AB Destekli AGREEN Projesi’nin Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı Tarım Girişimciliği Çoğaltıcı Ağ Kurma Etkinliği Gerçekleşti

AB Destekli AGREEN Projesi’nin Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı Tarım Girişimciliği Çoğaltıcı Ağ Kurma Etkinliği Gerçekleşti

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin Proje Ortağı olduğu, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 / 2. teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan BSB1135 sayılı “AGREEEN – Cross-border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin” (Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık – AGREEN) Projesi etkinlikleri çerçevesinde; “Karadeniz Havzasında İklime Duyarlı Tarım Girişimciliği Yerelde Çoğaltıcı Ağ Kurma Etkinliği” Tekirdağ Des’Otelde gerçekleştirildi. Girişimciler, çiftçiler, tarım alanına ilgi duyan gençler ve Üniversitemiz öğrencilerinin katıldığı etkinlik, AGREEN Proje ekibi ve Üniversitemiz Proje Ofisi Koordinatörlüğü işbirliğinde gerçekleşti.

“AGREEN Karadeniz Havzasında İklime Duyarlı Tarım Girişimciliği Eğitimleri”nin bir parçası olarak düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan AGREEN Proje Koordinatörü ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga ERDEM, etkinliğin bir parçası olarak tasarlandığı ve tüm ortaklarda eş zamanlı gerçekleştiğini belirtti.

Devamında AGREEN Uygulama Topluluğu Koordinatörü ve Üniversitemiz Proje Ofisi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Duygu DOĞAN, Haziran 2020’den bu yana devam eden AGREEN proje faaliyetleri ve arazi çalışmalarının ilk sonuçlarına değindi. Ayrıca İnternet Platformu ve İnteraktif Lojistik Haritalarının kullanımı hakkında bilgiler verdi.

Toplantının ikinci oturumu, İklim-Akıllı Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması için hazırlanan Girişimcilik Eğitimi Modüllerine ayrıldı.

AGREEN Projesi Eğitim Geliştirme Uzmanı ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih KONUKCU, İklime Duyarlı Tarım (İDT) Konsepti ve Yaklaşımı, İklime Dayanıklı Tarımsal Gıda Değer Zincirleri, Çiftliklerin Sürdürülebilir Yönetimi konularını ele aldı. Uluslararası Uzmanlar Topluluğu ile birlikte hazırlanan AGREEN İklim-Akıllı Tarımda Girişimcilik Eğitim Programını katılımcılara tanıttı.

Ardından Bulgaristan’daki pilot eğitimde sertifika alan Dr. Zafer COŞKUN, Ziraat Yüksek Mühendisleri Buse SALBAŞ ve Tuğçe ADANALI, İklime Duyarlı Tarım Faaliyetlerinin Finansmanı, Sürdürülebilir Tarımsal Ürünler için Pazarlama, Uluslararası Ticaret ve İşbirliği konu başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.

Etkinliğin interaktif tartışma oturumu, AGREEN İnternet Platformu Uzmanı ve Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk ALBUT tarafından yönetildi.

Paydaş Kurum temsilcileri ve konukların yoğun ilgi gösterdiği bu bölümde söz alan Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet AKSOY, Trakya’da sürdürülebilir tarım destekleri ve bitkilerin iklim adaptasyonu ile ilgili bölge çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nü temsilen programa katılan uzmanlar da İklime Duyarlı Tarım Üretiminde çiftçilerin dikkat etmesi gereken konulara değindiler.

AGREEN Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı Tarım için Girişimcilik Yerelde Çoğaltıcı Ağ Kurma Etkinliği, programa katılan genç girişimcilere katılım sertifikalarının verilmesi ile son buldu.

1 Haziran 2020 tarihinde başlayan ve 36 ay sürecek olan “AGREEN – Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık Projesi” Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Ermenistan ve Yunanistan’dan iki üniversite (TNKÜ, OUC), üç sivil toplum kuruluşu (DABS, ELKANA, ICARE) ve bir yerel kalkınma ajansının (ANATOLIKI SA) ortaklığında 29 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecektir. Projenin toplam bütçesi 799.279,60 Euro’dur.