CHP’Lİ YÜCEER’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

CHP’Lİ YÜCEER’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

CHP’Lİ YÜCEER: ÖZGÜR BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, ÇOĞULCU, ÇAĞDAŞ VE KATILIMCI DEMOKRASİNİN ANA UNSURLARINDANDIR

“GAZETECİLİK ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEK HALİNE GELDİ”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Özgür basın ve ifade özgürlüğü, çoğulcu, çağdaş ve katılımcı demokrasinin ana unsurlarındandır. Bu özgürlüklerin olmadığı bir toplum bağımsız olamaz ve gelişemez. Bu nedenle bunlar sadece gazetecilerin değil tüm toplumun sorunudur” dedi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada “Gazetecileri sansür ve oto sansür kıskacına alan AKP iktidarı, basını tek tipleştirerek halkın haber alma hakkını gasp ediyor. Tüm baskılara rağmen halkın haber alma hakkını savunan gazetecileri ise tehdit etmekte, hedef göstermekte hiçbir sakınca görmüyorlar” diye konuştu.

DEMOKRASİ LİGİNDE HER YIL BİRAZ DAHA GERİLİYORUZ

Türkiye’nin 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’ıncı sırada yer aldığının altını çizen Yüceer, “AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye 99’uncu sıradaydı geçen 21 yılda 50 sıra gerilemiştir. İnternette Özgürlük Raporu’nda ise ‘Özgür Olmayan Ülkeler’ arasında yer alıyoruz. Ülkemiz basın özgürlüğü açısından bu karneyi hak etmiyor, demokrasi liginde her yıl biraz daha geriliyoruz” dedi.

GAZETECİLİK ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEK HALİNE GELDİ

Gazetecilere yönelik baskının olağan hale getirildiği, gazeteciliğin özellikle son yıllarda ateşten gömlek giymek haline geldiğini belirten Dr. Yüceer, “Maalesef ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü kısıtlanmaktadır. Gazeteciler, görevlerini özgürce yapabilme imkânından mahrum bırakılmıştır. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin derlediği verilere göre 2022 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına ilişkin en az 174 dava görüldü / duruşma yapıldı. Bu davalarda en az 263 gazeteci yargılandı. Bu davalarda en az 40 gazeteci hapis cezası veya para cezasına çarptırıldı. Gazetecilere toplamda en az 92 yıl 11 ay 15 gün hapis cezası verildi. Gazetecilere toplamda en az 317 bin 900 TL tazminat cezası verildi. En az 24 gazeteci hakkındaki yargılamanın sonucunda beraat etti. Bir yıl boyunca; en az 33 gazeteci tutuklandı, en az 72 gazeteci gözaltına alındı. 61 gazeteci, işini yaparken, özellikle toplumsal olaylarda saldırıya uğradı, engellendi. Gazetecilere yönelik şiddet ve saldırılar ise her geçen gün artmaktadır. Basın kuruluşları ise yaptıkları haberler nedeniyle yüksek para cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır. RTÜK bir yılda 13 TV kanalına 58 kez ceza kesti. Halk TV, Tele 1, KRT, Fox TV ve Flash Haber’e 54 kez ceza kesilirken; TGRT Haber, Beyaz TV, ATV, A Haber, Ülke TV, Kanal 7 ve Tv 24’e sadece 3 kez cezai yaptırım uygulandı. 5 TV kanalına verilen 54 cezanın toplam tutardı, 17 milyon 335 bin olurken; 8 TV kanalına verilen 4 cezanın toplamı 1 milyon 674 bin TL oldu. İktidara yakın kanallara ise hiç ceza verilmemiştir” diye konuştu.

2022’NİN YÜZ KARASI, SANSÜR YASASI

AKP iktidarının, kendilerine karşı çıkan tek bir muhalif sese bile tahammülü olmadığını belirten Dr. Yüceer, “2022’de AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırılan 40 maddelik ‘Dezenformasyon Yasası’, basın meslek örgütlerinin sansürü yasalaştırdığı gerekçesiyle eleştirmesine karşın kabul edildi. İktidarın bu yasayla derdi, tüm gazetecileri sarayın memuru yapmak olduğu, çıkan en küçük muhalif sesi bile kesmek istediği apaçık ortadadır. AKP iktidarı bu hamlesiyle yalan, hakikatin yerine geçsin diye mücadele vermekte olduğunu göstermiştir. Bu yasa, hakikatle mücadele yasası olarak, sansür yasası olarak tarihe geçmiştir. Sansür yasası, basın ve ifade özgürlüğü açısından 2022’nin yüz karası olmuştur” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN ANA UNSURLARINDANDIR

Şeffaf ve güvenilir bilgiye erişimin demokrasilerde hayati öneme sahip olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Özgür basın ve ifade özgürlüğü, çoğulcu, çağdaş ve katılımcı demokrasinin ana unsurlarındandır. Bu özgürlüklerin olmadığı bir toplum bağımsız olamaz ve gelişemez. Bu nedenle bunlar sadece gazetecilerin değil tüm toplumun sorunudur.

Yaşadıkları tüm baskılara rağmen kalemini satmayan, doğru ve tarafsız haber verme özgürlüğünden vazgeçmeyen tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Gazeteciler geliyor gelmekte olan günlerde, basın özgürlüğü, doğruluk ve tarafsızlık ilkelerinden taviz vermeden, hiçbir baskı, tehdit ve sansüre maruz kalmadan görevini doğru bir şekilde yerine getirebilecek” dedi.