Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Düzenlendi

Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Düzenlendi

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, 20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası etkinlikleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programına katıldı.
Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, il protokolü, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Program, saygı duruşunda bulunulması İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy’un evi ve mezarının ziyaretleri esnasında çekilen görüntülerden oluşan video izlendi.
Ardından Mehmet Akif Ersoy’un ruhuna Hafızlık Kuran Kursları öğrencileri tarafından okunan hatmi şerifin duası yapıldı.

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde görevli akademisyen Prof. Dr. Yaşar Şenler tarafından yapıldı.
Akademisyen Şenler konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Her millet, bağrından, dertleriyle, sevinçleriyle bütün duygularını ve tarih boyunca yaşadığı macerayı, kısacası maddi manevi bütün değerlerini ifade edecek büyük yazarlar, bilhassa büyük şairler çıkarmak zorundadır. Şayet çıkaramazsa, zamanla millet olma vasfını kaybetmeğe mahkumdur.
Milli hayatın aynası olan edebiyat ve onun malzemesi olan dil, bütün kültür mirasını taşıyan bir nehir gibidir. Bu nehirden mahrum bir milletin bekası ancak bir hayaldir. Geçmişin bugünde devamını sağlayan şairler bu can damarındaki nabzı kendilerinde duyan insanlardır.
Bu yüzden bir şairin görevi, her şeyden önce kendi dil ve edebiyatına, dolayısıyla da kendi toplumuna karşıdır. Şair toplumun duygularına tercüman olur. Bunun için halkı ile bütünleşmiş, onunla ortak bir şuuraltında birleşmiş, mâşerî vicdana varmış olmalıdır. Ancak ondan sonradır ki, milletinin düşünce ve duygu nüanslarını ifade edebilir; toplumun ortaya koyarak ona çözümler teklif edebilir, onu yönlendirebilir ve milli şair sıfatına hak kazanır.
İşte İstiklal Marşı’mızın yazarı büyük şair Mehmet Akif, bütün bu vasıfları kendinde toplamış milli şairimizdir.
Türk Milleti’nin sahip olduğu yüksek değerleri şiirine konu edinmiş , milletimizin duygu ve düşüncelerinden yola çıkarak “evrensel”‘i, “güncel”i ve “daima güncel kalacak olan”ı yakalamıştır.
“İstiklal Marşı’mızda yer alan dört altın mısra, onun geçmişten bugüne ve hatta geleceğe uzanan şimşek gibi bir mesajını vermiyor mu?
Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı! /Düşün altındaki binlerce kefensiz yatani./ Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:/ Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatani.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Akademisyen Şenler’in konuşmasının ardından ilimiz genelinde ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan “Akif Sözü, Cumhuriyet’in 100’ü” temalı kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Aziz Yıldırım tarafından verildi.
Ardından Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Mehmet Akif Ersoy” konulu gösteri sahnelendi.
Anma programı, Mehmet Akif Ersoy konulu fotoğraf ve Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden oluşan kitap sergisinin gezilmesinin ardından son buldu.
Programın ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri, Süleymanpaşa Belediyesi ve Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürlüğü katkıları ile Hasan Sezai Tasavvuf Müziği Kültürü Araştırmaları Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından hazırlanan sergiyi gezdi.
Türk İslam Sanatlarına ilişkin örnekler içeren sergideki eserleri inceleyen Vali Yıldırım, sergilenen eserler hakkında bilgi aldı.

blank blank