Agreen Projesi Karadeniz Havzası’nda İklim Akıllı Tarım Girişimciliği Uluslararası Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

Agreen Projesi Karadeniz Havzası’nda İklim Akıllı Tarım Girişimciliği Uluslararası Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin proje ortağı olduğu, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 / 2. teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan BSB1135 sayılı ¨AGREEEN – Cross-border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin” (Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık – AGREEN) Projesi etkinlikleri çerçevesinde; “Karadeniz Havzasında İklim-Akıllı Tarım için Girişimcilik Uluslararası Eğitim Programı” Bulgaristan’ın Dobriç kentinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyoistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve AGREEN Projesi Eğitim Kursu Geliştirme Uzmanı Prof. Dr. Fatih KONUKCU, Dobriç/Bulgaristan’da gerçekleştirilen Uluslararası “Karadeniz Havzasında İklim-Akıllı Tarım için Girişimcilik Uluslararası Eğitim Programı”na eğitim uzmanı ve konuşmacı olarak katıldı.

Bulgaristan, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan ve Romanya’dan da eğitim uzmanlarının yer aldığı programda Üniversitemizi temsilen Prof. Dr. Fatih KONUKCU “İklime Duyarlı Tarım Konsepti (Climate Smart Agriculture) ve Karadeniz Havzasında iklime Duyarlı Tarım” konulu bir eğitim verdi.

İklime duyarlı tarım alanında çalışacak uzmanlar, genç çiftçiler ve girişimcilerin alana yönelik teorik ve pratik bilgi ihtiyaçlarını karşılamak ve teknik becerilerini yükseltmek üzere altı modül halinde ortak hazırlanan eğitim programı ile her bir proje ortağından 3 katılımcının pilot eğitimi almaları hedeflendi. Üniversitemiz adına Proje Eğitimcileri olarak Dr. Zafer COŞKUN (Bağcılık Araş. Enst. Çalışanı), Buse SALBAŞ (Biyosistem Müh. doktora öğrencisi) ve Tuğçe ADANALI (Biyosistem Müh. yüksek lisans öğrencisi) katılım sağladı.

1 Haziran 2022 tarihinde başlayan ve 36 ay sürecek olan ¨AGREEN – Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık Projesi¨ Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Ermenistan ve Yunanistan’dan iki üniversite (TNKÜ, OUC), üç sivil toplum kuruluşu (DABS, ELKANA, ICARE) ve bir yerel kalkınma ajansının (ANATOLIKI SA) ortaklığında 29 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecektir. Projenin toplam bütçesi 799.279,60 Euro’dur.