TEKİRDAĞ DSYB BAŞKANI ERGİN DURGUN: HİZMETLERİMİZ İLİMİZİN SINIRLARINI AŞIYOR!

TEKİRDAĞ DSYB BAŞKANI ERGİN DURGUN: HİZMETLERİMİZ İLİMİZİN SINIRLARINI AŞIYOR!

 

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ergin DURGUN yaptığı açıklamada Tekirdağ Dsyb olarak Islah amaçlı çiğ süt ve çiğ süt kalite analizi faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Bu bağlamda Tekirdağ, Sakarya, Kastamonu, Amasya, Antalya, Uşak, Isparta, Afyonkarahisar, Muğla, Aydın, Samsun, Niğde, Denizli ve Çorum illerini içeren ülkemizin 14 ilindeki yetiştiricilere ıslah amaçlı çiğ süt analizi hizmeti vermekteyiz.

Islah amaçlı çiğ süt analizinde İllerdeki yetiştiriciler bizim önceden gönderdiğimiz koruyucu tablet içeren numune kaplarına her bir ineğinden ayrı ayrı aldığı süt numunesini üyesi olduğu DSYB aracılığıyla bize ulaştırmaktadır. Bu şekilde yıl sonuna kadar 14 İl de yaklaşık 53.500 ineğin 107.000 adet süt numunesinin analizini yapmış olacağız.

Çiğ süt kalite analizinde 12 İlde ki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri işletmelerinde üretmiş oldukları sütlerden süt numunesi alarak süt numunelerini üyesi olduğu DSYB aracılığı ile bize ulaştırmaktadır. Çiğ süt kalite priminde sütlerde protein ve yağ analizleri yapılmaktadır. Bu şekilde kalite primi analizinde ortalama 8.900 işletmeden gelen çiğ üst analizlerini yapmış bulunmaktayız.

Böylece 2022 yılında Ülkemiz genelinde yapılan ıslah amaçlı çiğ süt analizinin yaklaşık %30’u Birliğimiz tarafından yapılmış olacaktır. Yapılan analiz sonuçları online olarak Birliğimiz laboratuvarından E-ıslah sistemine aktarılmaktadır. Yapılan analizlerin sonuçları sütün protein, yağ ve somatik hücre içeriği hakkında bilgi, hayvanın sağlığı, beslenmesi ve yavrularını damızlık olarak bırakırken fikir vermektedir.

Ayrıca kriterleri uygun olan işletmeye, inek ve süt numuneleri için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından inek başına 100 TL’ye kadar Islah amaçlı çiğ süt analizi desteği ödenecektir. Böylece Birliğimiz faaliyet ve hizmetleri ilimiz hatta bölgemiz sınırlarını aşmıştır. Birliğimizde mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan emeği geçen personellerime teşekkür ediyorum. Hizmetlerimiz artarak devam edecek diyerek sözlerini sonlandırdı.