KOZMETİK VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SANAYİ MECLİSİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

KOZMETİK VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SANAYİ MECLİSİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımı ile Meclis Başkanı Ahmet Pura’nın başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıya; Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Dairesi Başkanı Erdem Biçer, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Ürünler Daire Başkanlığı Mevzuat Birim Sorumlusu Eczacı Gülçin Köse, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kimyasalların Kaydı ve Sınıflandırılması Şube Müdürü Ethem Yanar ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katıldı.

Meclisin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Meclis Üyelerine gayretli ve aktif çalışmaları için teşekkürlerini iletti. Kamu temsilcilerine ise, sektörden desteklerini esirgemedikleri ve her zaman sorunların çözümü noktasında işbirlikleri için şükranlarını sundu.

Meclis Başkanı Ahmet Pura; Cengiz Günay’a yeni dönem görevi için tebriklerini iletti. Pura; sektörün, 2,1 milyar Dolar ihracat, 1,3 milyar Dolar ithalat rakamına ulaştığını ifade etti. Meclis Başkanı Pura ayrıca, sektör için önem arz eden öncelikli sorunların çözümü kapsamında kamu yetkililerinin desteğinin çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Meclis Üyeleri, biyosidal ürünler mevzuat ve uygulamaları hakkında değerlendirmede bulunarak, Tip1 ve Tip19 ürünlerinde ruhsat yenileme duyurusunu ve ruhsat başvuruları devam eden ürünler için yaşanan sorunları ele aldı.

Sektörde önem taşıyan diğer bir konu olan Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ile Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği hakkında değerlendirme bulunan Meclis Üyeleri; Tıbbi Cihaz Yönetmeliğindeki imalatçıların genel yükümlülüklerine, EUDAMED kayıt işlemlerine, mali teminat konularına değinerek Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğindeki satış merkezi haricin satılabilecek ürünleri ele aldı. Önerilerini kamu temsilcilerine iletti.

Kozmetik ürün sektörü mevzuat gelişmeleri hakkında değerlendirmede bulunan Üyeler, Kozmetik Ürünlere Dair Yönetmelik Taslağı, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kozmetik ürün başvurularını değerlendirdi.

Sektörde son dönemde üzerinde hassasiyetle konuşulan; Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik hakkında değerlendirme yapılan toplantıda, Meclis Üyeleri tarafından Yönetmelikte belirtilen kayıt sürecinin ötelenmesi önerisi kamuya aktarıldı.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Daire Başkanı Erdem Biçer, “Çevreye İlişkin Beyanlar İçeren Reklamlar Hakkında Kılavuz Taslağı” konusunda bilgilendirmeler yaptı.

Meclis Başkanı Pura, sektördeki taksit yasağının devam ettiğini belirterek, diğer sektörlerde olduğu gibi kozmetik sektöründe de bu kısıtlamanın kaldırılması hususunda kamu nezdinde gerekli girişimlerde bulunmanın kıymetli olduğunu vurguladı.

Kozmetik ürünler için Özel Tüketim Vergisi ve KDV değişikliğine yönelik uygulamadaki aksaklıklara da değinen Pura, sektöre yük getiren bahse konularda yapılacak düzenlemelerin önemli olduğunu belirtti.

Söz konusu gündem maddeleriyle ilgili olarak söz alan TİTCK Kozmetik Ürünleri Daire Başkanlığı Mevzuat Birim Sorumlusu Eczacı Gülçin Köse ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kimyasalların Kaydı ve Sınıflandırılması Şube Müdürü Ethem Yanar ise, Üyelerin sorularına yanıt vererek; sorunların çözümü noktasında her zaman beraber çalışmaktan duyacakları memnuniyeti belirtti.