyalizmin ülkemizi düşürmek istediği tuzağı o günlerde gören bir aydınımızdı. Onlar Uğur Mumcu’yu seçerken boşuna seçmediler. Uğur Mumcu, gerçekten ülkeyi aydınlatan bir aydındı ve bizler de onun yolundan mücadelesinde yer alan yoldaşlarıyız.  Gençleşmeliyiz, daha çoğalmalıyız ve yeni yeni insanlara Cumhuriyetçi kitlelere ulaşmak zorundayız.

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en zorlu sürecinden geçiyor. Önümüzdeki süreç bir iktidar değişimi değil, bir rejim değişimi. Türkiye uzun yıllardır devlet içerisinde çöreklenmiş tarikat, mafya ve çeteleşmelerle karşı karşıya. Ama halkın önünde hiçbir güç duramaz. Bu ülkede demokrasi güçleri kazanacak, Uğur Mumcu’lar kazanacak, Mustafa Kemal’in devrimci güçleri kazanacaktır. Hepimiz birer Uğur Mumcu’yuz, onun mücadelesi bize ışık oluyor. Yıldızlar yoldaşı olsun. Sonuna kadar bu mücadeleyle Türkiye Cumhuriyeti’ni savunacağız” diye konuştu.