Vali Aziz Yıldırım, Milli Davamız Kıbrıs ve Mavi Vatan Konferansı’na Katıldı

Vali Aziz Yıldırım, Milli Davamız Kıbrıs ve Mavi Vatan Konferansı’na Katıldı

Vali Aziz Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Zorlu Töre’nin katılımı ve sunumu ile gerçekleştirilen Milli Davamız Kıbrıs ve Mavi Vatan Konferansı’na katıldı.

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı İcra Heyeti tarafından düzenlenen müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Sonrasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtım videoları katılımcılara sunuldu.

Açılış konuşması Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından yapıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Mavi Vatan’ın önemine vurgu yapan Vali Aziz Yıldırım; “Bu sene, Anavatan’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını, Yavru Vatan’da kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Yılını kutluyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Değerli arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti’nin şanlı bayrağının gölgesi kendinden çok çok büyük. Pek çok yere doğru gidiyor. Milli davamız Kıbrıs herkes tarafından vazgeçilmez olarak görüldü. Bugün özellikle Doğu Akdeniz’de, başka ülkelerin hükümranlık sürme gayretlerini gördüğümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemi ve Mavi Vatan’ın önemi bir defa daha karşımıza çıkıyor. Demek ki bunlara her hâlükârda bütün gücümüzle sahip çıkmamız gerekiyor. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Değerli Meclis Başkanımız buraya teşrif ettiler, sağ olsunlar. Sayın Başkanımızı Tekirdağ’da görmüş olmaktan çok büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bugünkü haline gelmesinde emeği geçen Kıbrıs Türk Barış Harekatı’na katılanlar başta olmak üzere bütün şehitlerimize ve hayatını kaybeden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.  Aramızda olan gazilerimize de uzun ömürler diliyorum.” dedi.

Ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Zorlu Töre’nin özgeçmişi okundu.

Sonrasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosu adına Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından Meclis Başkanı Sayın Zorlu Töre’ye “Türk Milletine Hizmet Beratı” takdim edildi. Hizmet Beratını alan Meclis Başkanı Töre, Üniversite Senatosu’na teşekkür etti.

Ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Töre, konferansta yaptığı konuşmada, bu beratı almanın çok anlamlı olduğunu söyledi.

Milletvekili olduğu günden beri ve ondan öncesinde de Türk milletinin mensubu olmaktan şeref duyduğunu belirten Töre, “Milletvekili olduktan sonra da şöyle söyledim: Ben Lefkoşa’da seçime katılan bir kişiyim. KKTC’de milletvekili seçiliyorum ama ben yüce Türk milletinin vekiliyim. Sadece seçildiğim bölgenin milletvekili değilim.” diye konuştu.

Türkiye’nin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Emperyalistler, sömürgeciler çok nifak tohumları ektiler Türk devlet ve toplulukları bir araya gelmesin diye ama Allah’a şükür tefrikayı da yendik. Bugün Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu. Anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı sayesinde, onun öncülüğünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de oraya gözlemci üye oldu. İnşallah bunun arkası gelecek. Bu tefrikayı yendikten sonra mutlaka daha büyük bir birliğe doğru gideceğiz. Onun için daima Türk birliğinden yana olacağız. Türk birliği mutlaka kurulacak, Atatürk de bunu ifade etti. Bu gerçeği ifade etti. Kıbrıs konusunda da Atatürk 1925’lerden beri Kıbrıs Türkü’ne ilk yardımları yaptı. 1934’te Kıbrıslı Türklerin Anadolu’ya göçünü yasakladı. Neden? Çünkü Kıbrıs’ta Türkler kalmalıdır. Milli dava daha ileriye ancak öyle götürülür.”

Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop’un gönderdiği mesaj okundu. Meclis Başkanı Şentop mesajda şu ifadeler yer verdi: “Kıymetlı dostum, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Zorlu Töre tarafından verilecek Milli Davamız Kıbrıs ve Mavi Vatan başlıklı konferansa davetiniz için içtenlikle teşekkür ederim. Daha önceden Ankara’da belirlenmiş programlarım sebebiyle davetinize maalesef icabet edemiyorum.

KKTC’nin yerinin bizler için her zaman özel olduğunu ve KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilen, uluslararası toplumun tanıdığı, saygın bir üyesi haline gelmesi için var gücümüzle çalışmaya devam ettiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Milli Davamız Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesindeki Mavi Vatan Davası ile daha da genişlediğini ve bu davaya müşterek hareket yürüterek sahip çıkabileceğimizi ifade etmek isterim.

Bu düşüncelerle milli davamız olan Kıbrıs’ın, Mavi Vatan’ın etraflıca değerlendirileceği konferansı kıymetli bulduğumu ifade ediyor, yapmış olduğunuz programların hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum.

Bu güzel vesile ile bir araya gelmiş kıymetli akademisyenlerimizi ve değerli misafirlerimizi en içten duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Program hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.